Várandós étrend
A magzat növekedésével pedig a változások száma is nő, ráadásul mindennapi életén, megszokott életvitelén is változtatnia kell. Minden kismama arra vágyik, hogy minél többet megtehessen születendő gyermeke egészségéért, melynek szerves része a helyes táplálkozás. Nap mint nap hallunk híreket olyan csodavitaminokról, melyek a születendő gyermek intelligencia szintjét növelik, vagy jobb egészségét biztosítják. A mai, "mű" ételekkel teli világban azonban már az is csoda, ha képesek vagyunk valóban értékes tápanyagokból összeállítani étrendünket.
Ráadásul a várandósság első néhány hónapjában még nehezebb lehet a megfelelő étrend kialakítása, hiszen a gyomorégés és a reggeli émelygés olykor elveheti a kismama étvágyát. A táplálkozás pedig fontos szerephez jut a várandósság idején. Szükséges a magzat agyának megfelelő fejlődéséhez, az esetleges károsodások esélyének csökkentéséhez, és az erős immunrendszer kialakulásához. Mindamellett arra is ügyelni kell, hogy a magzat édesanyjától vonja el a számára szükséges tápanyagokat, így növekszik a vitamin- és ásványi anyag szükséglet.
Mit és mennyit
A várandósság során természetesen plusz kilók rakódnak le, amely természetes jelenség. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a várandósság kilenc hónapja során a táplálék mennyiségének növelése jelenti a megoldást a szükséges vitaminok bevitelére. Elsősorban az ételek minőségére, nem pedig mennyiségére kell figyelmet fordítani. A gyorsételek, a boltokban kapható számtalan édesség és desszert bármennyire laktató és finom, nem tartalmaz elég rostot, fehérjét és vitamint.
A megfelelő mennyiségű vitaminbevitelt a várandósok számára előírt speciális vitaminkészítmény biztosítja. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy egyetlen mesterséges készítmény sem pótolhatja a változatos, értékes táplálkozást. A megfelelő étrend összeállításánál több szempontot is figyelembe kell venni. A magzatnak szüksége van a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül fehérjére is, melyet a tejtermékek, illetve a fehér húsok biztosíthatnak.
Változatos táplálkozás
A várandósság során számtalan változás zajlik le a szervezetben. Ezekhez alkalmazkodva étrendünkön is változtatni kell. A hétköznapokban nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonaféléket, melyek azonban a várandósság során nélkülözhetetlenné válnak. Nem csak értékes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt jutnak fontos szerephez, de az emésztési problémákat is kiküszöbölhetik. A várandósság során előforduló székrekedés orvosolható, ha a kismama minél több rostdús élelmiszert fogyaszt.
Tévedés lenne azt állítani, hogy kizárólag bio élelmiszereket és házilag készített ételeket fogyaszthat a kismama. A hangsúly nem azon van, hogy mit fogyaszt, hanem azon, hogy mennyit. A gyorséttermek hamburgerei egyáltalán nem károsak, s az édességeket sem kell mellőzni, csupán ki kell alakítani egy helyes arányt az értékes, és a kevésbé értékes tápanyagok között.
Gyomorégés ellen ételekkel
A gyomorégést, émelygést sőt az izomgörcsöt is meg lehet előzni megfelelő ételek fogyasztásával. A lábikragörcs megelőzhető magnéziumtartalmú ételek, vagy kinintartalmú italok fogyasztásával. A gyomorégés ellen nem csak magával az étellel, hanem azok fogyasztásának idejével is tehetünk. Ha naponta többször, kevesebb ételt fogyasztunk, az kevésbé terheli meg a gyomrot. Étkezés közben ne fogyasszunk semmilyen italt. A magas szénhidráttartalmú ételek, mint a tészta, vagy a krumpli is segíthetnek.
Mindent összevetve a várandósság során tehetünk legtöbbet születendő gyermekünk egészségéért. Ehhez csupán egy kis odafigyelésre és változatos étrendre van szükség. Az értékes tápanyagok nem csak a magzat fejlődését, de a várandósságot és a szülést is megkönnyítik.
Közösségi hozzászólások: