(Kókusz)tejberizs rebarbarával
Nekem se ez az első próbálkozásom a fura levélnyelekkel, meg nem is az utolsó. A szezonra van még egy-két tippem, hogyan használjam fel a rebarbarát. Most ez a desszert készült belőle, ami igazából nem egy nagy trouvaille, egy pórias tejberizst próbáltam kicsit megreformálni és feldobni.
Hozzávalók:
10 dkg Arborio rizs
2 dl tej
egy kis doboz kókusztej (2 dl)
2 dl tejszín
cukor ízlés szerint, nekem úgy 6-8 dkg
egy késhegynyi őrölt kardamom
egy teáskanál vaníliakivonat
4 szál rebarbara meghámozva, darabokra vágva
a rebarbara édesítésére szintén ízlés szerinti mennyiségű cukor
Elkészítés:
A rizst átöblítettem, majd odatettem a tejben főni. Miután azt akartam, hogy a végeredmény krémes legyen, kevergettem, hogy a keményítő kioldódjon a rizsből. Amikor a tejet felszívta, hozzáadtam a kókusztejet is, ezzel is főztem, kevergettem, egészen addig, amíg puha nem lett a rizs. Ekkor hozzáadtam a cukrot, a vaníliát és a kardamomot. Kihűtöttem, közben pedig keményre vertem a tejszínt, majd a hideg rizst lazítottam vele. Egy másik edényben közben egy evőkanál víz aláöntésével puhára pároltam a rebarbarát. Kis hősünk nagyon cseles jószág, ugyanis képes egy pillanat alatt péppé főni, ha lankad a figyelmünk, úgyhogy azt ajánlom, hogy amikor az edénybe öntjük, egyrészt tényleg csak egy kanál vizet adjunk alá, hogy rögtön az elején ne égjen le, másrészt óvatosan kavargassuk, adjuk hozzá a cukrot, és amint elkezd a rebarbara áttetszővé válni, kóstoljuk meg - igen savanyú lesz -, és ha az érezzük, hogy nem kőkemény már, akár el is zárhatjuk alatta a tüzet.
Tálaláskor tegyük üvegpohárba/kehelybe/tálkába a rizst, és halmozzuk rá a rebarbarát. Díszíthetjük eperrel.
Forrás: http://fakanal.freeblog.hu
Közösségi hozzászólások: