SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Idén nyáron is ügyel a strandokon a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Családinet [cikkei] - 2024-06-26
A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007 óta, idén 18. éve biztosít a Magyar Vöröskereszt önkéntesei jóvoltából térítésmentes elsősegély-ügyeletet a Balaton strandjain. A képzett önkéntesek szakszerű munkájának és a hatékony esetkezeléseiknek köszönhetően idényenként három-négyezer sérülés ellátása biztosított, a szolgálat fennállása óta pedig 52.372 ember sérülését látták el. Nyolc alkalommal fordult elő életmentés, és a szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna.
Idén nyáron is ügyel a strandokon a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és egyik kulcsfontosságú küldetése az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba. Ebbe a célkitűzésbe illeszkedik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat megszervezése is, amelyet szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes működtet. A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása.

Az elsősegélynyújtó szolgálat személyzete a feladatait önkéntesen végzi, a fiatalok elmondása szerint azonban a program számos előnyt kínál számukra: hasznosan tölthetik a nyári szünidőt, miközben megtapasztalják a segítés örömét és az ellátottaktól érkező hálás köszönetek pozitív energiáját. A szolgálatban töltött időszak alatt barátságok és különleges közösségek alakulnak ki, amelyek egyedülálló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítják a fiatalok nyári hónapjait.

„Minden évben újra és újra ámulatba ejt, milyen lelkesedéssel és professzionalizmussal állnak fiatal önkénteseink a feladatok elé, akik jelenlétükkel a társadalmi szerepvállalás és segítségnyújtás szempontjából is példamutatóak. Önkénteseinkkel minden eshetőségre jól felkészültünk, és idén is három-négyezer segítségnyújtási alkalommal számolunk. Bízunk abban, hogy komoly esetellátás nélkül zárhatjuk a szezont.” – nyilatkozott Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője az idei szezonkezdésről.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2024. június 26-án kezdi meg működését, és 2024. augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton 13 településének 19 strandján.

Akik ebben az évben is kiállnak a balatoni életmentés mellett

A Magyar Vöröskereszt idén is partnerszervezetek és magánszemélyek támogatásával tudja megvalósítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot. A programot pénzbeli hozzájárulással a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., a Diákhitel Zrt., a Balatoni Fejlesztési Tanács, Balatonmáriafürdő Önkormányzata, gyémánt fokozatú szponzorként pedig az MVM Zrt. támogatja. Segítségük lehetővé teszi a felmerülő költségek fedezését, valamint az elsősegélynyújtó pontok kialakítását és fenntartását, helyszínenként 2-2 önkéntessel.

A résztvevők számára friss és tápáláló élelmiszereket biztosít a PENNY Magyarország, hogy az önkéntesek mindig energiával telten végezhessék feladataikat. Kiegészítő étkezésükről, frissítőikről a Nestlé Hungária Kft. és a Nissin Foods Kft. gondoskodik csokoládé, kávé, instant levesek és más könnyen fogyasztható élelmiszerek szolgáltatásával, melyek gyors felfrissülést adnak a nap bármely szakaszában. Az önkéntesek bőrének fényvédelméről a Dr.Kelen SUN napvédő készítményei gondoskodnak, így a résztvevők bőre az időjárási körülményektől függetlenül mindig védett és ápolt lehet. A Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából szolgálati autóink ingyenesen használhatják a Tihany és Szántód közt közlekedő kompot.

Mivel a sérülések helyszíni ellátásán túl az önkéntesek feladata, hogy komolyabb sérülés vagy vészhelyzet esetén további segítséget hívjanak, szükség esetén pedig értesítsék a mentőszolgálatot, összehangolt munkájukhoz elengedhetetlen a megbízható mobilhálózat. A Yettel több mint tíz éve a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat telekommunikációs partnere, mobilkészülékekkel és díjmentes hálózati hozzáféréssel, továbbá egész nyáron, így a Balaton-átúszás ideje alatt is kiemelt készültséggel biztosítja a megfelelő mobilhálózatot a tó környékén. A mobilszolgáltató több újdonsággal is készül: az induló, révfülöpi, és a beérkező, balatonboglári oldalakon 5G MobilPontok várják az úszókat és SUP-ozókat, akik ingyenesen biztosított mobiltelefonok segítségével vehetik fel a kapcsolatot szeretteikkel. A versenyt teljesítőket, a szurkoló barátokat és családtagokat pedig egy chill zóna várja majd Balatonbogláron telefontöltő ponttal, valamint egy AI fotós aktivitással.

Támogatóvá válhat továbbá mindenki, aki nyáron a 1359-es adományvonalra indított hívásokkal, illetve az ide küldött, ADOMÁNY szót tartalmazó üzenetekkel 250 forinttal járul hozzá a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat tevékenységéhez.


Háttérinformáció:
A Magyar Vöröskereszt az ország legnagyobb humanitárius szervezete. Nemzetközi szervezet tagjaként 1881 óta tevékenykedik hazánkban, meghatározó szereplő többek között a magyar szociális ellátásban, katasztrófahelyzetek kezelésében és helyreállításban, a menekültek ellátásában. Mindezek mellett Magyarországon a Magyar Vöröskereszt immár 85 éve működik együtt az önkéntes véradók toborzásában és véradóalkalmak szervezésében.

www.voroskereszt.hu

Nyitókép: www.voroskereszt.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja