SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tortilla de patatas

Horváth Viktória [cikkei] - 2020-12-02
Egy csipetnyi Spanyolország az otthoni asztalra. Készítsük el a spanyolok konyhájának egyik alapfogását, amivel az egész család jóllakhat. Ételre fel! :)
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, avagy egy csipetnyi Spanyolország a téli hidegben

A Tortilla de patatas a spanyol konyha egyik fő fogása. Nagyszerűsége pont a könnyűségében rejlik. Az ember az étel szeretetének ízét, az egyszerű élet szépségét tapasztalhatja meg. Spanyol zarándoklatom alatt ez a fogás volt, ami melegen tartott a hidegben, és társamul szegődött a hosszú, fárasztó napok után. Mindenkinek ajánlom, aki szeret a családdal összeülni az asztal körül, és egy finom étel mellett megünnepelni az összetartást és az élet csodáját.

Adag: 4-5 fő

Hozzávalók:

  • 7-8 db tojás
  • 8 db krumpli
  • 3 db vöröshagyma
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • kb. 0,75 l olívaolaj (napraforgóolaj is megfelelő, az íze miatt ajánlott az olívaolaj, de akár keverni is lehet)
  • bors
  • egyéb fűszer (ízlés szerint, vegeta és petrezselyem ajánlott)
  • A sonka, a sajt, és a hagyma csupán egyéni extra a recepthez, illetve ezen kívül más egyebet is hozzá lehet adni, ízlés szerint. A tojásokat ne egyszerre használjuk fel, hanem majd a végső massza állagától függően. Függ az egyéb hozzávalók mennyiségétől is.

Elkészítés:

  1. A krumplit mosd meg, pucold meg, és vágd fel pici, nagyon vékony szeletekre, hogy könnyen megfőjön. Ezután rakd bele egy lábosba, és annyi olajat önts rá, hogy éppen ellepje. (Igen, olajban kell megfőzni.) Ne túl nagy tűzön főzd puhára, omlósra a krumplit, annyira, hogy könnyen lehessen majd enni. Miután megfőtt, öntsd le róla az olajat (esetleg még lehet később használni, csak kicsit keményítős lett), és hagyd jól lecsöpögni a krumplit.
  2. A sonkát szeleteld fel apró kockákra, a sajtot pedig reszeld le (vagy kockázva is jó).
  3. A hagymákat pucold meg, vágd fel apró darabokra, és lassú tűzön párold meg egy serpenyőben.
  4. Amikor a hagyma már elég puha, akkor add hozzá a sonkát, és egy kicsit pirítsd meg.
  5. A tojásokat verd fel egy tálban (mintha rántottát csinálnál), add hozzá a fűszereket, a sonkát, a hagymát és a sajtot.
  6. Keverd össze a tojásos masszát a jól lecsepegtetett krumplival. (Ha esetleg nem elég szaftos, akkor még tojást lehet bele rakni. A lényeg, hogy egy egységes, kicsit folyós massza legyen belőle.)
  7. Egy közepes méretű serpenyőben (a lényeg, hogy alapterületre ne legyen túl nagy, hogy a massza magas legyen, mint egy torta) melegíts 2-3 evőkanál olajat (lehet a korábban használtból venni), és aztán öntsd bele az ételt.
  8. Lassú tűzön kell sütni, hogy a belseje se maradjon nyers. Kb. 10-15 percig. Egy lapos lapáttal néha kicsit mozgasd meg alul, hogy ne ragadjon le. Amikor már látod, hogy szép aranybarna színű alul, akkor tegyél valamit a tetejére (egy nagy tányért, vagy egy tálcát, én egy másik serpenyőt használtam), és fordítsd meg, majd csúsztasd vissza a serpenyőbe. (Mint amikor palacsintát sütsz.) Ezután a másik oldalát már kevesebb ideig is elég sütni, de látni fogod, itt is a szép aranybarna szín a lényeg. Egy hústűvel/villával nézd meg, hogy a belseje még nyers-e.
  9. Éééééés KÉSZ!! Tedd ki egy szép tányérra, és már lehet is tálalni. Melegen és frissen is nagyon finom, de hidegen is tökéletes. Ajánlott egy kis tejföl, saláta és kenyér hozzá, de ez ízlés kérdése. :)

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.

A szerkesztő ajánlja