Hűsítő nyalánkságok, fagyik, parfék a fagyasztóból
Fahéjas csokisorbet
• 150 g kakaópor
• 150 g étcsoki
• 150 g cukor
• egy zacskó vaníliás cukor
• kb. fél liter víz
• őrölt fahéj ízlés szerint
A vízből és a cukorból főzzünk cukorszirupot (a forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg el nem olvad benne teljesen), tegyük bele a kakaóport és a fahéjat, keverjük simára. Vegyük le a tűzről és tördeljük bele az étcsokit. Újra kevergetünk, míg el nem olvad a csoki. Miután kicsit kihűlt, tegyük hűtőbe és fél nap múlva kézimixerrel eldolgozzuk. Fogyasztásig a mélyhűtőben tároljuk.
Epres vanília fagyi
• fél liter zsíros tej
• 1 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 2 rúd vanília
• 5 dkg cukor
• negyed kiló eper
A tejet és a tejszínt összekeverjük és megmelegítjük, de nem forraljuk. Belerakjuk a tojást és a cukrot, valamint az előre leturmixolt epret. Közben egyenletesen kevergetjük. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliát, aztán felmelegítjük, de nem forrásig, mert a forralás hatására kicsapódik a tojás. 5 percig állni hagyjuk, majd kipecázzuk a kellőképpen kiázott vaníliarudakat. Ennyi idő alatt a fagyink elnyeri vaníliás ízét. Fél nap hűtőben tárolás után jöhet a kézimixer! Az eper felcserélhető barackra, banánra, málnára. Gyümölcs nélkül csak egyszerű vaníliafagylaltként is kellemes.
Rendkívül gyors és egyszerű gyümölcsfagyi
• 30 dkg bármilyen fagyasztott gyümölcs
• 3 dl habtejszín
• 4 evőkanál gyümölcscukor
A gyümölcsöt fagyott állapotban tegyük egy erős turmixgépbe a habtejszínnel és a gyümölcscukorral együtt. Massza állagúra turmixoljuk, és azonnal fogyasztjuk, vagy mélyhűtőben is tárolhatjuk a fogyasztásig. Túl hosszú fagyasztási idő nem ajánlott, mert hajlamos a keményedésre.
Fagylaltos ital
• 1 gombócnak megfelelő mennyiségű vaníliafagyi
• 3 – 5 cl málnaszörp
• 1,5 – 2 dl ananászlé
A hozzávalókat turmixgépbe rakjuk. Először a szörpöt, majd a gyümölcslevet és legvégül a fagyit. Kevés jeget is rakhatunk hozzá, hogy kásaszerű legyen. Rövid ideig magas fordulaton turmixoljok, majd pohárba töltjük. Vastag szívószálat rakunk bele és így fogyasztjuk.
Diétás gyümis
2 tojásfehérje,
édesítő,
3 dl natúr joghurt,
75 dkg málna,
5 ek. fekete ribizli szörp light
A tojásfehérjéből habot verünk, a málna felét leturmixoljuk, majd tálba kerül a joghurttal, a többi málnával, édesítővel, a fekete ribizli lével. Jól összekeverjük és beleforgatjuk a tojáshabot is. Formába tesszük, mélyhűtőben jól kifagyasztjuk.
Olasz mogyorós-mézes
1 egész tojás
4 tojássárgája
1,5 merőkanál méz
3 dl főzőtejszín
1 marék mogyoró
A 3 dl főzőtejszínt felverjük, amíg közepesen kemény tejszínhabot kapunk. Félretesszük. Az egész tojást a tojássárgákkal és egy merőkanál mézzel kanállal összekeverjük. Tegyük forrásban lévő víz fölé a tálat úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert különben összeesik a tojás. Addig verjük a víz fölött habverővel a masszát, amíg szép, világossárga színt kap és besűrűsödik. Ezután a meleg krémet öntsük hozzá a tejszínhabhoz, és jól keverjük össze. Az így elkészített fagylaltot tegyük a fagyasztóba 2 órára. Addig közben egy marék sima mogyorót pirítsunk meg kevés olajon, hogy barnás színt kapjon. 2 óra elteltével vegyük ki a fagyit a fagyasztóból, locsoljuk meg fél merőkanál mézzel, majd szórjuk rá a pirított mogyorót.
Másfél óra alatt elkészül. Az eredeti olasz fagyiban épp az a különleges, hogy félig fagyott, félig krémes.
Egyszerű túróparfé
125 gramm sovány Bakony túró
1 tojás
1 dl tejszín
édesítőszer
A túrót összekeverjük a tojássárgájával és az édesítőszerrel. Majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és a felvert tejszínt. 1, de maximum 2 órára a mélyhűtőbe tesszük. Jó hideg legyen, de ne legyen agyonkristályosítva, mert akkor elveszti az ízét.
Piros gyümölcsfagyi
-eper 20 dkg
-málna 20 dkg
-ribizli 10 dkg
-édesítőszer, 6 evőkanál
-natúr joghurt, 4 pohár
-őrölt fahéj 1 késhegynyi
Elkészítés:
A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük, az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A kapott masszát műanyag tálkákba töltjük és lefagyasztjuk.
Cseresznyés jégdesszert
35 dkg cseresznye
5 dl aludttej vagy joghurt
6 ek zabpehely
4 gombóc vaníliafagylalt
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet, a zabpelyhet és a fagylaltot. Töltsük poharakba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Ízlés szerint cukrozott tejszínhabbal is díszíthetjük. Felnőtteknek a cseresznyét pépesítés előtt áztassuk cseresznyepálinkába!
Brazil csokis-csilis
A brazilok híresek az édességeikről, amiket szeretnek különleges ízekkel feldobni. Igazi különlegesség a csilis-csokis fagyi….Felnőtteknek való!
300 milligramm nem zsíros tejszín, 2 evőkanál rum, 6 db tojássárgája, 250 gramm cukor, 1-2 db szárított chili, 2 rúd fahéj, 3 csipet szegfűbors, 1/2 narancs héja, 100 gramm kakaó, 200 mg zsíros tejszín
Egy lábasba 400 ml vizet öntünk és hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szárított chilit, a borsot és fél narancs reszelt héját, majd az egészet forrástól számítva 20 percig főzzük. Utána hagyjuk állni néhány percig, majd hozzákeverjük a kakaót. Felforraljuk a zsíros tejszínt, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tojássárgájához. Majd feltesszük lassú lángon főni gyakori kevergetés mellett, de ne hagyjuk felforrni. Amikor eléri azt a sűrűséget, hogy a kanál megfordításánál is rajta marad, akkor elkészültünk. A 300 mg tejszínt addig habosítjuk, amíg kemény nem lesz, majd hozzáadjuk a rumot. Ezután beleöntjük a kakaós szószt és a tojásos habot, jó alaposan elkeverjük. Egy éjszakán át állni hagyjuk a fagyasztóban.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: