SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lélekmelegítő italok a hideg estékre

Családinet [cikkei] - 2014-11-27
Nemcsak az alkoholtartalom miatt lehet lélekmelegítő egy téli ital, hanem a selymessége, finom ízei miatt is. Most mindkét kategóriából szemezgetünk néhány igazán különleges példát, hogy a forralt boron kívül idén más itókákkal is meg tudjuk lepni szeretteinket.
Lélekmelegítő italok a hideg estékre

Krampampuli, avagy az ördög itala

A feltehetően német vagy olasz eredetű ital a 19. század óta ismert hazánkban. Egyre több karácsonyi vásárban kínálják a forralt bor mellett a krampampulit is manapság.

Hozzávalók 6 személyre:

  • apróra vágott aszalt gyümölcsök (4-5 db szilva, datolya, füge, illetve 1 marék mazsola)
  • nagyobb darabokra tört dió, mandula
  • 4 dl rum
  • 1 liter fekete tea
  • 1 liter vörösbor
  • 50 dkg kockacukor

Tegyük a gyümölcsöket és a magokat egy fém edénybe, majd rakjunk a tetejére egy fém rácsot, és egy fém szűrőt, amelybe tegyük bele a kockacukrokat, majd öntsük rá a rumot. Ezután óvatosan gyújtsuk meg a rumos cukrot, amely a hő hatására ráolvad a gyümölcsökre. Ha kialudt a láng, akkor öntsük rá a bort is, és ha maradt még el nem olvadt cukor a szűrőben, akkor azt is. Most már csak annyi a dolgunk, hogy hozzáadjunk az elegyünkhöz 1 liter forró fekete teát, és poharakba szedve kínáljuk, ügyelve, hogy minden adagba kerüljenek gyümölcsök is.
 

Téli gyümölcspuncs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter fehér bor
  • 1 liter víz
  • 3 dl rum
  • 4 db citrom, 4 db narancs
  • ízlés szerint cukor vagy egyéb édesítő

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, és vágjuk le vékonyan a héjukat, figyelve, hogy a héj alatti fehér rész ne kerüljön le a gyümölcsről. Tegyük egy edénybe a héjakat, és öntsünk rájuk 1 liter vizet, amellyel forraljuk fel őket. Amint ezzel készen vagyunk, öntsük hozzá a vizünkhöz az alkoholokat és az édesítő anyagot, majd melegítsük ismét forrásig. Utolsó lépésként csavarjuk bele a gyümölcsök levét a keverékünkbe, és cukrozzuk, ha nem találjuk elég édesnek. Ha kész vagyunk, akkor rögtön tálalhatjuk is.
 

Házi baiyles

Ez az ital a karácsony királynője lehet. Selymesen finom ízével az összes vendéget elkápráztathatjuk vele.

Hozzávalók:

  • 5 tubus sűrített tej
  • 3 dl tejszín
  • 1/2 liter rum
  • 1 tejszínes mogyoróaroma, vagy 1-2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy egy mokkás kanál vanília aroma

Az italunk elkészítése teljesen egyszerű. Tegyünk mindent egy edénybe, majd keverjük össze. Legutoljára a kakaóport adjuk hozzá, mert ezzel tudjuk szabályozni az italunk színét. A kakaó minőségétül függ, hogy pontosan mennyit kell beletennünk. Hűtőben tárolva jó pár napig eláll a házi bailys. Arra figyeljünk, hogy használat előtt rázzuk fel, ha adtunk hozzá kakaót! Tipp: Ha szép üvegbe töltjük, akkor akár karácsonyi ajándéknak is kiváló ez az ital!
 

Házi csokilikőr

Ez az ital szintén remek társ lehet a hideg téli estéken, és finom kínálnivaló a családi, baráti összejöveteleken.

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott csokoládé (min. 60-70%-os)
  • 1-2 db csokoládé aroma
  • 2-3 dl víz
  • 3 dl tiszta alkohol vagy vodka

Olvasszuk meg vízgőz fölött a kockákra tört csokoládét. Majd ebből, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot- Ha kész, akkor alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Töltsük bele egy üvegbe, a hűtőben néhány hétig is eláll. Időnként mozgassuk, rázzuk meg, hogy megőrizzük a likőrünk homogén állagát. Tipp: Szintén kiváló ajándék lehet belőle, ha egy formás üvegpalackba öntjük.
 

Jamie Oliver epikus forró csokija

A híres szakács ezt a forró csoki receptjét, egyenesen epikus magasságokba emelte. Ám ahhoz, hogy elő tudjuk állítani, el kell készítenünk magát a forró-csokiport!

Hozzávalók a speciális italporhoz:

  • 4 púpos evőkanál jó minőségű kakaópor
  • 3 púpos evőkanál porcukor
  • 2 púpos evőkanál Ovomaltine (maláta alapú italpor)
  • 2 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • 100 gramm reszelt 70%-os étcsoki

Az imént összerakott italpor több alkalommal is elég lesz, sőt akár rögtön készíthetünk belőle nagyobb mennyiséget is az arányokat betartva. A keveréket tegyük csak bele egy befőttes üvegbe, és amikor kedvünk tartja, vegyünk elő!

Elkészítés:

1 liter tejet forraljunk fel, és tegyünk hozzá 4-5 púpos evőkanál italport. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Tálaljuk ki bögrékbe, és fogyasszuk azonnal!


Jamie Oliver receptjének forrása: Jamie Oliver - Karácsonyra fel! című műsor
Képek: flickr.com, wikipedia.org, 
couldntbeparve.com, christmasstockimages.com

Indexkép: Pixabay / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja