Szabad-e sushit enni terhesen?
Sushi evés terhesen - miért nem szabad?
A sushinak valójában csak egyetlen fajtája az, melyet nem szabad terhesen fogyasztani, ez pedig a nyers halból készült változat. Hogy miért? A halak szervezetében számtalan káros vírus, féreg és baktérium élhet. Ezek a fagyasztás és a sütés során elpusztulnak, de mivel a sushiban a halat általában nyers formájában tálalják, így fogyasztása során bejuthatnak a kórokozók az emberi testbe. A másik veszélyforrást pedig a halak higanytartalma jelenti (erről később bővebben).
Milyen sushit ehetsz terhesen? Sőt, nemcsak, hogy ehetsz, egyenesen kellene is!
A nyers halból készült sushi a fertőzésveszély miatt nem ajánlott, ám a főzött halból, vagy zöldségből készült sushiételek szabadon fogyaszthatóak a terhesség alatt is - amennyiben evés előtt ellenőrzöd, hogy milyen halból készült, a cikk alján található lista alapján.
A közhiedelemmel ellentétben nem minden sushi nyers, és a legtöbb halfajta olyan alapvető tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek szükségesek a kisbaba növekedéséhez és fejlődéséhez. A jól elkészített hal fogyasztása hozzájárul bizonyos baktériumok elleni védelemhez.
Ezen kívül a sushi készülhet 100%-osan hal nélkül is: például tengeri zöldségekkel, tenger gyümölcseivel helyettesítve azt. Ezeket a sushi-fajtákat bátran fogyaszthatod a terhesség alatt is. Sőt! Kifejezetten egészséges és jótékony hatású a tengeri algalap (nori), ami a legtöbb sushi elengedhetetlen alapanyaga - ebbe tekerik bele a rizses, zöldséges tölteléket. Ez az algafajta kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, valamint nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása is van. Az omega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a fertőzések ellen, csökkentik a vér koleszterinszintjét, erősítik az immunrendszert, valamint nélkülözhetetlenek a neuronok működéséhez. És ez még nem minden! Terhesen különösen ajánlott a magasabb bevitel belőlük, mivel segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását. Nagy szerepet játszanak a csecsemők látásélességének beállásában, valamint a szellemi fejlődés kialakulásában.
Az alga ezen kívül a legjobb természetes jódforrás is, a jódbevitelt pedig fokozottan meg kell emelni a terhesség és a szoptatás során. Tehát, ha tengeri zöldségekből készült, algalapba tekert sushit fogyasztasz terhesen, azzal sokat teszel babád fejlődéséért és saját egészségedért.
Nem tudsz lemondani a halból készült sushiról?
Ha úgy érzed, nem bírod ki 9 hónapon át a halas változat nélkül, akkor van egy jó hírünk: bizonyos fajtáiból, főzve vagy sütve, korlátozott mennyiségben a terhesség alatt is ehetsz. Biztonságos módja a halfogyasztásnak, ha olyan halat eszel, amelyik nem szerepel a legmagasabb higanytartalmú halak listáján. Az NRDC (Natural Resources Defense Council – Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) összeállított egy listát, mely tartalmazza a sushi elkészítéséhez használt halakat. A halak higanytartalma a listán lefelé haladva egyre kisebb, így értelemszerűen a legelső halfajták fogyasztását mindenképpen kerülnüd kell a terhesség alatt.
Azért jó, ha tisztában vagy vele: a legtöbb sushihoz használt hal nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, így teljes mértékben el kéne hagyni, vagy legalábbis nagyon ritkán fogyasztani.
Halfajták, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt
· Ahi (sárgaúszójú tonhal)
· Aji (fattyúmakréla)
· Buri (felnőtt sárgafarkú lepényhal)
· Hamachi (fiatal sárgafarkú lepényhal)
· Inada (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
· Kanpachi (nagyon fiatal sárgafarkú lepényhal)
· Katsou (bonitó)
· Kajiki (kardhal)
· Maguro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
· Makjiki (Kormos nyársorrú hal)
· Meji (fiatal nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal*, sárgaúszójú tonhal)
· Saba (közönséges makréla)
· Swanish (spanyol makréla)
· Shiro (germon)
· Seigo (fiatal tengeri sügér)*
· Suzuki (tengeri sügér)
· Toro (nagy szemű tonhal, kékúszójú tonhal, sárgaúszójú tonhal)
Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) négy halfajtáról állapította meg, hogy olyan magas szintű higanyt tartalmaz, hogy terhesség alatt mindenképpen kerülni kell. Ezek között találhatjuk a Mexikói Öbölben élő cserepeshalat, kardhalat, cápát és a királymakrélát. A germonból sem szabad hetenként 170 grammnál többet fogyasztani.
Halak, amelyekben alacsonyabb a higanytartalom:
(60-170 grammig terjedő adag fogyasztása javasolt hetente)
· Akagai (bárkakagyló)
· Anago (tengeri angolna)
· Aoyagi (Vénusz-kagyló)
· Awabi (kaliforniai ehető kagyló)
· Ayu (sweetfish)
· Ebi (garnéla)
· Hamaguri (orient kagyló)
· Hamo (csuka angolna, tengeri angolna)
· Hatahata (sandfish)
· Himo (bárkakagyló)
· Hokkigai (ehető kékkagyló)
· Hotategai (fésűkagyló)
· Ika (tintahal)
· Ikura (lazac ikra)
· Kaibashira (mészhéjú állatok)
· Kani (rák)
· Karei (lepényhal)
· Kohada (Gizzard alóza)
· Masago (bűzöslazac tojása)
· Masu (pisztráng)
· Mirugai (ehető kékkagyló)
· Sake (lazac)
· Sayori (félcsőrös csuka)
· Shako (sáskarák)
· Tai (tengeri keszeg)
· Tairagai (hüvelykagyló)
· Tako (polip)
· Tobikko (repülőhal tojása)
· Torigai (szívkagyló)
· Tsubugai (mészhéjú állatok)
· Unagi (édesvízi angolna)
· Uni (tengeri sün ikrája)
A lista az NRDC-től (Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa) származik, és az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) valamint az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) által gyűjtött adatokon alapul.
Forrás: www.medicalonline.hu, www.webbeteg.hu
Kép: DrawsAndCooks / Pixabay
A cikket lektorálta: Fábiánné Susán Szilvia
Közösségi hozzászólások: