Kiderült: Így szépülnek a magyar nők!
A magyar nők arcbőrük szépségét fontosabbnak tartják, mint például a dekoltázs vagy a nyak bőrének ápolását, és közel kétharmaduk (72%) évszaktól függetlenül, rendszeresen használ bőrápoló kozmetikumokat - derül ki egy friss szépségápolási felméréséből. A kutatás arra kereste a választ, hogyan őrzik bőrük szépségét a magyar hölgyek, többek között fény derült arra is, hogy vajon a kozmetikus vagy a szépség blogok véleményére hallgatnak inkább?
A magyar nők több mint kétharmada (78%) arcbőre szépségére fókuszál, 19%-uk szemkörnyékére figyel oda a legjobban a mindennapi szépségápolás során, a dekoltázsra és a nyak bőrére pedig összesen csak 3%-uk szentel fokozott figyelmet – derült ki az FS kozmetikai termékek gyártójának nem reprezentatív, online felméréséből.
A kérdőívet több száz magyar hölgy töltötte ki, és a válaszokból arra is fény derült, hogy közel kétharmaduk (72%) évszaktól függetlenül, rendszeresen használ bőrápoló kozmetikumokat. 18%-uk elsősorban télen, bőrének kiszáradása ellen, 7%-uk nyáron, az UV fény elleni védelem miatt, 3%-uk pedig ősszel, a szél általi kifújás elkerülésére alkalmaz különböző emulziókat és szérumokat. A tavasz a legkevésbé kiemelt időszak a bőrápoló kozmetikumok használata szempontjából. „Sokkal jobban oda kellene figyelni nyáron, amikor a faggyúmirigyek erősebben működnek, ezáltal pedig zsírosabbá válik a bőr. Télen még a normál bőr is szárazabbá válhat, ilyenkor érdemes gazdagabb, zsírosabb kozmetikumokat választani – és a hideg hónapokban se feledkezzünk meg a fényvédelemről!” – javasolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus az FS felmérés eredményeire reflektálva.
A magyar nők harmada (34%) mások véleménye alapján – például „szépség blogokat” olvasva - dönt a kozmetikumok hatékonysága felől, és mindössze a válaszadók 15%-a hallgat e kérdésben kozmetikusára. A felmérés arra is rávilágított, hogy a válaszadók több mint fele (51%) elsősorban a kozmetikumokban található hatóanyag-tartalom (például: növényi őssejt, hyaluron) alapján választ, közel ennyien figyelnek arra, hogy bőrtípusnak megfelelő termékeket emeljenek le a polcról. Kevesen vannak, akik szívesen próbálják ki az újdonságokat akár annak tetszetős csomagolása miatt, és mindössze 7% nyilatkozott úgy, hogy évek óta ugyanazt a terméket használja. „Legyünk tisztában a bőrtípusunkkal, a hatóanyagoknál pedig törekedjünk a természetesre! A kollagén, a hyaluronsav vagy például a növényi őssejt kimondottan hatékony bizonyos bőrproblémák megoldásában” – mondta el a bőrgyógyász szakértő.
További érdekes adat, hogy a válaszadók közel fele (48%) arctisztító és sminklemosó készítményeket használ leggyakrabban, a kitöltők negyede hidratáló szérumokhoz (24%), másik közel egynegyede (21%) pedig a ránctalanító kozmetikumokhoz nyúl legsűrűbben. Lényegesen kevesebben (9%) válaszolták azt, hogy szemkörnyék ápolót alkalmaznak, holott az eredményekből az is kiderült: a válaszadók nagy többsége ezen a területen ráncosodik leginkább.
Indexkép: foter.com
Családinet hozzászólások:

ĂÂ | ĂÂ |
ĂÂ | ĂÂ |
Az ÄĹtcÄÄnk vÄĹ gÄĹ ben kezdÄšÂdik az erdÄšÂ. : ) BeszÄĹ lek a szomszÄĹ ddal, sÄĹ tÄÄljunk ki, hÄÄtha itt is terem, ÄĹ s tudunk magunknak szedni. : ))
ĂÂ | ĂÂ |
- KÄĹ szÄÂthetÄĹşnk belÄšÂle medvehagyma-krÄĹ mlevest (egy csicsÄĹka / karalÄÄbÄĹ / cukkini ÄĹ s tejszÄÂn hozzÄÄadÄÄsÄÄval), illetve pestÄĹt (olajjal, sajttal, sÄĹval ÄĹ s magokkal ÄĹsszeturmixolva), ami rizses ÄĹ s tÄĹ sztaÄĹ telek szÄĹszakÄĹ nt is finom. RÄĹ gi, nÄĹ pi ÄĹ tel /pl. berÄĹ / kÄĹşlÄĹnleges ÄÂzhatÄÄsÄĹ vÄÄltozatÄÄt adhatja.
- A jellegzetesen erÄšÂs illatÄÄt az ÄĹ telekbe keverve elveszti, ÄÂgy nagyon kellemes aromÄÄt ad az ÄĹ teleknek.
- MÄÄjusban vÄĹ get ÄĹ r a szezonja, azonban fÄšÄ szerolajba keverve mÄĹ g jÄĹ nÄĹ hÄÄny hÄĹnapig ÄÂzesÄÂthetÄĹşnk vele. A pesztÄĹhoz hasonlÄĹ szÄĹszt is kÄĹ szÄÂthetÄĹşnk belÄšÂle: vÄÄgjunk ÄĹssze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olÄÂvaolajjal, kevÄĹ s sÄĹval ÄĹ s esetleg reszelt parmezÄÄnnal keverjÄĹşk ki. TegyÄĹşk jÄĹl zÄÄrhatÄĹ ÄĹşvegbe, majd hÄšÄ tÄšÂszekrÄĹ nyben tÄÄroljuk! TÄĹ sztÄÄkhoz, rizshez, burgonyÄÄhoz kivÄÄlÄĹ!
Medvehagyma (zÄĹld) pesto
HozzÄÄvalÄĹk
- 1 csomag medvehagyma,
- 4 ek. aprÄÂtott diÄĹbÄĹ l / pineamag,
- 4 ek. pecorino / nÄšÂvÄĹ nyisajt,
- olÄÂvaolaj,
- sÄĹ / TAMARI
ElkÄĹ szÄÂtÄĹ se
- VÄÄgjunk ÄĹssze a medvehagyma-levelet, olÄÂvaolajjal, kevÄĹ s sÄĹval ÄĹ s esetleg reszelt sajtal, keverjÄĹşk ki.
- JÄĹl zÄÄrhatÄĹ ÄĹşvegbe tegyÄĹşk, hÄšÄ tÄšÂszekrÄĹ nyben tÄÄroljuk!
- TÄĹ sztÄÄkhoz, rizshez, burgonyÄÄhoz kivÄÄlÄĹ!
ĂÂ | ĂÂ |
? Levele ÄĹsszekeverhetĚ a gyÄĹngyvirÄÄggal ÄĹ s az ÄšÂszi kikericcsel, elÄšÂbbi levele mÄĹ rgezÄšÂ!
? Az ÄĹttÄĹl tÄÄvolabb lÄĹ vĚ helyekrÄšÂl szed!
? Gondolj mÄÄsokra is, ne taposd le az egÄĹ sz medvehagyma mezÄšÂt!
? Gondolj a jÄĹvÄšÂre is, tÄĹvestÄĹşl ne szedd fel ÄĹ s ne vidd haza!
? Egy nÄĹvÄĹ nyrÄšÂl csak egy-kÄĹ t levelet szedj, ÄÂgy a fÄĹldben marad a nÄĹvÄĹ ny hagymarÄĹ sze ÄĹ s jÄĹvÄšÂre is terem!
? Vannak vÄĹ dett terÄĹşletek, ahol nem lehet szedni! NÄĹ zz utÄÄna, hogy jÄĹ helyen jÄÄrsz-e!
? Nyugat-EurÄĹpÄÄban annyira nÄĹ pszerÄšÄ lett, fogyasztÄÄsa annyira elterjedt, hogy a legtÄĹbb helyen mÄÄr vÄĹ dettÄĹ nyilvÄÄnÄÂtottÄÄk, nem lehet szedni!
- NÄĹvÄĹ nygyÄšÄ jtÄšÂk vigyÄÄzat!!! A medvehagyma ? levelei rÄÄnÄĹ zÄĹ sre kÄĹnnyen ÄĹsszetÄĹ veszthetÄšÂk a vele egy idÄšÂben ÄĹ s helyen nÄĹvekvĚ - esetenkÄĹ nt halÄÄlos mÄĹ rgezÄĹ st okozÄĹ - mÄÄjusi gyÄĹngyvirÄÄg (Convallaria majalis) ÄĹ s az ÄšÂszi kikerics (Colchicum autumnale) levelÄĹ vel.
A gyÄĹngyvirÄÄg levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit hÄĹsosabbak. De, ? kÄĹnnyedÄĹ n beazonosÄÂthatÄĹ illata - mÄÄsok szerint: szaga - rÄĹ vÄĹ n. A bajt megelÄšÂzhetjÄĹşk, mielÄšÂtt leszedjÄĹşk a levelet, dÄĹrzsÄĹljÄĹşk meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel!
Ne feledjÄĹşk: a pontos azonosÄÂtÄÄs ÄĹ letet menthet, gyÄĹgynÄĹvÄĹ nyismeret nÄĹ lkÄĹşl javasolt szakÄĹ rtĚ segÄÂtsÄĹ gÄĹ nek igÄĹ nybe vÄĹ tele vagy a nÄĹvÄĹ ny megbÄÂzhatÄĹ forrÄÄsbÄĹl valÄĹ beszerzÄĹ se.
Aki nem bÄÂzik ÄÂtÄĹ lÄšÂkÄĹ pessÄĹ gÄĹ ben, inkÄÄbb vÄÄsÄÄrolja meg a mÄÄr egyre tÄĹbb helyen kaphatÄĹ medvehagyma-csomagokat.
/TovÄÄbbi hasznos informÄÄciÄĹk a tÄĹ mÄÄban az ÄÂNTSZ honlapjÄÄn talÄÄlhatÄĹk./
- Enyhe vÄĹ rlemezke- (trombocita-) ÄĹsszecsapÄĹdÄÄst gÄÄtlÄĹ aktivitÄÄssal is rendelkezik. VÄĹ ralvadÄÄsgÄÄtlÄĹ szerekkel egyÄĹştt fogyasztÄÄsa nem javasolt, mert a vÄĹ rzÄĹ s kockÄÄzatÄÄt fokozza. UgyanezÄĹ rt nem szabad hagymÄÄt enni mÄšÄ tÄĹ tek elÄšÂtt, ÄĹ s rendszeres fogyasztÄÄsa a nem szteroid vÄĹ ralvadÄÄsgÄÄtlÄĹt, gyulladÄÄscsÄĹkkentÄšÂt szedĚ betegek szÄÄmÄÄra csak orvosi felÄĹşgyelettel engedhetĚ meg.
ĂÂ | ĂÂ |
- A fokhagymÄÄtÄĹl eltÄĹ rÄšÂen elsÄšÂsorban leveleit fogyasztjÄÄk, ÄĹ rtÄĹ kes kora tavaszi zÄĹldje idÄšÂben ÄĹ s beltartalomban is megelÄšÂz minden hajtatott primÄšÂrt, rengeteg vitamint ÄĹ s nyomelemet tartalmaz.
- Frissen a leghatÄĹ konyabb ÄĹ s legfinomabb.
- EltarthatÄĹ aprÄÂtva olajban, valamint a legegyszerÄšÄ bb ha lezÄÄrt nylon zacskÄĹban lefagyasztjuk. CÄĹ lszerÄšÄ kis zacskÄĹkban lefagyasztani ÄĹ s ÄĹgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztÄÄs utÄÄn a felengedett medvehagyma rostjai szÄĹ tesnek ÄĹ s sÄĹtÄĹ tedik, valamint nÄĹ mi levet ereszt, azonban mÄĹ g mindig a fagyasztÄÄs ÄšÂrzi meg hatÄĹanyagÄÄnak nagy tÄĹbbsÄĹ gÄĹ t.
- FÄšÄ szerkÄĹ nt valÄĹ alkalmazÄÄsa gyakorlatilag azonos a fokhagymÄÄÄĹ val, csak lÄÄgyabb ÄÂzÄšÄ annÄÄl.
- FelhasznÄÄlhatjuk salÄÄtÄÄkba, szÄĹszokhoz, levesekbe, krÄĹ mlevesekbe.
- TovÄÄbbi felhasznÄÄlÄÄsi lehetÄšÂsÄĹ g, ha a spenÄĹthoz hasonlÄĹan kÄĹ szÄÂtjÄĹşk el fÄšÂzelÄĹ kkÄĹ nt. RÄÄntÄÄs nem kell hozzÄÄ: enyhÄĹ n pÄÄrolva, majd ÄĹsszeturmixolva finom ÄĹ tel.
- Tavaszi tisztÄÂtÄĹkÄĹrÄÄk elmaradhatatlan nÄĹvÄĹ nye, mivel kivÄÄlÄĹan tisztÄÂtja a gyomrot, a beleket ÄĹ s a vÄĹ rt.
- NagyvÄÄrosok lakÄĹinak kÄĹşlÄĹnÄĹsen ajÄÄnlott, "ÄĹlommentesÄÂtÄšÂ" hatÄÄsa miatt. Nagyon sokfÄĹ le bÄÄntalomra hasznÄÄlhatÄĹ.
- Tea: friss aprÄÂtott (evÄšÂkanÄÄl) vagy szÄÄrÄÂtott levÄĹ lbÄšÂl ( evÄšÂkanÄÄl) leforrÄÄzni ? ÄĹ tkezÄĹ s elÄšÂtt fÄĹ l ÄĹrÄÄval fogyasztani naponta.
- KÄĹşlsÄšÂleg: bÄšÂrbÄÄntalmaknÄÄl ? borogatÄÄskÄĹ nt, lemosÄÄskÄĹ nt, sebkezelÄĹ snÄĹ l ÄĹsszehÄĹzÄĹ hatÄÄsÄĹ a sebre helyezve.
ĂÂ | ĂÂ |
Hogy hol nĚ a medvehagyma, azt elÄÄrulja a fÄšÄ szeres, erÄšÂs fokhagymaillat, ami gyakran az egÄĹ sz kÄĹrnyÄĹ ket belengi. KÄĹvessÄĹşk bÄÄtran az orrunkat!
Leveleit tavasszal, a virÄÄgzÄÄs elÄšÂtt szedjÄĹşk, ÄĹ s frissen hasznÄÄljuk fel, mert szÄÄrÄÂtva gyÄĹgyhatÄÄsa gyengÄĹşl. MÄÄrciustÄĹl mÄÄjusig a legfinomabb. Ilyenkor a levelek mÄĹ g kicsik ÄĹ s gyengÄĹ k, ÄĹ s kÄĹşlÄĹnÄĹsen finom, enyhe fokhagymaÄÂzÄšÄ ek. MÄÄjusban a levelek ÄÂze mÄÄr jÄĹval erÄšÂsebb. A virÄÄgzÄÄssal vagy a levelek sÄÄrgulÄÄsÄÄval ÄĹ r vÄĹ get a szezon.
MÄÄr sokadik ÄĹ ve megrendezÄĹ sre kerÄĹşl a Mecsekben a Medvehagyma fesztivÄÄl. Ekkor egy nagy rendezvÄĹ ny keretÄĹ ben vÄÄrnak mindenkit medvehagyma szÄĹşretre
Az EurÄĹpai UniÄĹ legtÄĹbb orszÄÄgÄÄban vÄĹ dett nÄĹvÄĹ nynek szÄÄmÄÂt, ezÄĹ rt hazÄÄnkban nagy a kereslet rÄÄ. Igaz MagyarorszÄÄgon rengeteg medvehagyma van a termÄĹ szetben. A turistÄÄknak egy nagyon jÄĹ kikapcsolÄĹdÄÄs sÄĹ ta ÄĹ s erdÄšÂjÄÄrÄÄs kÄĹzben medvehagymÄÄt gyÄšÄ jteni.
Nyugat-EurÄĹpÄÄban olyannyira kedvelt fÄšÄ szernÄĹvÄĹ ny, hogy a tÄĹmeges gyÄšÄ jtÄĹ s miatt veszÄĹ lybe kerÄĹşlt ÄÄllomÄÄnya, ezÄĹ rt vÄĹ dettÄĹ nyilvÄÄnÄÂtottÄÄk. HazÄÄnkban - a vÄĹ dett terÄĹşletek kivÄĹ telÄĹ vel - mÄĹ g gyÄšÄ jthetÄšÂ.
ĂÂ | ĂÂ |
- A snidling ÄĹ s a fokhagyma egyik kevÄĹ sbÄĹ ismert, de annÄÄl hatÄÄsosabb rokona.
- Vadfokhagyma. Az ÄÂzsiÄÄbÄĹl szÄÄrmazÄĹ fokhagyma EurÄĹpÄÄban honos vÄÄltozata.
- A nÄĹvÄĹ ny 20?50 cm magasra nÄšÂ, virÄÄgai fehÄĹ rek, csillag alakÄĹak.
- Levelei ÄĹ lÄĹ nk zÄĹldek, fÄĹ nyesek. Rendesen kÄĹ tlevelÄšÄ , levelei hosszÄĹ nyelÄšÄ ek, a kÄĹşlsĚ levÄĹ l hÄĹşvelye hÄÄrtyÄÄs. LevÄĹ llemezÄĹşk ÄÄtlag 15 cm hosszÄĹ ÄĹ s 4 cm szÄĹ les hasonlÄÂtanak a gyÄĹngyvirÄÄgÄĹ ra.
- Sima, vilÄÄgoszÄĹld szÄÄra kÄĹ t levÄĹ l kÄĹzt hozza virÄÄggÄĹmbjÄĹ t. Az ernyÄšÂs virÄÄgzatban csillagszerÄšÄ kis liliomvirÄÄgok helyezkednek el.
- HagymÄÄja megnyÄĹlt buzogÄÄny alakÄĹ, fehÄĹ r, ÄÄtlÄÄtszÄĹ hÄÄrtya, buroklevÄĹ l fedi.
A levelek mÄÄrcius vÄĹ gÄĹ n, ÄÄprilis elejÄĹ n kezdenek el nÄĹvekedni, a virÄÄgzÄÄsi idÄšÂszak pedig ÄÄprilistÄĹl jÄĹniusig tart.
ĂÂ | ĂÂ |
ĂÂ | ĂÂ |
ĂÂ | ĂÂ |
Közösségi hozzászólások: