SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megy a Nyúl!

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-04-14
Minden, ami szép és jó, így a húsvét is elmúlik egyszer. Ilyenkor sok étel megmarad, aminek kétséges a sorsa. Néhány tipp a maradék felhasználására.
Megy a Nyúl!

A takarékos, de leginkább a nyugdíjas mindenféle furmányos dolgot kitalál ezek megmentésére, mert a megunt sonka, füstölt, csiribuk, csokoládé darabok, még megmenthetők és kellően tárolva az ínséges időkben jó őket előkapni és újrahasznosítani.
Már kezdésképpen el lehet tenni a mélyhűtőbe becsomagolva a sonkacsontot, főzőlét, valamint a csoki darabokat, ezt a sorsot ajánlom a megmaradt főtt füstölt árunak is. Dobozban, jól lezárt műanyag zacskóban, amiből kinyomkodtuk a levegőt.

Egy - két recept a további felhasználásra:

Mámuska receptje

Hozzávalók:

1 bögre bab személyenként
1-2 fej vöröshagyma
1 szelet füstölt szalonna
A babhoz képest fele mennyiségű savanyú káposzta
1-2 szál fehér- és sárgarépa
Füstölt csontlé és a maradékok (ha nincs, kiválóan alkalmas a füstölt fej, farok, köröm stb.)
1-2 bögre tejföl (kefir) a lé mennyiségétől függően
1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek, só, bors paprika, erős paprika, babérlevél, őrölt köménymag (ízlés szerint)
2-3 deci vörösbor

Elkészítése:

Az előző nap beáztatjuk a babot (a lusták megvehetik konzervben is 1 konzerv/fő)
Másnap először is megmossuk szépen a kezünket, és sapkát teszünk a fejünkre.
A felkockázott szalonnán üvegesre pároljuk a felvágott vöröshagymát, a karikára vágott répákat, majd egy-két deci vízben egy kicsit főzve beletesszük a csemegepaprikát, fűszereket, egy kis főzés után beletesszük a lecsorgatott babot, valamint a füstölt dolgokat, a sóval óvatosan bánjunk, hiszen a lében fövő dolgok is elég sósak lehetnek (utána sózni mindig lehet).
Ha a babunk félig megpuhult, lehet beletenni a kimosott jól kinyomkodott savanyú káposztát, valamint a fokhagymát. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a benne lévő finomságok meg nem puhulnak, mikor minden elkészült, óvatosan hozzáöntjük a felmelegített tejfölt, egyet forralunk rajta és kész!

Legjobb ízű, ha van lehetőségünk, mindezt a szabadban, bográcsban készíteni.


Óriás túró-rudi

Ha maradt csokoládé, javaslom az alábbi kimondottan férfitársaimnak való süteményt, aminek elkészítése nem haladja meg a félórát, és miután nem kell sütni, nem fenyeget az a veszély sem, hogy leégetjük. A siker előre elkönyvelhető.
 
Hozzávalók:

Egy őzgerincforma, egy toll, vagy ecset a kenegetéshez.
1kg tehéntúró
1 zacskó (kis) mazsola előre beáztatva
2 csomag vaníliás cukor
1 rumaroma (rum)
1 zacskó zselatinpor
1 marék tört csoki (Katica tortabevonó)
citromhéj, cukor, édesítőszer, 2-3 kanál étolaj

Elkészítése:

Fogunk egy mély tálat, amelyben nyugodtan kotyvaszthatunk.
Először is beletesszük a hozzávalókat: túró, cukor, vaníliás cukor, lecsöpögtetett mazsola,  reszelt citromhéj és jól összekeverjük. Közben óvatosan, a használati utasítás szerint felolvasztjuk a zselatint, és hozzákeverjük a tálban lévőkhöz.
Az egész krémszerűséget jól belenyomkodjuk az őzgerincformába, fóliával letakarjuk és irány a mélyhűtő.
Másnap kivesszük, egy kis melegvízbe állítás után kiöntjük egy fóliával letakart tálra.
Gőzön felmelegítjük a csokoládét, és beleteszünk 2-3 kanál olajat (margarint), a jobb kenhetőség miatt és evvel szépen bekenegetjük a fagyott alapot úgy, hogy utána a fehér ne látszódjon ki. Irány vissza mélyhűtő, majd egy - két óra múlva áttesszük a sima hűtőbe, pár óra múlva fogyasztható.

Jó évágyat!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja