SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hurrá! - Vakáció! Jaj nekünk - Vakáció!

Óvári Andrea [cikkei] - 2011-06-10
Minden gyermek örömére közeleg a nyári szünet. Ami a gyermekek számára az év legjobb időszaka, az a szülőknek legtöbb esetben sok problémát és fejtörést okoz. Beszélhetnénk a gyermekek felügyeletének gondjáról, a még megfizethető, ugyanakkor tartalmas programot kínáló nyári táborok felkutatásáról, a kulcsos gyermekekről, a nyár fokozott balesetveszélyeiről és egészségügyi kockázatairól. Mindezekről sokat olvashatunk különböző fórumokon. Én nem ezekről szeretnék beszélni-írni.
Hurrá! - Vakáció! Jaj nekünk - Vakáció!

Én a valódi nyári élményt adó eseményekről szeretnék szót ejteni. Azokról az emlékezetbe mélyen bevésődő történésekről, melyekre felnőtt fejjel is jó lesz visszaemlékezni.

Köztudott, hogy a gyermekkor minőségét az érzelmi stabilitás biztosítja. Élhet egy adott gyermek a világ bármely pontján jólétben, esetleg nélkülözésben. Ha érzi környezete szeretetét, boldognak fogja magát érezni, s majd ezen érzelmi stabilitás hatására válhat egykor  kiegyensúlyozott, magabiztos felnőtté.

Ebből a szempontból hiábavaló az anyagi jólét, ha mellette a gyermek nem élvezheti  családja részéről a kitüntetett figyelmet és szeretetet.

Tisztában vagyunk vele, hogy mai rohanó életünkben a legjobb szándék mellett is nehéz a felnőtteknek szülői hivatásuknak maradéktalanul eleget tenni. Mindkét szülőnek egyre többet kell dolgoznia a megélhetésért. A gyerekek egyre elfoglaltabbak  és hajszoltabbak iskolai és különórai elfoglaltságaik miatt. Egy kimutatás szerint egy átlagos családban  napi 7 perc   jut a kötelező (Mi volt a suliban? Kész a leckéd? Megmostad a fogad?)  rutin  társalgáson kívüli  mélyebb kommunikációra. Csak bízhatunk benne, hogy a mi családunkban ez másként van. Nem csoda, ha a gyermekek úgy érzik, szüleik nem kíváncsiak a problémáikra, és a szülők tehetetlennek érzik magukat a gyermeknevelés terén.

Örüljünk hát mindannyian, hogy a vakáció idején legalább gyermekeink nem annyira  túlterheltek. Óvakodjunk is attól, hogy  mindenféle sport, nyelvi, felzárkóztató, korrepetáló stb. kurzusokkal lefedjük az egész nyarukat! Tudnunk kell, hogy a gyermekek egész szervezete (idegrendszere, csontozata, mozgatórendszere) még fejlődésben van, szüksége van időnként a pihenésre, regenerálódásra, - ahogy nekünk felnőtteknek is. Nézzük el hát nekik időnként a lustálkodást, semmittevést, önmaguk választotta időtöltést.

Mindezek mellett fontosnak tartom, hogy használjuk ki  ezt a nyugodtabb periódust, és igyekezzünk több  hasznos időt tölteni gyermekünkkel. Egy közös vacsora-készítés közben beszélgethetünk kedvenc olvasmányairól, esetleg figyelmébe ajánlhatjuk  gyermekkorunk  nagy élményt adó  könyveit, -  vacsora után esetleg hangosan fel is olvashatunk néhány fejezetet belőle.


Beszélgessünk a barátairól, az élményeiről, a csalódásairól. Örüljünk, és őszintén becsüljük meg,  ha gyermekünk legjobb és legbizalmasabb „barátunkként” megosztja velünk legbelsőbb titkait.

Vonjuk be őket kicsit jobban a mindennapi teendőkbe! Éreztessük velük, hogy nekik is vannak feladataik, képesek felelősséggel ellátni  a rájuk bízott dolgokat. Ezzel nem csak önállóságra neveljük őket, hanem önbizalmuk, önbecsülésük is  megnő.

Legfontosabbnak azonban azt tartanám, hogy a nyári szünidőben   pénztárcánktól és szabadidőnktől függetlenül mindenképp szenteljünk néhány napot a közös családi  kikapcsolódásra.

Ha nincs lehetőségünk elutazni, költözzünk ki néhány napra a kert végébe, és „játsszunk sátorozóst, indiánosdit”. A vacsoránkat elkészíthetjük tábortűznél, amit apa és fia közösen rak meg. Süthetünk húsokat nyárson, és beszélgethetünk, énekelhetünk, táncolhatunk a hamvadó parázs mellett.

Ha nincs kertünk, ugyanezt megtehetjük egy közeli  kiserdőben. Mehetünk esténként kocogni, kerékpározni, hétvégeken túrázni. Meglátogathatjuk  hazánk csodálatos természeti, vagy kulturális kincseit.

Számtalan lehetőség van, egy a fontos: a közös élmény. Ne hagyjuk ki! 

Fotó: Maureen Didde / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja