Őszibarackos finomságok és a zselatinkészítés fortélya
Zselatinkészítés
Még a gyakorlott háziasszonyok is félve készítenek zselatinos receptekből süteményeket, pedig csak a zselatin készítés szabályait kell betartani, amit a leírásban találunk. Pontosan kövessük az útmutatásokat. A zselatinlapot 4-5 percig hideg vízbe áztassuk, annyi vízben amennyi éppen ellepi. Ezután kinyomkodjuk, utána lecsepegtetjük és alacsony hőmérsékleten egy edényben felolvasztjuk. A felolvasztott zselatint 2-3 evőkanál langyos /nem hideg, mert megcsomósodik/ krémbe keverjük. Ezután habverő segítségével a többi krémhez keverjük. Zselatint készíthetünk zselatinporból is. /1 evőkanál zselatinpor 2 lap zselatinnak felel meg./ A használati utasításban megadott vízben áztatjuk és kis hőmérsékleten feloldjuk. Ezután a zselatin lap készítésénél írtak alapján járunk el.
Barackos koszorú
Hozzávalók: 6 db őszibarack *6 dl szőlőlé * 2 evőkanál cukor * 2 csomag tortazselé por / lehet színes/
A rizskoszorúhoz: 25 dkg rizs *
Elkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. A szőlőlét kis edénybe öntjük, felforraljuk és beletesszük a barackot. 4-5 percig főzzük majd szűrőkanál segítségével kiemeljük a barackot a főző léből. A lébe belekeverjük a zselatinport, és kislángon elkészítjük. Langyosra hűtjük, mintázott tortaformába öntjük, és a barackokat szépen beletesszük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. A rizsből tejberizst készítünk, és ha kész a cukorral és a csokoládéval ízesítjük. A joghurtot a zselatinnal addig kevergetjük kishőmérsékleten, amíg fel nem olvad. Ezután a rizsbe keverjük és a masszát a megkocsonyásodott barackra töltjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt a tortaformát forró vízbe állítjuk és kiborítjuk a tortát egy tálra. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A tetejét dúsan tejszínhabbal díszítjük. Nagyon dekoratív és finom.
Őszibarackos saláta
Hozzávalók: 8 evőkanál majonéz * citromlé * késhegynyi só * őrölt fehérbors * mokkáskanál curry por * kiskanál cukor * 25 dkg szójababcsíra / nagyobb élelmiszer üzletekben kapható/ * 4 db őszibarack, * 10-15 dkg rákhús /rákszirom/ * vaj * 2 gerezd fokhagyma * mentalevél
Elkészítés: a majonézt ízesítjük a sóval, borssal, citromlével, curryporral cukorral. A szójababcsírát felaprítjuk, a barackot megmossuk, kimagozzuk, és kis cikkekre vágjuk. A rákot vajon a zúzott foghagymával megfuttatjuk. Ha kihűlt, a búzacsírával, a barackkal a majonézbe forgatjuk, és óvatosan összekeverjük. Tálaláskor a salátát menta levéllel díszítjük. Tálalás előtt tegyük hűtőbe!
Töltött őszibarack
Hozzávalók: 3 db barack * pirított mandula * pirított sótlan pisztácia * 6 kiskanál sárgabarack lekvár * főzőtejszín * cukor /lehet barnacukor is, ha valaki azt szereti jobban/
Elkészítés: A barackot mossuk meg, felezzük és magozzuk ki. A mandulát és a pisztáciát késsel aprítsuk fel. Tegyük egy tálba és adjuk hozzá a baracklekvárt, a tejszínt, és keverjük össze. Ezzel töltjük meg a felezett barackokat. Tegyük sütőlemezre a barackokat, tetejüket szórjuk meg barnacukorral és előmelegített sütőben 4-5 percig süssük. Biztosan a gyermekek kedvence lesz. A felnőttek egy kis baracklikőrrel is meglocsolhatják.
Közösségi hozzászólások: