SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsvéti brunch - receptekkel

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-29
A húsvét az egyik legragyogóbb alkalom arra, hogy rokonainkat, barátainkat meghívjuk egy brunchra.
Húsvéti brunch - receptekkel

A kifejezés nálunk még ismeretlen, ami egy Amerikában és Nagy-Britanniában kedvelt étkezési formát takar: a reggeli és az ebéd időpontja közötti elhúzódó, ráérős étkezést.

Brunch-on való felszolgálásra ideális minden olyan étel, amit reggel is szívesen adunk, de szerepelhet még a választékban meleg étel is, különböző piték, lepények, mindenféle kencék, melyeket kenyérre, péksüteményre kenhetünk. Húsvéti összeállításunkban ezekhez adunk tippeket.

Spenótos túrótorta

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj

A leveles tésztát terítsük ki (vagy nyújtsuk vékonyra, ha nem előre nyújtottat vásároltunk), vágjunk ki belőle egy akkora kört, amivel úgy bélelhetünk ki egy 18 cm-es tortaformát, hogy pereme is legyen a tortának A spenótot mossuk meg, szárazzuk le, majd konyharuhán szárítsuk le. A vajat melegítsük fel egy serpenyőben, dobjuk rá a spenótot, sózzuk meg, pároljuk puhára, végül adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Törjük át a túrót, keverjük bele a tojást, a kissé összevagdalt spenótot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. A masszát töltsük a tésztába,  majd 200 fokos sütőben süssük 35-40 percig.

 

Kimondottan húsvéti étel a következő:
Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

  • 25 dkg hajszálvékony, jó minőségű gépsonka (Pápai)
  • 2 doboz natúr krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • ecetes torma ízlés szerinti mennyiségben
  • só, bors

A krémsajtot habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal, majd kanalanként tormát adunk hozzá. Folyamatosan kóstolni kell, nehogy túladagoljuk a tormát és ehetetlenül savanyú vagy erős legyen a krém.  Őröljünk bele borsot, ha kedveljük, apróra vágott snidlinget is keverhetünk hozzá. A sonka szeletek rövidebb végére halmozzunk krémet, majd tekerjük fel. Ha maradt a krémből, díszíthetjük vele a tekercsek tetejét. Alaposan hűtsük be tálalás előtt.

 

Rokfort krém

Hozzávalók:

  • 25 dkg rokfort sajt
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • 1 tubus tejszínes krémsajt
  • 2 evőkanál sűrű tejföl

A hozzávalókat időben vegyük ki a hűtőből, ha minden összetevő szobahőmérsékletű, könnyen tudunk velük dolgozni. A sajtot törjük alaposan össze villával, adjuk hozzá a többi alkotóelemet, keverjük habosra.

 

A leveles tészta – amint láttuk az első receptnél – igen jó szolgálatot tesz a konyhában, használjuk bátran!
Paradicsomos, pestos tartlett

Hozzávalók:
egy csomag mélyhűtött leveles tészta
1 dl pesto
2-3 paradicsom
1 tojássárgája
feta sajt
friss bazsalikom levelek
só, bors
 
A leveles tésztát kiterítjük (vagy kinyújtjuk), és 12 centi átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Minden körre ráteszünk egy kisebb tányért, körbe rajzoljuk a peremét éles késsel. A belső kört sűrűn megszurkáljuk villával. Ennek az lesz a következménye, hogy a szélén keletkezett kb. 2 centis sáv szépen fel fog emelkedni, peremet képezve a tortácskák köré, míg a közepe nem. A peremet megkenjük felvert tojássárgájával, a tészta közepét pestoval, teszünk rá 2-3 paradicsomkarikát, és 220 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük a tortácskákat. Ha elkészült, díszítsük friss bazsalikom bóbitákkal.

További receptek: fakanal.freeblog.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja