SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Péksütemény receptek a húsvéti reggelihez

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-24
Hamarosan itt a húsvét, és bár minden családnak megvannak az ekkor tájt elkészített hagyományos receptjei, talán szívesen fogadtok néhány újat a húsvéti asztalra.
Péksütemény receptek a húsvéti reggelihez

Brokkoli, póréhagyma és mandula torta

Nos, ez igazából nem torta, csak az angol „tart” kifejezésre nincs igazán jó magyar szó. Talán a lepény lenne rá a legjobb megfelelő.

Hozzávalók:
- 1 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 póréhagyma finomra vágva
- 50 dkg leveles tészta
- 1 teáskanál kukoricadara
- 1 kis fej brokkoli felvagdosva
- 150 ml zsíros tejföl (még jobb, ha egy dl tejfölhöz öntünk fél dl tejszínt)
- 5 dkg reszeld parmezán
- 2 tojássárgája
- 3 dkg vágott mandula

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, süssük benne a póréhagymát, míg puha nem lesz. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre a hagymát. Egy kissé belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát (vagy görgessük ki a papírból, ha előre nyújtottat kaptunk), vágjunk belőle két egyforma nagyságű kört, nagyjából 25 cm átmérőjűeket. Egy sütőpapírral bélelt tepsit szórjunk meg a kukoricadarával, helyezzük rá az egyik tésztát, majd kés hegyével karcoljuk meg körben úgy nagyjából 2 cm-re a tészta szélétől. A póréhagymát egyenletesen terítsük el a belső körben, majd süssük a tésztát 200 fokon 10 percig, míg a széle fel nem púposodik. Vegyük ki a sütőből, melynek hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra. Közben egy percig főzzük lobogva forró vízben a brokkolit, majd szűrjük le, tartsuk hideg víz alá, hogy kihűljön. Helyezzük a brokkoli rózsákat a hagyma tetejére. Keverjük a tejfölbe a sajtot, a tojások sárgáját, némi sót, majd öntsük nyakon ezzel a keverékkel a zöldségeket. Szórjuk meg a mandulával, és süssük a tésztát 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.

Gyors húsvéti kalácska

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj (ne használjunk margarint)
- 2 teáskanál kristálycukor
- 7 gr szárított élesztő
- 3 tojás
- 2 felvert tojás a kenéshez
- ha van otthon, egy teáskanál szórócukor

Tegyük a lisztet késes robotgépbe, adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, míg zsemlemorzsa szerű keveréket nem kapunk. Adjuk hozzá a kristálycukrot, egy csipet sót és az élesztőt. Adjuk a keverékhez a tojásokat, járassuk a gépet 2 percig. Öntsd a tésztát vajazott munkafelületre, majd lisztes kézzel rövid idő alatt alaposan gyúrd át, formálj belőle labdát. Tedd a tésztát egy tálba, takard le műanyag fóliával, és langyos helyen hagyd kétszeresére kelni. Ha megkelt, helyezd kivajazott sütőformába, tetejét kend le a felvert tojássárgájával, ha van kéznél, szórd meg a süthető szórócukorral. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 25 percig, míg a teteje szép barna nem lesz. Akkor jó, ha kiemelve a formából, megkocogtatva a kalács alját, kongó hangot hallasz.  Természetesen robotgép nélkül is el lehet készíteni.

Bagel

Üdítő változatosság a bagel megszokott péksüteményeink között.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 gr porélesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 dl meleg víz
- 1 tojássárgája a kenéshez

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. A porélesztőt nem kell feloldani vagy felfuttatni, mehet bele a tésztába egyenest a zacskóból. Ha jól kidolgoztuk, 30 percig letakarva kelesszük meleg helyen. Utána nyújtsuk ki, vágjuk négy darabba a tésztát, és a darabokból nyújtsunk téglalapot, melynek hosszanti oldala legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a rövidebbik. A téglalapból sodorjunk hurkát, majd gyűrűszerűen illesszük őket össze.
Hagyjuk ismét kelni úgy tíz percet, ez idő alatt forraljunk egy nagy lábasban vizet, tegyünk bele egy marék kristálycukrot, és ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben főzzük 30-30 másodpercig a sütemények mindkét oldalát. Ezután emeljük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojássárgájával, megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal is. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sülnek. 

Forrás: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Tovább bővült és frissült a Semmelweis HELP alkalmazás

Tovább bővült és frissült a Semmelweis HELP alkalmazás

Új funkciókkal bővült és frissült a Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP. A fejlesztéseknek köszönhetően ezentúl önállóan is kereshető az alkalmazásban elérhető 740 betegség, sérülés és állapot tüneteinek enyhítésére és az egyéb teendőkre vonatkozó tudásanyag. Emellett a felhasználói visszajelzések nyomán egyértelműbbé vált a profilok létrehozása, módosítása. A Semmelweis HELP-nek jelenleg már több mint 229 ezer felhasználója van, nekik az új funkciók eléréshez elég csak frissíteniük az alkalmazást.
Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.
Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

Színesek, illatosak és légúti tüneteket is okozhatnak ezek az ünnepi kellékek

A gyertyák kellemes dekorációs kiegészítői otthonainknak, melyeket a karácsony közeledtével egyre gyakrabban lobbantunk lángra, ezzel is emelve az ünnep fényét. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint azonban az illatgyertyák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a beltéri levegőszennyezéshez, és légúti irritációt is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

A szerkesztő ajánlja