Forró italok hideg estékre 2.
Forró mokka
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál instant kávé granulátum
- 7 deci tej
- ½ teáskanál vaníliás cukor
Egy közepes lábosba keverjük össze a cukrot, kakaót, kávét. A tejet fokozatosan adjuk hozzá és keverjük az egészet simára. Közepes lángon melegítsük föl, majd a tűzről lehúzva tegyük bele a vaníliát is.
Fűszeres fekete tea
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 ½ liter víz
- 20 deka cukor
- egy diónyi hámozott friss gyömbérdarab
- 3 szem szegfűszeg
- 7-8 centis fahéjrúd
- csillagánizs (igény szerint)
- 4 db fekete tea filter
- 2 deci gránátalmalé
- ½ deci citromlé
- friss citromszeletek, fahéj rudak (díszítésnek)
Egy nagyobb lábosba tedd fel a teavizet forrni. Tedd hozzá a cukrot, és a fűszereket. Egy percig forrald, majd vedd le tűzről és szűrd le. Öntsd vissza a lábosba. Lógasd bele a tea filtereket és hagyd benne 10 percig, majd vedd ki. Öntsd bele a gránátalmalét, meg a citromlét. Tedd vissza az egészet egy kicsit a tűzre és melegítsd át. Csészékbe töltve díszítheted citromszeletekkel és fahéjrúddal.
Fűszeres narancs mokka
Hozzávalók 6 személyre
- 1 közepes narancs
- 7 szem szegfűszeg
- ½ liter víz
- ½ liter tej
- 10 deka barna cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál instant kávé granulátum
- ¼ teáskanál rum esszencia, vagy 4 evőkanál rum
- kb. 5 centis fahéjrúd
Alaposan mosd meg a narancsot és vékonyan hámozd meg zöldséghámozóval. Tedd félre. Facsard ki a levét. Összesen 5 evőkanál narancslére van szükség, ha nincs annyi, akkor pótold egy kis vízzel. A narancs héját a szegfűszeggel és a fahéjjal tedd egy géz zsákocskába, vagy egy nagyobb teakosárba. Egy nagyobb lábosba tedd bele az összes hozzávalót és melegítsd össze. Ha felforrt, húzd le a tűzről és lefedve hagyd 10 percig. Vedd ki belőle a fűszeres tasakot és keverd bele a rumot.
Gyömbéres citromtea
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 ½ liter víz
- 4 teáskanál cukor
- egy diónyi darab friss gyömbér vékony szeletekre vágva
- egy nagyobb citrom vékonyan hámozott héja
- 6 db zöldtea filter
- citromszeletek (szervírozáshoz)
Tedd fel a teavizet forrni a cukorral, gyömbérszeletekkel, és a citrom héjával. Ha felforrt, vedd takarékra és épphogy csak gyöngyözve forrald tovább még 10 percig. A tűzről lehúzva egy szűrőkanállal vedd ki a gyömbérszeleteket és a citromhéjakat, és tedd bele a főzethez a tea filtereket, fedd le és hagyd benne addig, amíg a teásdobozon írva van. Bögrékbe töltve citromszeletekkel díszítheted.
Fűszeres almatea
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 citrom
- 1 liter almalé
- ½ liter víz
- egy kb. 10 centis fahéjrúd
- 1 teáskanál dúrvára tört kardamom
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- 6 db fekete tea filter
- 4 evőkanál juharszirup
- vékony almaszeletek díszítéshez
Alaposan mosd meg a citromot és zöldséghámozóval hámozd le a felét, és facsard ki a citrom levét. Egy nagy lábosba tedd fel a tűzre a vizet az almalét, és a citromléből 1 evőkanálnyit. Egy kis géztasakban, vagy teatojásba tedd a fűszereket: a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget és a citromhéjat. Ha felforrt, vedd takarékra és lefedve, épphogy csak gyöngyözve forrald tovább még 10 percig. Húzd le a tűzről, tedd bele a tea filtereket, lefedve hagyd benne 5 percig, majd vedd ki, a fűszeres tasakkal együtt. Végül keverd bele a juharszirupot.
Csokis chai
Visszakanyarodva egy kicsit a Karácsonyi hangulathoz és a gazdag, ünnepi ízekhez, álljon itt egy indiai fűszeres tea egy kis csokival megbolondítva. Számunkra kissé szokatlan lehet ez az íz kombináció, a chai főleg az angolszász hagyományokon és konyhán nevelkedett emberek körében népszerű, de mindenképpen érdemes kipróbálni! Utánozhatatlan!
Hozzávalók 8 személyre:
- 4 db fekete tea filter (Orange Pekoe, Darjeeling, English breakfast, vagy Lapsang souchong)
- ½ l liter forrásban lévő víz
- 15 deka cukor
- 6 deka (kb. 8 evőkanál) Holland kakaópor
- 2 liter tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- tejszínhab a tetejére
Egy nagy lábosba öntsd a forrásba lévő vizet, tedd bele a tea filtereket. Lefedve hagyd ázni 3-5 percig, majd vedd ki. Tedd bele a teába a cukrot és a kakaót, és közepes lángon kezd el melegíteni. Mikor el kezd gyöngyözni, tedd bele a tejet, a vaníliát, a fahéjat, meg a szerecsendiót. Vedd takarékra, hogy ne forrjon és melegítsd még 10 percig. Bögrékbe öntve tehetsz rá egy kis tejszínhabot és megszórhatod szerecsendióval is.
További forró ital receptek: Forró italok hideg estékre
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: