6 ötlet az egészségesebb ünnepi étkezésért
Családinet [cikkei] - 2008-12-19
Az ünnep a bulizás és a családi összejövetelek időszaka. De mielőtt elkezdjük megtervezni a következő nagy étkezést, érdemes átgondolni, mit is szolgálunk majd fel vendégeinknek. Veszélyes toxinokkal és vegyszerekkel érintkezhetnek jó néhány átlagos termék miatt, amIt a konyhában használunk. Hogyan védhetjük meg magunkat, és szolgálhatunk fel valóban ízletes ételeket?
Az író és zöld szakértő Sloan Barnett a következő javaslatokkal szolgál.
Vegyünk a pulykából
Mikor az ünnepi vacsora kerül sorra, mindenkinek a finom sült pulyka jut eszébe. Bár mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztást, a különleges étkezések különleges fogást érdemelnek. Mikor nekiindulunk, hogy megvegyük azt a nagy madarat (vagy sonkát), keressünk bio, hormon- és antibiotikum-mentes darabot! Lehet, hogy valamivel többe kerül, viszont sokkal egészségesebb az egész család számára.
Okosan költekezzünk
Most, hogy kiköltekeztük magunkat a madárnál vagy a disznónál, takarékoskodhatunk, amennyiben odafigyelünk, mikor az ünnepi vacsorára kiszabott pénzösszeg maradékát kell elkölteni. Nem csak biotermékeket lehet venni, koncentráljunk a tejtermékekre, valamint a vékonyhéjú gyümölcsökre, zöldségekre.
Emeljük (vegyszermentes) poharunkat
Ki ne szeretne elfogyasztani egy pohár bort, mikor az ünnepi vacsoránál körbeveszik a családtagok?! Az idei ünnepi alkalom során mutassuk zöldebbik felünket, és nyissunk ki egy üveg finom biobort. Koncentráljunk az ízre, és spóroljunk a vegyszerekkel.
Vegyszermentes lepények
Ha az ünnepi lepény gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből készül - amelyek a leginkább érzékenyek az alattomos vegyszerekre -, ügyeljünk rá, hogy kedvenc süteményünk elkészítésekor biogyümölcsöket használjunk.
Az egészséges lakoma elkészítése
Nem elegendő, ha a szupermarketben válunk zöldekké. Folyamatosan ügyelnünk kell rá, hogy mit is főzünk. A konyhaedények nem tapadós bevonata káros is lehet, ha a serpenyő túlságosan átmelegszik, tehát próbáljunk meg öntöttvas vagy rozsdamentes acélt használni. Ügyeljünk rá, hogy lecseréljünk minden olyan serpenyőt, amely kissé lepattogzódott, vagy elhasználódott.
Biztonságosabb tárolás
Talán túlságosan túltelítődtünk már, és nem tudjuk megenni az összes finom bioételt, szóval ügyeljünk rá, hogy a maradékot biztonságos módon tegyük el. Dobjuk el a műanyagokat, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és használjunk helyette biztonságosabb, újrahasználható üvegdobozokat a tároláshoz.
Vegyünk a pulykából
Mikor az ünnepi vacsora kerül sorra, mindenkinek a finom sült pulyka jut eszébe. Bár mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy visszaszorítsuk a húsfogyasztást, a különleges étkezések különleges fogást érdemelnek. Mikor nekiindulunk, hogy megvegyük azt a nagy madarat (vagy sonkát), keressünk bio, hormon- és antibiotikum-mentes darabot! Lehet, hogy valamivel többe kerül, viszont sokkal egészségesebb az egész család számára.
Okosan költekezzünk
Most, hogy kiköltekeztük magunkat a madárnál vagy a disznónál, takarékoskodhatunk, amennyiben odafigyelünk, mikor az ünnepi vacsorára kiszabott pénzösszeg maradékát kell elkölteni. Nem csak biotermékeket lehet venni, koncentráljunk a tejtermékekre, valamint a vékonyhéjú gyümölcsökre, zöldségekre.
Emeljük (vegyszermentes) poharunkat
Ki ne szeretne elfogyasztani egy pohár bort, mikor az ünnepi vacsoránál körbeveszik a családtagok?! Az idei ünnepi alkalom során mutassuk zöldebbik felünket, és nyissunk ki egy üveg finom biobort. Koncentráljunk az ízre, és spóroljunk a vegyszerekkel.
Vegyszermentes lepények
Ha az ünnepi lepény gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből készül - amelyek a leginkább érzékenyek az alattomos vegyszerekre -, ügyeljünk rá, hogy kedvenc süteményünk elkészítésekor biogyümölcsöket használjunk.
Az egészséges lakoma elkészítése
Nem elegendő, ha a szupermarketben válunk zöldekké. Folyamatosan ügyelnünk kell rá, hogy mit is főzünk. A konyhaedények nem tapadós bevonata káros is lehet, ha a serpenyő túlságosan átmelegszik, tehát próbáljunk meg öntöttvas vagy rozsdamentes acélt használni. Ügyeljünk rá, hogy lecseréljünk minden olyan serpenyőt, amely kissé lepattogzódott, vagy elhasználódott.
Biztonságosabb tárolás
Talán túlságosan túltelítődtünk már, és nem tudjuk megenni az összes finom bioételt, szóval ügyeljünk rá, hogy a maradékot biztonságos módon tegyük el. Dobjuk el a műanyagokat, amelyek káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, és használjunk helyette biztonságosabb, újrahasználható üvegdobozokat a tároláshoz.
Fotó: Jill Clardy / DecorLove.com / CC BY-NC-SA
Családinet hozzászólások:
Következő hír
6 ünnepi ötlet az egészségesebb családért
LEGOLVASOTTABB
Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat
Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.
Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztitók a Semmelweis Egyetem szakértője szerint
Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.
A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága
A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.
A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia
Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.
Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel
Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.
Közösségi hozzászólások: