SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen minden napod szuper a szünetben!

Deákné B. Katalin - Tudatos Szülők Lapja főszerkesztője [cikkei] - 2011-06-16
Ugye, magad sem hiszed el, hogy végre nem kell minden nap fél hétkor kimásznod az ágyból? Itt a szünet, a lustálkodás, a lazítás ideje.
Legyen minden napod szuper a szünetben!

De vajon mi minden fog történni veled ebben a két és fél hónapban? Legjobb, ha magad veszed kezedbe az irányítást, és megtervezed a nyaradat. Egyeztesd le a szüleiddel, mik a terveid, és biztos, hogy így minden napod szuper lesz. Persze semmi gond, ha másképp alakulnak a dolgok, most nem a dolgok szoros betartása, sokkal inkább az átlátás a fontos.

Csinálj három táblázatot, júniusra, júliusra és augusztusra. Amit már most felírhatsz nagy betűkkel júniusra és júliusra, de még augusztus első három hetére is: TANULNI TILOS!

Ez azért jól hangzik, ugye? Persze, ha valamiből pótvizsgáznod kell, augusztus minden napján ott kell, legyen a felirat: Tanulás!

És gondolkodjunk, mi minden kerüljön a táblázatba!

  • Jelöld X-szel azokat a napokat, amelyekre biztos programod van, például táborba mész, vagy a szüleiddel nyaralni mentek.
     
  • A kis négyzetek tetejére ezután az kerüljön, hol leszel előre láthatóan a többi napokon, például a nagyiéknál (N), rokonoknál (R) vagy éppen otthon (O). Ha idegen helyen van az ember, nehéz előre tervezni, mert ott úgyis az ott élők szokásai szerint alakul a napirend, de persze a saját elfoglaltságaidat feljegyezheted. Az olyan helyre, ami nem az otthonod, mindig vigyél saját játékot, könyvet arra az esetre, ha unatkoznál. Fontos: semmiképp ne az egész napos tévézést válaszd, mert akkor úgy telik a nyár, hogy szeptemberben a suliban semmiről nem tudsz beszámolni.
     
  • A vendéglátóid biztosan beiktatnak egy-két kirándulást, utazást a kedvedért, ha kéred őket, és máris színesedik a program. De nem várhatod tőlük, hogy mindig téged szórakoztassanak.
     
  • Jó, ha új barátokra is szert teszel, de vigyázz, az újdonsült ismerősök sok butaságba belekeverhetnek, ha nem vagy elég óvatos. Ezért jól válogasd meg, kikkel töltöd a napot. Ha sikerül megfelelő barátot, barátokat találni, állapodjatok meg, hogy nagyjából a nap ugyanazon szakaszában találkoztok, így mindenki tudja szervezni a többi dolgát. Ha összejöttök, akkor ne valamelyikőtök lakásában számítógépezzetek, hanem biciklizzetek, játszatok a szabadban, találjatok ki szórakoztató, de nem veszélyes vagy helytelen elfoglaltságot.
     
  • A vendégségben töltött időben legyél aktív, segíts a háztatásban. Söprögetni, felmosni, gazt kihúzkodni, letörölgetni, a cipőket összerendezni, az ebédhez a hozzávalókat megmosni te is tudod. Ne aludj délig, alakítsd úgy az alvásidőt, hogy bár többet alszol, de ne a lustálkodás töltse ki az egész napodat. Az sokszor fárasztóbb és lehangolóbb, mint az aktív cselekvés.
     
  • Délelőttre mindig kérj valamilyen hasznos feladatot, ezzel a vendéglátóidat teljesen lenyűgözöd. De ne csak azért csináld meg a dolgodat, hogy túl legyél rajta, hanem azért, hogy valóban a segítségükre legyél.
     
  • Délutánra minden napra iktass be legalább félóra olvasást, ha máskor nem, elalvás előtt. Ez legyen számodra alapszabály. De figyelj oda, nagyon jó könyvet válassz! Határozd el, hány oldalt olvasol el, és azt túllépheted, de kevesebb ne legyen. Ha a kötelező olvasmányt is el kell olvasnod, nézd meg, hány oldal, és osztd be annyi napra, amiről úgy tűnik, annyi idő alatt el lehet olvasni. Igyekezz szigorú lenni ebben az egy kérdésben magaddal, mert különben biztos, hogy szeptemberben vagy később kell bokros teendőid mellett vesződni az elolvasásával. Fogd fel a dolgot szórakozásnak, ne kötelességnek, és győzd le az ellenállásodat a kötelezőkkel kapcsolatban, akkor lehet, hogy még tetszeni is fog a dolog.
     
  • Ha otthon töltöd a nyarat, akkor is nagyon hasznos dolgokat tehetsz. Az első, hogy takaríts ki és rakodj össze a szobádban. Ami nem kell, azt dobd ki, és máris megszabadulsz az „iskolaszagtól”.
     
  • A szüleiddel igyekezz békében élni, nem lenne jó, ha a nyár a zsörtölődéssel, veszekedésekkel telne. Minden napra kérj feladatot, amit végezz is el anélkül, hogy húznád az orrod, elvégre nekik is jólesik egy kis lazítás nyáron. Legyél aktív a családi béke megteremtésében, hogy mindenki jobban érezze magát otthon, mivel megszűnt az iskolából hazahozott nyomás.
     
  • Gondolj ki a nyárra magadnak olyan tevékenységet is, amit visszatérően jókedvvel csinálsz. Ha csak magazinokból vágsz ki állatokat, vagy az internetről veszel le képeket motorokról, autókról, divatos ruhákról vagy éppen mesehősökről, azokat kinyomtatva és felragasztva saját albumot készíthetsz, ami amellett, hogy remek időtöltés, és szórakoztató, még biztos egy csomó dolgot meg is tudsz az adott témáról. Készíts hozzájuk feliratokat valamilyen szempont szerint, így, ha valakinek megmutatod, roppant érdekesnek fogja találni. Nem kell ehhez más, csak egy füzet, olló, ragasztó. De, ha szeretsz rajzolni, mindezt rajzzal is megteheted, és így is gyönyörű munka kerekedik a nyár végére.
     
  • De számos más új dolgot kipróbálhatsz, a gyöngyfűzést, a gipszöntést, az ablakdísz készítést, de készíthetsz egyszerűen kavicskompozíciót, préselhetsz virágokat, szóval a lehetőségek sokasága áll előtted.
     
  • ALAPSZABÁLY: Napi másfél óránál ne tölts több időt képernyő (tévé és számítógép előtt. Nem külön-külön, hanem összesen értendő! Vagyis, azt is tervezd el, hogy mennyit játszol a gépen, illetve mit nézel meg a tévében. Ezt nem lesz könnyű betartani, mert az a fránya doboz nagyon vonzó, de igyekezz más elfoglaltságot találni, sokkal nagyobb örömöt lelsz majd benne.
     
  • S ha elérkezik augusztus 20-a, húzd elő a tanszeres dobozodat az asztal alól, és tervezz minden napra egy kis gyakorolni valót.
     
  • Ha jó tervet tudsz összeállítani, és kivitelezned is sikerül, olyan nyarad lesz, amiről órákig tudsz majd mesélni az osztálytársaidnak szeptemberben.

Kívánok neked nagyon kellemes, vidám időtöltést a nyárra!
Deákné B. Katalin
A Tudatos Szülők Lapja főszerkesztője

Fotó: juman1981: Sprung

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja