SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szabad-e sushit enni terhesen?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-09-08
A legtöbb terhes, vagy babát még csak tervezgető nő hallott már a sushi evés veszélyeiről. Ám az tévedés, hogy teljesen le kellene mondanod a sushiról a várandósság alatt. Utánanéztünk, mely fajtáit eheted terhesen is.

Sushi evés terhesen - miért nem szabad?

A sushinak valójában csak egyetlen fajtája az, melyet nem szabad terhesen fogyasztani, ez pedig a nyers halból készült változat. Hogy miért? A halak szervezetében számtalan káros vírus, féreg és baktérium élhet. Ezek a fagyasztás és a sütés során elpusztulnak, de mivel a sushiban a halat általában nyers formájában tálalják, így fogyasztása során bejuthatnak a kórokozók az emberi testbe. A másik veszélyforrást pedig a halak higanytartalma jelenti (erről később bővebben). 
 

Milyen sushit ehetsz terhesen? Sőt, nemcsak, hogy ehetsz, egyenesen kellene is! 

A nyers halból készült sushi a fertőzésveszély miatt nem ajánlott, ám a főzött halból, vagy zöldségből készült sushiételek szabadon fogyaszthatóak a terhesség alatt is - amennyiben evés előtt ellenőrzöd, hogy milyen halból készült, a cikk alján található lista alapján.
A közhiedelemmel ellentétben n
em minden sushi nyers, és a legtöbb halfajta olyan alapvető tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek szükségesek a kisbaba növekedéséhez és fejlődéséhez. A jól elkészített hal fogyasztása hozzájárul bizonyos baktériumok elleni védelemhez. 
Ezen kívül a sushi készülhet 100%-osan hal nélkül is: például tengeri zöldségekkel, tenger gyümölcseivel helyettesítve azt. Ezeket a sushi-fajtákat bátran fogyaszthatod a terhesség alatt is. Sőt! Kifejezetten egészséges és jótékony hatású a tengeri algalap (nori), ami a legtöbb sushi elengedhetetlen alapanyaga - ebbe tekerik bele a rizses, zöldséges tölteléket. Ez az algafajta kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, valamint nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása is van. Az omega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a fertőzések ellen, csökkentik a vér koleszterinszintjét, erősítik az immunrendszert, valamint nélkülözhetetlenek a neuronok működéséhez. És ez még nem minden! Terhesen különösen ajánlott a magasabb bevitel belőlük, mivel segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását. Nagy szerepet játszanak a csecsemők látásélességének beállásában, valamint a szellemi fejlődés kialakulásában.
Az alga ezen kívül a legjobb természetes jódforrás is, a jódbevitelt pedig fokozottan meg kell emelni a terhesség és a szoptatás során. 
Tehát, ha tengeri zöldségekből készült, algalapba tekert sushit fogyasztasz terhesen, azzal sokat teszel babád fejlődéséért és saját egészségedért.


Nem tudsz lemondani a halból készült sushiról? 

Ha úgy érzed, nem bírod ki 9 hónapon át a halas változat nélkül, akkor van egy jó hírünk: bizonyos fajtáiból, főzve vagy sütve, korlátozott mennyiségben a terhesség alatt is ehetsz. Biztonságos módja a halfogyasztásnak, ha olyan halat eszel, amelyik nem szerepel a legmagasabb higanytartalmú halak listáján. Az NRDC (Natural Resources Defense Council – Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) összeállított egy listát, mely tartalmazza a sushi elkészítéséhez használt halakat. A halak higanytartalma a listán lefelé haladva egyre kisebb, így értelemszerűen a legelső halfajták fogyasztását mindenképpen kerülnüd kell a terhesség alatt. 
Azért jó, ha tisztában vagy vele: a
 legtöbb sushihoz használt hal nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, így teljes mértékben el kéne hagyni, vagy legalábbis nagyon ritkán fogyasztani. 

 
Halfajták, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt

·         Ahi (sárgaúszójú tonhal)
·         Aji (fattyúmakréla)
·         Buri (felnőtt sárgafarkú lepényhal)
·         Hamachi (fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Inada (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Kanpachi (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
·         Katsou (bonitó)
·         Kajiki (kardhal)
·         Maguro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
·         Makjiki (Kormos nyársorrú hal)
·         Meji (fiatal nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal*, sárgaúszójú tonhal)
·         Saba (közönséges makréla)
·         Swanish (spanyol makréla)
·         Shiro (germon)
·         Seigo (fiatal tengeri sügér)*
·         Suzuki (tengeri sügér)
·         Toro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
 
Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) négy halfajtáról állapította meg, hogy olyan magas szintű higanyt tartalmaz, hogy terhesség alatt mindenképpen kerülni kell. Ezek között találhatjuk a Mexikói Öbölben élő cserepeshalat, kardhalat, cápát és a királymakrélát. A germonból sem szabad hetenként 170 grammnál többet fogyasztani.

 
Halak, amelyekben alacsonyabb a higanytartalom:
(60-170 grammig terjedő adag fogyasztása javasolt hetente)
 
·        Akagai (bárkakagyló)
·        Anago (tengeri angolna)
·        Aoyagi (Vénusz-kagyló)
·        Awabi (kaliforniai ehető kagyló)
·        Ayu (sweetfish)
·        Ebi (garnéla)
·        Hamaguri (orient kagyló)
·        Hamo (csuka angolna, tengeri angolna)
·        Hatahata (sandfish)
·        Himo (bárkakagyló)
·        Hokkigai (ehető kékkagyló)
·        Hotategai (fésűkagyló)
·        Ika (tintahal)
·        Ikura (lazac ikra)
·        Kaibashira (mészhéjú állatok)
·        Kani (rák)
·        Karei (lepényhal)
·        Kohada (Gizzard alóza)
·        Masago (bűzöslazac tojása)
·        Masu (pisztráng)
·        Mirugai (ehető kékkagyló)
·        Sake (lazac)
·        Sayori (félcsőrös csuka)
·        Shako (sáskarák)
·        Tai (tengeri keszeg)
·        Tairagai (hüvelykagyló)
·        Tako (polip)
·        Tobikko (repülőhal tojása)
·        Torigai (szívkagyló)
·        Tsubugai (mészhéjú állatok)
·        Unagi (édesvízi angolna)
·        Uni (tengeri sün ikrája)
 

A lista az NRDC-től (Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) származik, és az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) valamint az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) által gyűjtött adatokon alapul.

Forrás: www.medicalonline.hu, www.webbeteg.hu
Kép: DrawsAndCooks / Pixabay

A cikket lektorálta: Fábiánné Susán Szilvia

 

Fábiánné Susán Szilvia

Dietetikus


Elérhetőségem:
Honlap: http://www.dietetikus.net/
 
 
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja