Utazás biztonságosan
Számtalan népszerű úticél rejthet magában veszélyeket. Több országban is ügyelnünk kell arra mit eszünk és mit iszunk, hiszen Európai ember mesterséges, „steril” ételekhez szokott gyomra komoly károkat szenvedhet már az egyszerű csapvíztől is.
Kórokozók az ételekben, italokban
Kolera, szalmonella, csupán kettő azon kórokozók közül, melyek a kevésbé fejlett országok ételeiben, sőt akár a csapvízben is előfordulhatnak. A fejlettebb nyugati országokban szinte kizárt, hogy hasonló problémával találkozzunk (hiszen ők a magyaroknál is jobban ügyelnek a higiéniára), de más népszerű országokban (pl. Törökország, arab országok) ugyanez nem mondható el.
Biztonságos étkezés
Ha kevésbé fejlett országba látogatunk el, ügyelünk rá, hol fogyasztunk ételeket. Az éttermek nagy része, sőt, a hotelek éttermei is biztonságosnak mondhatók, azonban az utcai árusok termékei kevésbé ellenőrzöttek, így erre csak a bátrak vállalkozhatnak.
Fontos, hogy ne fogyasszunk nyers ételeket, főleg a nyers (vagy nem eléggé átsült) húsokat, zöldségeket kerüljük. Gyümölcsöt soha ne együnk mosatlanul, és mindig tiszta (palackozott) vízzel mossuk meg fogyasztás előtt. A legjobb, ha a héját is eltávolítjuk.
Hat hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében a betegség könnyen elkerülhető, ha a nyaralás idején kizárólag anyatejjel tápláljuk. Ez esetben a kismamának oda kell figyelnie milyen ételeket fogyaszt, hiszen az anyatejbe bekerülve a fűszeres, erős ételek a babánál gondot okozhatnak. Nagyobb babák esetében csak az üveges tápszer jöhet szóba, illetve a színvonalasabb, higiéniára ügyelő éttermek kosztja.
Az italok veszélyei
A legtöbb országban meghatározott mennyiségű klórral fertőtlenítik a csapvizet, ez azonban nem egy helyen nem elég a víz teljes tisztításához. Sokan hallottunk már rémisztő történeteket, amelyben ismerősünk külföldön csapvizet fogyasztott, s akár hetekig tartó betegséget szedett össze. Sajnos az ilyen történeteknek van alapja, ezért ügyelni kell rá, hogy főként a kevésbé fejlett országokban soha ne fogyasszunk csapvizet, még kis mennyiségben sem.
Célszerű csapvíz helyett palackozott ásványvizet fogyasztani, emellett természetesen a palackozott üdítők, alkoholos italok, illetve a forrázott vízzel készült tea és kávé is biztonságos.
Hogyan tegyük ihatóvá a csapvizet?
Ha mégis ragaszkodnánk a csapvízhez, ma már több módszer is létezik annak fertőtlenítésére. Léteznek úgynevezett csapra szerelhető víztisztítók, melyek könnyen hordozhatók, s akár hónapokon át biztonságos használatot nyújtanak. Magas ára miatt ez a módszer kevésbé kedvelt (25 000 Ft-tól). A hagyományos forralás is segíthet, ez esetben azonban legalább 3 perc forralás szükséges. Ügyeljünk rá, hogy jégkockát is csak tiszta vízből készítsünk.
Közösségi hozzászólások: