Bélfertőzések nyáron
Gyomorrontás
Meg kell különböztetnünk az egyszerű ételmérgezést, gyomorrontást a fertőzésektől. Előbbit okozhatja az, hogy túl sokat ettünk, esetleg túl hirtelen, de az is előfordul, hogy egy adott tápanyagtípusból túl sokat vittünk be a szervezetbe, melynek nehézséget okoz az étel emésztése, megfelelő lebontása.
A hőség hatására előfordulhat, hogy csak bizonyos ételeket tudunk megenni jó szájízzel, de az egyoldalú táplálkozást kerüljük el – például ha kizárólag zöldséget, salátát kívánunk, és nagy mennyiségben fogyasztjuk, a cellulóz bontása egy idő után megterheli a szervezetet. A strandokon népszerű, úgynevezett streetfood-ok (lángos, hamburger, palacsinta stb.) pedig igen nehéz, zsiradékban gazdag ételek, szintén okozhatnak gondot. Bármit is fogyasztunk, a lényeg a mértékletesség és a kiegyensúlyozott összetétel.
A nyaraláskor - különösen egzotikus helyen - tett étteremlátogatások gyakori kellemetlensége, hogy a számunkra szokatlan fűszerek, alapanyagok megviselik a gyomrot – dacára annak, hogy semmi rosszat nem tartalmaznak. A helyi konyhát ezért csak mértékkel próbálgassuk, az első kísérletet ne olyan étellel tegyük, melynek egyik összetevője sem szokványos a magyar gyomornak.
Fertőzés
Bélfertőzés során más a helyzet, ekkor az emésztőrendszer, különösen a belek falának nyálkahártyája kerül érintkezésbe valamilyen vírussal vagy baktériummal, amit aztán gyulladás követ. A belek fertőzés okozta gyulladását gyakran kíséri gyomorhurut, ezért az alapvető tünetek a hányás, hasmenés. A kórokozók legkönnyebben, piszkos kézről, elégtelen általános személyi higiéné esetén kerülnek a szervezetbe, de a mosatlan gyümölcs vagy rovarok, legyek is terjeszthetik a betegséget.
Ha olyan helyre utazunk, ahol a megszokottnál rosszabbak a higiéniai körülmények, gyakran előfordul súlyosabb fertőzés. Mivel az uszodák, főleg a termálvizek megfelelő táptalajt biztosítanak a kórokozók szaporodásának, a medencevíz lenyelése is gyakran kiváltója egy bélfertőzésnek - ezért is fordul elő inkább nyáron ez a betegség. Több kórokozó is kiválthat bélgyulladást, gyomorhurutot, de a legjellemzőbbek az élelmiszerrel és vízzel a testbe jutó Coli, Salmonella, Dysenteria baktériumok (a vérhasért felelősek), Campylobacter jejuni (elsősorban a madarak ürülékében található), illetve Yersinia baktériumok, (leginkább rágcsálók által terjednek). A vírusok közül a Rotavírus, a Calici vírus és az Adeno vírusok okoznak leggyakrabban bélfertőzést.
Kezelés
Minden fajta gyomorbetegség esetén általános kezelési mód az ésszerű koplalás, a diéta. Értelemszerű, hiszen az amúgy is irritált, legyengült emésztőrendszert jobb tehermentesíteni. Az egyszerű gyomorhurutot, enyhébb fertőzéseket rendszerint már ezzel is sikerül kikúrálni. Fogyasszunk kevés, könnyen emészthető ételt és sok folyadékkal pótoljuk a vízveszteséget.
Először ropi, keksz, majd kevés reszelt alma, esetleg banán adható, majd, ha a beteg jól fogadja, fokozatosan túró, gyenge húsleves, natúr csirkemell. Gyermekek esetében különösen óvatosan diétáztassunk, koplaltassunk, mivel a kicsik tápanyag -, és vízraktárai gyorsan kimerülnek. A kiszáradás elkerülése végett ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra és 10 év alatti kis beteg esetében konzultáljunk az orvossal.
Ha a hányás, hasmenés nem csillapodik néhány napon belül, esetleg láz, vagy fejfájás, szédülés is kíséri, netán erős görcsök, fájdalmak, bágyadtság, aluszékonyság jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Csecsemők, kisgyermekek és az idős, legyengült betegek folyadék háztartása sokkal labilisabb, ezért náluk fokozott orvosi ellenőrzés szükséges. Hasmenésnél a véres széklet legtöbbször valamilyen fertőzésre utal, melyet érdemes kivizsgáltatni. Átfogó bakteriológiai és immunológiai vizsgálattal megállapítható a kórokozó fajtája, és szükség esetén célzott kezelés adható. Az agresszív „hasfogókkal” minden esetben várjuk meg az orvos utasításait, ugyanis sok esetben előbb túl leszünk a betegségen, ha kiürülhet a káros béltartalom. A bélfal nyugtatására szolgáló készítmények adhatók, ha az orvos is egyetért.
Különféle porok, oldatok állnak rendelkezésre az elvesztett ionok, ásványi anyagok pótlására. Ilyen például az ORF por, mely segít visszatartani a sót, cukrot. Kevés folyadékkal keverve adható a betegnek, és kisgyermekes családoknak érdemes otthon és az úticsomagban is tartani belőle. –Segítségével megelőzhető a gyors kiszáradás, az ion és ásványianyag háztartás felborulása és az ebből következő rosszullét, vagy szövődmények.
Az ilyen betegségeknél nagyon hasznos, ha probiotikumot szedünk. Ezek a készítmények segítenek a belekben újra elszaporodni a betegséggel elpusztult jótékony baktériumoknak, így a normál bélflóra, az emésztés hamarabb helyreáll, és gyorsabban meggyógyul a beteg.
Megelőzés
A legfontosabb, mint minden betegség esetében, itt is természetesen a megelőzés. Ennek legjobb módja, ha körültekintőek vagyunk a higiénia terén, különösen nyaraláskor. Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, száraz szappan, és felületfertőtlenítő kendő – itthon és külföldön is – melyeket inkább többször használjuk a kelleténél, mint kevesebbszer.
Utazás előtt tájékozódjunk a helyi viszonyokról, veszélyekről és ennek megfelelően járjunk el. Bármilyen csábítóak is a piacokon árult helyi finomságok, vagy akármilyen szomjasak vagyunk, ha nem tűnik higiénikusnak az árus pultja, ha információink szerint abban az országban rossz minőségű a vezetékes víz, inkább álljunk ellen a kísértésnek. Az éttermekre általában külföldön is szigorúbb előírások vonatkoznak, mint az utcai árusokra, így az utóbbitól érdemes tartózkodni egzotikus tájakon, még akkor is, ha sokkal autentikusabbnak tűnik a mozgóárus portékája. A helyi szinten tapasztalható betegségforrásokra az utazási irodák, útikönyvek rendszerint felhívják a figyelmet, ezeknek mindig járjunk alaposan utána és ne vegyünk félvállról a figyelmeztetést. Fokozott odafigyeléssel jó eséllyel elkerülhetjük, hogy a nyári vakációnkat megkeserítse egy váratlanul fellépő bélfertőzés.
Cikket lektorálta:
|
Dr. Sebő ZsuzsannaGyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadóElérhetőségeim: Telefon: 06-30/922-93-09 E-mail: sebozsuzsa@gmail.com Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt) |
Közösségi hozzászólások: