SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Ez a bunda nem az a bunda

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-16
A panírozás, vagy magyarul bundázás a legelterjedtebb konyhatechnikai módszer. Bundázhatunk azért, hogy kiadósabb, laktatósabb legyen az étel, de a bunda arra is jó, hogy ne engedje elillanni a zamatokat, hasznos anyagokat.
 Nagyon változatosan bundázhatunk, de bármely megoldást választjuk, az aranyszabályt tartsuk be: a sütésre szánt anyagot mindig töröljük szárazra és csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk meg. Így nem ereszt levet, a panírozás sütéskor nem válik le. A bepanírozott darabokat ne rakjuk egymásra, és ne hagyjuk sokáig állni, mert a bundázás elázik, nem lesz ropogós. Magát a műveletet  ne sokkal a sütés előtt végezzük, különben a panírréteg puha, nedves lesz, és leválhat. A sütést bőséges, forró zsíradékban, olajban végezzük, minimális alkalommal forgassuk a szeleteket, és ne szúrjuk át a bundát, kiszedéskor papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsír felszívódjék.

Sokféle panírt készthetünk. Például kétszersülttörmelékest, kókuszreszelékest, reszelt sajtosat (kemény, de vigyázzunk, mert a sajt hamar megbarnul, és akkor keserű lesz) zsemlemorzsával összekeverve, szezámmagosat, diósat, mandulásat.

 Az angolos panírozáskor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A duplapanírnál a sorrend: felvert tojás, liszt, megint tojás, finom zsemlemorzsa. A bunda nyilván vastagabb lesz, a hús viszont extra szaftos marad. Ha a panírt ízesíteni akarjuk, a felvert tojásba keverhetünk különféle fűszereket. Sokan a párizsias bundát jobban kedvelik, mert nem olyan száraz. Akkor kevés tejjel, sóval felvert tojást liszttel csomómentesen elkeverünk (akkor jó, ha a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedlitésztánál azért folyósabb), ebbe forgatjuk a húsokat. A  bundát ízesíthetjük sajttal, illetve különböző fűszerekkel is ekkor is. A párizsi bundához vékonyan vagy vastagon reszelt krumplit is keverhetünk.

Sörös-boros tésztás módszert is választhatunk. Ilyenkor 15 dkg liszthez 1,5 dl sört, illetve bort, 2 tojást, egy evőkanál olajat, és kevés sót teszünk, és csomómentesen összedolgozzuk. Lazább lesz, ha a fehérjéket kemény habbá felverve adjuk hozzá.
Finom, omlós ételt kapunk, ha a baromfihúst, karajt, vagy más fehér húst a klopfolás után egy órára kevés tejbe áztatjuk. Tehetünk bele zúzott fokhagymát. Bolondított lesz  a bundázott húsunk, ha panírozás előtt olajos-mustáros-mézes-fűszeres-joghurtos-egyéb pácokkal is átitatjuk.  Bármit lehet bundázni, nem csak húsokat, zöldségeket, gombát, halat, sajtot (speciálisat érdemes) sőt gyümölcsöt is (a banán és az ananász isteni csemege így). Van, aki a bodzavirágot, vagy az akác illatos virágát is megeszi íly módon. Csak ne legyenek benne bogarak!



 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A ferde testhelyzetben való alvás előnyei

A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Évente 5 ezren halnak meg itthon vastagbélrákban, pedig szűréssel megelőzhető lenne a betegség (VIDEÓVAL)

Ugrásszerű növekedést mutat az utóbbi évtizedekben a vastag- és végbéldaganatok száma: Magyarországon mintegy kilencezer új vastagbéldaganatot diagnosztizálnak évente, és ez a második leggyakoribb halált okozó daganatos betegség, amely évente mintegy ötezer ember életét követeli. A már kialakult daganat felismerése mellett a betegség meg is előzhető az időben elvégzett vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia), és a daganatos elfajulásra hajlamos polipok eltávolításával. A Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója azt mutatja be, hogyan kell a vizsgálatra felkészülni, mi történik a vastagbéltükrözés során, és mire kell számítani azt követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja