SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fertőző betegségek a terhesség alatt - muszáj kezelni

Családinet [cikkei] - 2024-09-27
A fertőző betegségek közül jónéhány gyakrabban érinti a várandós nőket, akik eleve fogékonyabbak lehetnek a kórokozókra. Ezek kezelése nem csak a kellemetlenségek megszüntetése, a kismama közérzete miatt fontos, de akár súlyos komplikációk is kivédhetők a szakszerű ellátással. Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy legyen szó például húgyúti fertőzésről, gombás fertőzésről vagy bakteriális vaginózisról, a várandós nőknek fontos orvoshoz fordulniuk.
Fertőző betegségek a terhesség alatt - muszáj kezelni

Miért lehetnek fogékonyabbak a kismamák a fertőzésekre?

A fertőző betegségeket számos kórokozó (például baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) előidézheti és a fertőződés módja is változatos (például emberről emberre, állatok, víz vagy élelmiszer által terjedhetnek). A gyakoribb fertőzések ártalmatlanok, de nyilván vannak veszélyesebbek is, így a védekezés minden esetben fontos.

Bizonyos populációknál, így a kismamáknál is felerősödik a fertőzésekre való hajlam, aminek több oka is van. A megváltozott immunfunkciók, mint a T- és B-sejtek, és a természetes ölő sejtek aktivitásának csökkenése, valamint bizonyos idegsejtek (dendritikus sejtek) aktivitásának növekedése mind hozzájárulnak a nagyobb fogékonysághoz. Éppen ezért a várandósoknál nem ritka az influenza, a hüvelyi gombás fertőzés, a herpesz, a húgyút ferztőzés, a streptococcus B okozta fertőzés, a bakteriális vaginózis és akár a listeria.

Ezek a leggyakoribb fertőzések várandósoknál

Hüvelyi fertőzések

A leggyakrabban bakteriális vaginózis és gombás fertőzés fordulhat elő, melyek közül a bakteriális vaginózis a legsűrűbben diagnosztizált hüvelyi fertőzés. Ennek fő oka, hogy a terhesség során felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Legtöbbször nincs feltűnő jele a fertőzésnek, de egyes esetekben szokatlan, kellemetlen szagú folyásról számolnak be a kismamák. A kezelés azért fontos, mert a kezeletlen betegség növeli a koraszülés kockázatát.

Gombás fertőzés vagy candidiasis

Ez a fertőzés azért érinti gyakrabban a terhes nőket, mert a várandósság alatt megnő a hüvelyváladék ösztrogénszintje és glikogén tartalma is.  A nőgyógyász javasolhat akár recept nélküli, helyileg alkalmazandó szereket is a kezelésre, amelyeknél minimális a magzatra való átterjedés kockázata. Súlyosabb esetben mérlegeli a szájon át szedhető gyógyszerek elrendelését.  

Húgyúti fertőzés

A várandós nők 10-15%-ánál van jelen a húgyúti fertőzés tünetmentesen, ami azonban így is növeli az olyan komplikációk kockázatát, mint a koraszülés. Szerencsére egy egyszerű vizeletvizsgálattal könnyen kimutatható a fertőzés jelenléte, amely leggyakrabban antibiotikumos kezelést igényel, de az is nagyon fontos, hogy a nők ne tartogassák a vizeletet, hanem az inger megjelenésekor mihamarabb menjenek el vécére, valamint igyanak sokat.

Streptococcus B fertőzés

Ez a veszélyes fertőzések közt a leggyakoribb típus, amely az újszülöttet és esetleg az anyát is veszélyeztetheti. A fertőzés formája lehet például tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés, a kezelés antibiotikummal történik, kórházi körülmények közt.

A kezelés minden esetben gondos mérlegelést igényel

- Mivel a kismamamák fogékonyabbak a fertőzésekre, a fentieken kívül akár más betegségekkel is szembesülhetnek, mint például az influenza vagy a Covid. A kezelés minden esetben fontos, hiszen korai felismeréssel és az adekvát módszer alkalmazásával olyan súlyos következmények kockázatát minimalizálhatjuk, mint a koraszülés, a szülés körüli komplikációk vagy az alacsony születési súly – hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. – Ugyanakkor azokat a várandós pácienseket, akik nem szívesen szednek gyógyszert, fontos megnyugtatni, hogy ilyen esetekben mindig gondos mérlegelés után döntünk a kezelésről. A lehető legkisebb kockázat mellett elérhető legnagyobb nyereség elvét alkalmazzuk, hogy a magzat és az anyuka is a legnagyobb biztonságban élhesse meg a várandósságot és a szülést.   

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát.
A szerkesztő ajánlja