SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Útmutató nyári edzéshez: Ezeket a tanácsokat érdemes megfontolni

Családinet [cikkei] - 2024-06-26
A foci Eb-vel és a 2024-es Párizsi Olimpiai Játékok közeledtével egyre nagyobb sportlázban ég az ország. A magyar lakosság sportolási szokásai változatosak, elsősorban konditermes edzést, futást, sétát vagy labdajátékokat részesítünk előnyben. Ha viszont a nyári melegben a szabadtéri mozgást választjuk a sportközvetítések helyett, kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk néhány dologra ahhoz, hogy ne ártsunk magunknak az edzéssel. A Budai Egészségközpont szakorvosa összefoglalja a mozgás jótékony hatásait, és tanácsokat ad a nyári sportoláshoz.
Útmutató nyári edzéshez: Ezeket a tanácsokat érdemes megfontolni

Az aktív életmódnak számos egészségügyi előnye van, és a fizikai mellett a lelki egészség egyik kulcsa is. A rendszeres, hetente több alkalommal végzett testmozgás segít megelőzni, illetve jelentősen csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyenek többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a csontritkulás, valamint a daganatos betegségek egyes típusai. A sport például így segíthet ezekkel kapcsolatban:

  • Szív- és érrendszeri egészség: az olyan mozgásformák, mint például a futás, úszás vagy kerékpározás, javítják a szív- és érrendszeri funkciókat, csökkentik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.
  • Testsúlykontroll: a sport segít a testsúly szabályozásában, megelőzve az elhízást és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi problémákat, például a cukorbetegséget.
  • Izom- és csontszilárdság: az erősítő edzések, mint a súlyemelés vagy a saját testsúlyos gyakorlatok, növelik az izomtömeget és erősítik a csontokat, csökkentve a csontritkulás (osteoporosis) kockázatát.
  • Immunrendszer erősítése: a rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.

Nemcsak a testünkre, a lelkünkre és az agyunkra is hat a sport

Az aktív életmód a fizikai egészség mellett a mentális jólétünkre is rendkívül pozitív hatással van. A mozgás a közben felszabaduló endorfinok révén csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot, továbbá csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét, javítja az alvásminőséget, növeli az energiaszintet és az önbecsülést is.

Nyári sportolás

„Kevésbé köztudott, de a rendszeresen és tartósan végzett testmozgás a szellemi képességek, a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkavégzés hatékonyságát is jelentősen növelheti az edzés hatására változó hormontermelésnek köszönhetően. A fizikai aktivitás – ami akár csak egy félórás séta is lehet a friss levegőn – ugyanis serkenti az agyi vérkeringést, ami javítja a koncentrációt, a memóriát és az általános kognitív funkciókat” – mondta dr. Bencze Ágnes, a Budapest Egészségközpont belgyógyász-kardiológus szakorvosa.

Ezenfelül a mozgás a szociális kapcsolatainkra is kedvező hatással lehet, hiszen a közös sporttevékenységek, mint például a csapatsportok vagy a fitneszklubok, lehetőséget nyújtanak a társas kapcsolatok kialakítására és erősítésére.

Nyári sportolás

Ezekre figyeljünk, ha kánikulában sportolunk

Nyáron különösen fontos odafigyelni a biztonságos sportolásra, mivel a magas hőmérséklet és páratartalom kihívást jelenthet a szervezet számára. A Budapest Egészségközpont szakorvosa a következőket tanácsolja:

  1. Figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra: a nyári hőségben rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel ilyenkor akár a kétszeresére is nőhet a folyadékigényünk. Egy felnőttnek általában napi 2,5 liter folyadékra van szüksége, de melegben ez a 4 litert is elérheti. Sportolás előtt, közben és után is igyunk elegendő vizet vagy izotóniás italt, hogy elkerüljük a kiszáradást és a hőgutát. A szénsavas, koffeines és alkoholos italokat pedig kerüljük.
  2. Viseljünk megfelelő öltözetet: viseljünk könnyű, világos színű és laza ruházatot, amely jól szellőzik. Ne feledkezzünk meg az UV-szűrős napszemüvegről, a sapkáról vagy kalapról, és használjunk legalább 30 faktoros naptejet az UV-sugárzás elleni védelem érdekében.
  3. Válasszunk megfelelő napszakot: kerüljük a legmelegebb órákban, általában 11 és 16 óra között, történő edzést. Inkább kora reggel vagy késő este sportoljunk, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Nyáron érdemes fákkal teli, árnyas helyen edzeni, ezenkívül a biciklizés, az úszás és az egyéb vízi sportok is ideálisak, hiszen ezeknél a légmozgás, illetve a víz szintén hűsítő hatású.
  4. Fokozatosan terheljük magunkat: ha nem vagyunk hozzászokva a melegben történő edzéshez, fokozatosan növeljük a terhelést, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon a hőséghez. Fontos, hogy tekintettel legyünk a meleg miatt amúgy is igénybe vett szervezetünk teljesítőképességére és ne ilyenkor akarjunk rekordokat dönteni, illetve szokatlan megterhelést jelentő új mozgásformába kezdeni.
  5. Pihenjünk: figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha szédülést, gyengeséget, hányingert vagy szívdobogás érzést tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a sportolást, és keressünk árnyékos, hűvös helyet, ahol megpihenhetünk. A folyadékot kis adagokban pótoljuk, és a felhevült testünket a végtagjainkra helyezett vizes textíliával óvatosan hűtsük le. A hirtelen, drasztikus hűtés veszélyes lehet, ezért azt kerüljük el. Ha állapotunk nem javul perceken belül, hívjunk orvosi segítséget.

Nyári sportolás

Az aktív életmód számtalan előnyt kínál mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából. A rendszeres testmozgás hozzájárul az általános jólléthez, a hosszabb élettartamhoz és a jobb életminőséghez. Ne feledjük azonban, hogy a nyári hőségben különösen fontos a megfelelő óvintézkedések betartása, hogy a sportolás ne csak egészséges, hanem biztonságos is legyen.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja