Hűsítő nyalánkságok, fagyik, parfék a fagyasztóból
Fahéjas csokisorbet
• 150 g kakaópor
• 150 g étcsoki
• 150 g cukor
• egy zacskó vaníliás cukor
• kb. fél liter víz
• őrölt fahéj ízlés szerint
A vízből és a cukorból főzzünk cukorszirupot (a forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg el nem olvad benne teljesen), tegyük bele a kakaóport és a fahéjat, keverjük simára. Vegyük le a tűzről és tördeljük bele az étcsokit. Újra kevergetünk, míg el nem olvad a csoki. Miután kicsit kihűlt, tegyük hűtőbe és fél nap múlva kézimixerrel eldolgozzuk. Fogyasztásig a mélyhűtőben tároljuk.
Epres vanília fagyi
• fél liter zsíros tej
• 1 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 2 rúd vanília
• 5 dkg cukor
• negyed kiló eper
A tejet és a tejszínt összekeverjük és megmelegítjük, de nem forraljuk. Belerakjuk a tojást és a cukrot, valamint az előre leturmixolt epret. Közben egyenletesen kevergetjük. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliát, aztán felmelegítjük, de nem forrásig, mert a forralás hatására kicsapódik a tojás. 5 percig állni hagyjuk, majd kipecázzuk a kellőképpen kiázott vaníliarudakat. Ennyi idő alatt a fagyink elnyeri vaníliás ízét. Fél nap hűtőben tárolás után jöhet a kézimixer! Az eper felcserélhető barackra, banánra, málnára. Gyümölcs nélkül csak egyszerű vaníliafagylaltként is kellemes.
Rendkívül gyors és egyszerű gyümölcsfagyi
• 30 dkg bármilyen fagyasztott gyümölcs
• 3 dl habtejszín
• 4 evőkanál gyümölcscukor
A gyümölcsöt fagyott állapotban tegyük egy erős turmixgépbe a habtejszínnel és a gyümölcscukorral együtt. Massza állagúra turmixoljuk, és azonnal fogyasztjuk, vagy mélyhűtőben is tárolhatjuk a fogyasztásig. Túl hosszú fagyasztási idő nem ajánlott, mert hajlamos a keményedésre.
Fagylaltos ital
• 1 gombócnak megfelelő mennyiségű vaníliafagyi
• 3 – 5 cl málnaszörp
• 1,5 – 2 dl ananászlé
A hozzávalókat turmixgépbe rakjuk. Először a szörpöt, majd a gyümölcslevet és legvégül a fagyit. Kevés jeget is rakhatunk hozzá, hogy kásaszerű legyen. Rövid ideig magas fordulaton turmixoljok, majd pohárba töltjük. Vastag szívószálat rakunk bele és így fogyasztjuk.
Diétás gyümis
2 tojásfehérje,
édesítő,
3 dl natúr joghurt,
75 dkg málna,
5 ek. fekete ribizli szörp light
A tojásfehérjéből habot verünk, a málna felét leturmixoljuk, majd tálba kerül a joghurttal, a többi málnával, édesítővel, a fekete ribizli lével. Jól összekeverjük és beleforgatjuk a tojáshabot is. Formába tesszük, mélyhűtőben jól kifagyasztjuk.
Olasz mogyorós-mézes
1 egész tojás
4 tojássárgája
1,5 merőkanál méz
3 dl főzőtejszín
1 marék mogyoró
A 3 dl főzőtejszínt felverjük, amíg közepesen kemény tejszínhabot kapunk. Félretesszük. Az egész tojást a tojássárgákkal és egy merőkanál mézzel kanállal összekeverjük. Tegyük forrásban lévő víz fölé a tálat úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert különben összeesik a tojás. Addig verjük a víz fölött habverővel a masszát, amíg szép, világossárga színt kap és besűrűsödik. Ezután a meleg krémet öntsük hozzá a tejszínhabhoz, és jól keverjük össze. Az így elkészített fagylaltot tegyük a fagyasztóba 2 órára. Addig közben egy marék sima mogyorót pirítsunk meg kevés olajon, hogy barnás színt kapjon. 2 óra elteltével vegyük ki a fagyit a fagyasztóból, locsoljuk meg fél merőkanál mézzel, majd szórjuk rá a pirított mogyorót.
Másfél óra alatt elkészül. Az eredeti olasz fagyiban épp az a különleges, hogy félig fagyott, félig krémes.
Egyszerű túróparfé
125 gramm sovány Bakony túró
1 tojás
1 dl tejszín
édesítőszer
A túrót összekeverjük a tojássárgájával és az édesítőszerrel. Majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és a felvert tejszínt. 1, de maximum 2 órára a mélyhűtőbe tesszük. Jó hideg legyen, de ne legyen agyonkristályosítva, mert akkor elveszti az ízét.
Piros gyümölcsfagyi
-eper 20 dkg
-málna 20 dkg
-ribizli 10 dkg
-édesítőszer, 6 evőkanál
-natúr joghurt, 4 pohár
-őrölt fahéj 1 késhegynyi
Elkészítés:
A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk és a joghurthoz keverjük, az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A kapott masszát műanyag tálkákba töltjük és lefagyasztjuk.
Cseresznyés jégdesszert
35 dkg cseresznye
5 dl aludttej vagy joghurt
6 ek zabpehely
4 gombóc vaníliafagylalt
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá az aludttejet, a zabpelyhet és a fagylaltot. Töltsük poharakba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Ízlés szerint cukrozott tejszínhabbal is díszíthetjük. Felnőtteknek a cseresznyét pépesítés előtt áztassuk cseresznyepálinkába!
Brazil csokis-csilis
A brazilok híresek az édességeikről, amiket szeretnek különleges ízekkel feldobni. Igazi különlegesség a csilis-csokis fagyi….Felnőtteknek való!
300 milligramm nem zsíros tejszín, 2 evőkanál rum, 6 db tojássárgája, 250 gramm cukor, 1-2 db szárított chili, 2 rúd fahéj, 3 csipet szegfűbors, 1/2 narancs héja, 100 gramm kakaó, 200 mg zsíros tejszín
Egy lábasba 400 ml vizet öntünk és hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szárított chilit, a borsot és fél narancs reszelt héját, majd az egészet forrástól számítva 20 percig főzzük. Utána hagyjuk állni néhány percig, majd hozzákeverjük a kakaót. Felforraljuk a zsíros tejszínt, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tojássárgájához. Majd feltesszük lassú lángon főni gyakori kevergetés mellett, de ne hagyjuk felforrni. Amikor eléri azt a sűrűséget, hogy a kanál megfordításánál is rajta marad, akkor elkészültünk. A 300 mg tejszínt addig habosítjuk, amíg kemény nem lesz, majd hozzáadjuk a rumot. Ezután beleöntjük a kakaós szószt és a tojásos habot, jó alaposan elkeverjük. Egy éjszakán át állni hagyjuk a fagyasztóban.
Közösségi hozzászólások: