|
Kérdezz-felelek
Először is mihamarabbi gyógyulást kívánok Önnek!
Március 8.-án voltam Önnél, a tanácsait betartom. (26 éves vagyok)
Anya betegségei: Hashimoto, magas vérnyomás, asztma
Apa betegségei: cukorbetegség, magas vérnyomás
Kihívásaim: cöliákia, Hashimoto, adenomyosis, izületi fájdalmak (kéz és derékfájdalom főleg és merevség), inzulinrezisztencia, krónikus fáradtság, izomremegés, túlsúly, krónikus vírusok: CMV, EBV. Bartonella és Babézia is igazolódott, de erre nem szedtem antibiotikumot.
1,) Professzor Úr a konzultáción említette, hogy az endometriózisban nagy szerepet játszik a Fusobacterium. Esetleg erre valamilyen kezelést el tudnék kezdeni, amíg nem tudok Önhöz visszamenni?
2.) Orvos javaslatára a masszív inzulinrezisztenciára esténként napi 1 Metformin 500 mg XR tablettát kezdetem el, ezzel Ön is egyetért?
3.) Izületi fájdalmakra jelenleg Dong Quai és tömjént szedek. De még nem egészen érzem pozítív hatásukat. (De fájdalomcsillapítónak semmi hatása nem volt). Ezen fájdalmak kapcsán félek, hogy egy újabb autoimmun betegség, 2019-ben a részletes kivizsgálásom eredményeit már látta Professzor Úr, az immunológiai panelek negatívak lettek, SI izületben írtak le enyhe gyulladást, de az izotópon negatív lett. Tavaly a kezemben enyhe synovitist állapítottak meg.
Reménykedek a gyógyulásban, olvasom a legújabb kutatások eredményeit és próbálok az öszetett problémámból megoldást találni.
Véleményem szerint az is talán okozhat gyulladást, hogy sok fertőzést az immunrendszerem nem tudott még teljesen legyőzni. Azt találtam még, hogy a mikrobiom szerepe sokkal fontosabb, ami nekem sosem volt megfelelő, mert császárral születtem és gyerekkoromban rengeteg antibiotikumot kaptam. (Mandulagyulladás miatt)
Hogy látja Professzor Úr a helyzetemet?
Előre is köszönöm szépen a válaszát!
Mindenek előtt köszönöm jókívánságait.
Kérdéseire igyekszem pontról pontra válaszolni:
1,) Az endometriózisban valóban szerepet játszhat a Fusobacterium. Ebben az esetben elsődlegesen nem antibiotikus kezelés, hanem a normál (egészséges) bélflóra visszaállítása a lényege.
Ilyen készítmények vannak, de előtte talán a lényegről:
Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi kutatásai eredményeképpen megismerhettük a mikrobiom fogalmát, melynek segítségével valódi válaszokat kaphatunk arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan vezet a bélrendszer egyensúlyának felborulása a ma népbetegségnek – bélbetegségek, elhízás, pajzsmirigybetegség, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek - számító kórképek megjelenéséhez. A bélfóra olyan, mint az ujjlenyomat: egyedi összetételű.Egy felnőtt bélrendszerében változatos baktériumflóra él, amelynek tagjai részt vesznek az anyagcsere folyamatokban, a szénhidrátok lebontásában, serkentik több ásványi anyag: kalcium, magnézium, vas– felszívódását, továbbá B-vitaminokat, K-vitamint és egyéb védő-anyagokat termelnek a szervezet számára. A bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktérium törzsekből álló mikrobanépessége, azaz mikrobiom él a bélrendszerében. Ezekben több ezer baktériumcsaládnak több mint 100-szor több génje van, mint szervezetünk összes sejtjének! Tehát a bélflóra genomja több mint százszor annyi gént tartalmaz, mint az ember génállománya.
A kórossá váló mikrobiom szerepe az emberi szervezetben
A szív és érrendszeri betegségek kialakulásának okaként ismert gyulladásos jelenségek hátterében az elmúlt években előtérbe került a humán mikrobiom kutatása. A mikrobiom a bélben élő, dinamikusan változó baktériumok, vírusok, gombák összessége. A mikrobiomnak nemcsak a bélrendszer normális működésében van meghatározó szerepe, hanem az immun- és endokrin rendszerre is hat. A kedvező és káros bélbaktériumok érzékeny egyensúlyát elsődlegesen az elfogyasztott táplálékok határozzák meg. A helytelen összetételű tartós étrend következtében az egészséges egyensúly felborul. A baktériumok változatosságának, sokszínűségének (diverzitása) csökkenésével párhuzamosan kialakul a dizbiózis. Ha a bélflórát alkotó baktériumok jótékony diverzitása károsodik, bizonyos törzsek elszaporodnak, az immunrendszer számára antigént, „triggert” azaz indukáló tényezőt hoznak létre, és ez másodlagosan a gyulladás következtében a bél károsodásához is vezet. A bélrendszer belső felszíne mintegy kétszázszor nagyobb, mint a testünk felszíne. A bél falát beborító sejtréteg, az un. endothel áteresztő-képességének károsodásakor a sejtek eltávolodnak, és a makromolekulák a bélből a keringésbe jutnak. A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, fájdalmat, fokozott gázképződést eredményez. Ha a bélben lévő baktériumok bejutnak a szervezetbe, vagyis átjutnak a bélfalon, akkor szöveti károsodást, majd a keringésbe jutva immunglobulin (IgG ) ellenanyag termelést okoznak. Az immunsejtek a bél falában folyamatos kapcsolatban állnak a mikrobiommal, az itt lezajló kedvezőtlen változásoknak tehát nem pusztán helyi következményei lesznek, hanem egyúttal az egész szervezetre (az immun- és endokrin rendszerre) hatnak, ezáltal megnövelik a funkcionális bélbetegségek (un. IBS, Crohn betegség), elhízás, diabetesz, a pajzsmirigy autoimmun és a kardiovaszkuláris betegségek, az inzulinrezisztencia és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Melyek a legfontosabb, székletben található baktérium törzsek?
Normális összetétel esetén a Bacteroides és Firmicutes családok mutathatók ki a legnagyobb arányban, kisebb mértékben van jelen az Actinobacteria és a Proteobacteria. Ezek a baktériumok képesek rövid és hosszútávon alkalmazkodni az életmód változtatáshoz. Az anyai baktériumtörzs meghatározó jelentőségű, ami később, a születéskor az egyénre jellemző módon módosul. A természetes módon született csecsemők bélflóráját, bél mikroorganizmusát elemezve nagyobb arányban észleltek „normális megoszlást”, mint a császárműtéttel világra segített újszülöttek körében. Legnagyobb számban a bifido-baktériumok, a legkisebb arányban a Clostridium difficile és az E coli volt kimutatható. Bacterioides törzs tagjai megtalálhatók a talajban, a tengeri állatok és az ember bélflórájában. Állatkísérletek arra utalnak, hogy a Firmicutes/Bacteroidetes emelkedett aránya gyakran társul elhízáshoz, és ez az arány rendeződik a testsúlycsökkenés hatására. Evidencián alapuló tanulmányok szerint a legjelentősebbek a Lactobacillus- és Bifidobacterium-törzsek, valamint a növényi eredetű Saccharomyces boulardi, illetve e fajták törzseinek kombinációi. Az emelkedett Firmicutes arány mind állatokban, mind emberben túlsúllyal társul, és a testsúly csökkenésekor számuk is csökken. Számos alosztálya és alcsoportja ismert (Clostridiumok, Bacillusok ezen belül a Listeria, Staphylococcusok, Lactobacillusok).A mikrobiom összetétele alapvetően a táplálkozástól függ, tehát metabolikus szindróma esetén meghatározó jelentőségű. A Firmicute baktériumok elszaporodása és a Bacteroides törzsek csökkenése a túlsúlyos állatokban és emberekben egyaránt gyakran mutat szoros összefüggést. Hasonló összefüggés mutatható ki inzulin rezisztencia esetén is. Patkányban a szájon át adott minocyclin hatásosságát is elemezték a bél baktériumflórájának helyreállításában. A minocyclin a vérnyomás csökkentése mellett képes volt a hypertoniás patkányok dysbiotikus mikrobiotájának egyensúlyát helyreállítani, csökkentette a Firmicutes/Bacteroidetes arányt. A megfigyelések arra utalnak, hogy kapcsolat áll fenn a magas vérnyomás és az bél baktériumflóra egyensúlyának a megbomlása között, mind állatkísérletes körülmények között, mind emberben észlelhető magas vérnyomás esetén. A vizsgálat eredményei azt is felvetik, hogy a bél mikrobiotájának étrenddel történő befolyásolása a magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelésének egy innovatív módszere lehet. A mikrobiom és a hormonális betegségek: pajzsmirigy-betegségek, endometreosis kapcsolata a tudományos megfigyelés és kísérletek alapján bizonyított.
Röviden két fő összefüggést sikerült bizonyítani:
1. A mikrobiom hatására megváltozik a pajzsmirigy hormonjainak lebomlása, metabolizmusa (Virili C, Centanni M.: "With a little help from my friends" - The role of microbiota in thyroid hormone metabolism and enterohepatic recycling. Mol Cell Endocrinol. 2017 Feb 4. pii: S0303-7207(17)30075-8. doi: 10.1016/j.mce.2017.01.053. [Epub ahead of print]).
2. A mikrobiom károsodása, kóros működése elindíthatja és fenntarthatja az autoimmun folyamatot (Mori K,, Nakagawa Y, Ozaki H. Does the ut microbiota trigger Hashimoto`s thyroiditis? Discov Med. 2012 Nov;14(78):321-6).
Gyakorlati következtetések: „életmód program diagnosztika és kezelés”
Állatkísérletben igazolták, hogy a baktériumok mennyiségét és megoszlását, diverzitását számos egyéb tényező mellett a fizikai aktivitás is módosítja. Az egyes egyénekre ugyanazok a tápanyagok, ételek különbözően hatnak, ezért a különböző diéták eredményessége is eltérő (Atkins, paleo stb.). Biztosan kijelenthető, hogy a bélben lévő baktérium tömeg kóros irányú elváltozása megváltoztatható, megfordítható. Az egészséges egyensúly helyreállítható, bár nem könnyű, mert az egészségtelen összetételű bélflóra befolyásolja az étrend megválasztását is: a beteg olyan ételeket kíván, amelyek a káros baktériumokat táplálják! A nagy zsír/ kevés rosttartalmú „nyugati” étrend elősegíti a bélben egyes („ un. Gram negatív”) kórokozók elszaporodását, ennek következtében megnő a bél lipopolyszacharid tartalma, mintegy endotoxaemiát, azaz mérgezést okozva. Ez a folyamat állatkísérletekben a testsúly növekedését okozta, emelkedett vércukorértékkel, inzulinszint növekedéssel. A hazai táplálkozási fel-mérések szerint a lakosság rost fogyasztása a javasolt mennyiségnek (25-30 gr.) a felét sem éri el. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában (elhízás, cukorbetegség, endometriosis, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, pajzsmirigybetegségek) veszélyeztető tényezőként szerepelhet. A rostok olyan növényi alkotórészek, összetett szénhidrátok, melyek nem emésztődnek meg, nem szívódnak fel, érintetlen formában jutnak le a bél alsó szakaszába. Egy részüket a vastagbélben található baktériumok képesek le-bontani, és ez által olyan savas közeget létrehozni a vastagbélben, ami gátolja a rothasztó baktériumok elszaporodását. Gátolják továbbá a keményítőbontó amiláz aktivitását, amelynek eredményeként lassul a szénhidrátok felszívódása, csökken az inzulin igény, javul a szénhidrát anyagcsere, csökken az étkezések utáni hirtelen vércukor emelkedés, így a vércukorszint ingadozása is, amely csökkenti a szív-érrendszeri szövődmények kialakulását. A vízben oldódó élelmi rostok előnyösen befolyásolják a zsíranyagcserét is, megkötik az epe-savak formájában ürített koleszterin egy részét, amely így nem szívódik fel újra, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. A vízben oldódó, növényi rostok a pektin, a mézgák, guárgumi, néhány hemicellulóz, laktulóz-A. Legfontosabb a pektin, amely a gyümölcsökben (alma, citrusfélék, a legtöbb friss és aszalt gyümölcs), a zöldség- és főzelékfélékben, a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található. Magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik a ribizli, szilva, mogyoró, dió, körte, eper, alma. A vízben nem oldódó növényi rostok közé a cellulóz, hemicellulóz, lignin tartozik. Cellulóz a zöldségfélékben (nagy rosttartalmú zöldségfélék a zöldborsó, karalábé, cékla, káposzta és nagy rosttartalmú gabonafélék a búzakorpa, bab és más hüvelyesek, búzacsíra, rozs, kukorica), teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héjanyaga, olajos magvak (mák, mandula, mogyoró) található. Hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, fás szövetekben, és a lignin növények durvább, fás részeiben (például fás karalábé) van nagyobb mértékben.
Általános táplálkozási tanácsok:A vastagbélben a bélbaktériumok a rostokat bontják, erjesztik, ami igen kellemetlen, és jelentős gázképződéssel jár. A napi rostfogyasztás mennyiségét csak fokozatosan növeljük, hogy a tápcsatorna alkalmazkodni tudjon a terheléshez. Ügyeljünk a bőséges folyadék bevitelre (2,5liter!). Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ami pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő. Főzés, hőkezelés hatására a rostok vízfelvevő képessége csökken (!), ezért inkább nyers formában fogyasszuk a zöldség és gyümölcsféléket. Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (magas glikémiás index!), mert nagyfokú vércukor ingadozást okoznak. Lassan felszívódó szénhidrát tartalmú diéta pl. natúr zabpehely joghurttal. Cukor helyett sem a méz, sem az édesítőszer használata nem javasolt. Az édesítőszerek is megemelik az inzulinszintet, tehát a diétás üdítők fogyasztása is kiváltja az inzulinválaszt, és hosszú távon inzulin rezisztenciához vezet. Fokozatos változtatás javasolt: az étrenden mindig csak 10%-ot változtassunk. Először pl. az édességet ajánlott elhagyni, és ha már ez sikerült, utána következhet a fehér kenyér, a krumpli, stb. elhagyása. A 10%-nál nagyobb változtatás hosszabb távon nehezen tartható. A probiotikumok alkalmazása során a szervezet kedvező immunválasza gyakran megfigyelhető. A koleszterin és triglicerid csökkenése, inzulin rezisztencia csökkenése néhány tanulmányban már olvasható. Az élelmiszerekben lévő nem emészthető prebiotikumok a bélben élő baktériumok anyagcseréjét módosítják. Az inulinok számos élelmi rostban megtalálhatók és kedvező hatásuk számos kórállapotban igazolt.
Összegezve: A mikrobiom megismerése és az ismeretek gyakorlati alkalmazása több betegség megelőzésében és kezelésében jelentős előrelépést jelent. Az általános irányelvek könnyen megfogalmazhatók, azonban a személyre szabott tanácsadás csak a mikrobiom ismeretében javasolt, tehát probiotikus étrendet javaslok: pl. a Normaflore belsőleges szuszpenzió 2 milliárd Bacillus clausii spórát tartalmaz tartályonként. Antibiotikum-kúra, illetve akut hasmenés esetén védi és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, valamint hozzájárulhat a szervezet védekezőképességéhez. Íztelen, így bevétele kicsik számára is egyszerű és kényelmes. Cukor-, glutén- és laktózmentes.
2.) Az inzulin rezisztenciára vonatkozóan a cukormentes étrendet és a Metformint vagy a Meforalt javaslom. Ez utóbbiból akár 750 mg-t. Előnye, hogy ritkán okoz hasmenést.
3.) Izületi fájdalmakra szedett Dong Quai csak lassan fejti ki hatását. Az immunológiai tesztek az esetek az részében negatívak lehetnek. Ebben az esetben a szteroid előhormont, a DHEA-S-t javaslom.
Miért? A DHEA:1. Csökkenti a gyulladásokat: A vizsgálatok azt is megmutatták, hogy az elhízott felnőttek általában kevesebb DHEA-t termelnek, mint az egészséges felnőttek. Az is kiderült, hogy alacsony DHEA-t társítanak a gyulladásos autoimmun rendellenességekhez, mint például a lupus és az ízületi gyulladás. A lupus egy autoimmun betegség, amely a bőrt és a szerveket érinti. A DHEA-szint a normálisnál alacsonyabb a lupus-ban szenvedő nőknél. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a DHEA számos lupus tünetet javít, A kezelés általában 6-8 hetes időtartamig célszerű.
Az általános állapot javulása várható a gyulladásos tünetek megszűnésével („kiégésével”) párhuzamosan.
Mielőbbi javulst és gyógyulást kívánok,
tisztelettel: