SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A klasszikus bacon-tojás páros öt árnyalata

Családinet [cikkei] - 2024-09-20
Lassan beköszönt az ősz, elindult az iskola, megint jönnek a rohanós reggelek és a "na de mi legyen vacsorára" visszatérő, kínzó kérdése. A klasszikus baconos tojásrántotta reggelire és vacsorára is igazi jolly joker, hiszen könnyen és gyorsan elkészül, laktató és finom. Miután tojás és bacon általában minden háztartásban van, mentőötletnek sem utolsó, hiszen szinte mindenki szereti. Az egyik legjobb tulajdonsága pedig az, hogy számtalan módon variálható, amiből most öt változatot ajánlunk!
A klasszikus bacon-tojás páros öt árnyalata

1. Vidd magaddal!

Ha reggel már csak az elkészítésére van időd, csavard a baconos-sajtos tojásrántottát tortillába, és vidd magaddal! A sajt és a tortilla plusz tápértéket ad hozzá, így akár könnyű ebédként is megállja a helyét. Mindenképp egészítsd ki zöldséggel, paprikával, paradicsommal vagy salátával! A tortillából pedig lehetőleg teljes kiőrlésűt válassz!

2. Spórold meg a tojásfelverést!

Nem mintha nagy ügy lenni felverni a tojást, de már csak a változatosság, az íz és a látvány kedvéért is jó néha tükörtojást készíteni. A sercegő baconre üssük rá, hogy a sárgája és a fehérje egymástól elkülönülve süljön meg. Ezen a ponton kap teret az egyéni ízlés, ki folyósabbra hagyja a sárgáját, ki pedig jól átsütve szereti.  Nem lehet jobbat elképzelni annál, mint mikor egy teljes kiőrlésű zsemlébe vagy croissant-ba csúsztatva a tojás lágyan bugyogó sárgája összekeveredik a ropogós bacon sós ízével. A tükörtojás egyébként főzelékfeltétként is nagy karriert futott be, úgyis érdemes kipróbálni.

3. Mindenből kell egy fitness változat!  

Ugye mindenki látja maga előtt, hogy a félbevágott avokádó kivájt belseje szinte kínálja magát, hogy tojás üssünk bele! Előzőleg egy pici citromlével meglocsolhatjuk, aztán mehet bele a tojás. A tetejére pedig bacon és reszelt sajt. Toljuk be a töltött avokádókat a 200 fokos sütőbe és 10-15 perc múlva friss oregánóval vagy bazsalikommal megszórva tálaljuk a szemet gyönyörködtető, csodás villásreggelit! 10 percnél még folyós marad a tojás, 15-nél már keményre sül.

4. Meg egy zabos!

A tojásrántottát dúsítsuk zabpehellyel. Ahány tojás, annyi evőkanál zabpehely menjen bele, és így verjük fel a keveréket, ízesítsük, aztán öntsük a piruló baconre. De készíthetjük omlettként is, ilyenkor a sülés alatt pakoljuk meg sajttal, baconnel, paradicsommal, és a megsült oldalát félbe hajtva borítsuk a töltelékre, úgy zárjuk le. Rostdús, laktató ételt kapunk, amihez a zab miatt már péksütemény sem kell.  

5. Meg egy mutatós!

Készítsünk baconkosárkát a tojásnak. Bonyolultnak hangzik, pedig pofonegyszerű, ha van otthon muffinsütő. Csak béleljük ki a mélyedéseket baconnel. Készíthetünk bacongyűrűt, ami összefogja a tölteléket, de kibélelhetjük teljesen is, ez esetben a töltelékre majd hajtsuk vissza a bacon szeleteket. Az ily módon kibélelt muffinformákba mehet a tojás, és amit csak még akarunk: bármilyen sajt, reszelt cukkini, apróra szeletelt kápiapaprika, paradicsom, fűszerek. Két apró trükk, hogy a végeredmény igazán csodás legyen! Ha ropogós bacont szeretnénk - és hát persze, hogy azt szeretnénk -, akkor egy kicsit pirítsuk meg előre. Nem kell teljesen készre sütni, maradjon hajlítható, különben nem tudjuk vele kibélelni a muffinformákat. A tojásokat fel is verhetjük, és úgy is ízesíthetjük, de rántottával nem lesznek olyan gusztusosak a kosárkák, mint ha csak beleütjük a tojást.

Bárhogyan is variáljuk a tojás-bacon párost, két alapszabályt mindig tartsunk be! Figyeljünk rá, hogy a tojás friss legyen. Egyenként és külön üssük fel őket, nehogy az utolsó rontsa el a többit. A bacon pedig akkor lesz méltó kísérője a tojásnak, ha minőségi húsból csak sós páccal és füstöléssel készül. Ugyanis semmi más, sem színezék, sem hozzáadott tartósítószer nem kell hozzá!

Nyitókép: Depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.

A szerkesztő ajánlja