SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Állattartás és várandósság

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-12
A kismamáknak fokozottabban kell ügyelniük magukra a mindennapi teendőik során. Most már két (néha több) emberre kell figyelniük, így aztán az állattartás is fokozottabb figyelmet igényel.

Állattartás és várandósság

Szinte alig találunk olyan állatot, melyre nem kéne ügyelnünk várandósság során. Legyen szó kutyáról, macskáról, vagy teknősről, mindannyian veszélyforrást jelenthetnek. Önmagában az állattal való érintkezés csak ritkább esetben okoz problémát, almának, lakhelyének kitakarítása azonban annál nagyobb veszélyforrás lehet. Kezdjük rögtön a teknősökkel. Kedves, szeretetre méltó állatok, de terráriumukat gyakran kell takarítani, főleg ha lakásban található.

Teknősök és szalmonella

A teknősök többsége, közülük is leginkább a szárazföldi fajok szalmonellát terjeszthetnek. A szalmonella egy baktérium, mely állatról emberre is terjedhet. Ma mintegy 200 olyan szalmonella fajt ismerünk, amelyet hüllők terjesztenek. Ezek ugyan időben felismerve egy felnőttre nézve nem jelentenek komolyabb veszélyt, várandós nők magzataiban azonban komoly károsodáshoz vezethet!
Fontos, hogy várandósság alatt a takarítást bízzuk valaki másra. Ha mindenképpen magunkra vagyunk utalva, elengedhetetlen a gumikesztyű, vagy más segédeszköz használata. Ahányszor teknősökkel foglalkozunk, mindig mossunk alaposan kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő krémet vagy zselét.

Veszélyes toxoplazmózis

Másik, és egyben leggyakrabban tartott házi kedvencünk a macska. Amennyiben lakásban tartják, és minden szükséges védőoltással rendelkezik, viszonylag kis veszélyt jelent. Ha azonban kijárhat a lakásból, és bármerre kószálhat, fokozottabban kell ügyelnünk arra, hogy a lakás mely pontjain tartózkodhat. A fürdőszobától, hálószobától célszerű távol tartani, sőt, a legjobb, ha a nappaliban jelölünk ki számára egy alvó sarkot.
A macska nem csupán bélférgességet okozhat, komolyabb betegségek forrása is lehet. Az egyik legnagyobb problémát a toxoplazmózis okozza, mely macskáról emberre terjedhet. Bár az ember, és más emlősök csupán köztes gazda szerepet játsszák, a toxoplazma nevű apró egysejtű lázat, izzadást, torokfájást és izomfájdalmat is okozhat. Komolyabb problémát a legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél, és a fokozottan igénybevett szervezetű kismamáknál okozhat.


Várandósság során szerezett toxoplazma átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot, amely komolyabb esetben akár spontán vetéléshez, de halva születéshez is vezethet, főként, ha a fertőzés a várandósság korai szakaszában fordul elő. Sajnos a toxoplazmózis nem mindig jár tünetekkel, így nem biztos, hogy a kismama észre veszi.
Egyetlen jó tulajdonsága, hogy aki már egyszer túlesett rajta (hazánkban ez nagyjából a lakosság fele), azt többé nem veszélyezteti. Fontos, hogy kérjünk alapos kivizsgálást orvosunktól, aki megállapíthatja, túlestünk-e már toxoplazmózison. Az időben észrevett betegség antibiotikummal jól kezelhető, és a magzat sem kerül veszélybe.

Hasznos tanácsok

· Kerüljük az állatokkal való érintkezést. Ha ez nem lehetséges, utána mindenképpen mossunk kezet!
· Csak jól átsütött húsokat fogyasszunk, nyerset soha sem (beleértve a disznótoron való kóstolást)!
· Mindig tisztítsuk meg evés előtt a zöldségeket és gyümölcsöket.
· Ha lehet, ne tartsunk lakásban állatot.
· Próbáljuk meg távol tartani a fertőzéseket hordozó bogarakat, legyeket, szúnyogokat.
· Várandósság alatt ha van rá más lehetőség, kerüljük az állatok almait!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja