SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Angol karácsonyi puding - recept

Családinet [cikkei] - 2014-12-17
A Mi kerüljön az asztalra karácsonykor? című cikkünk receptje.
Angol karácsonyi puding - recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg mazsola, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt ribizli vagy vörösáfonya
  • 1 kisebb alma reszelve
  • 10 dkg durvára vágott mandula
  • 10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 20 dkg barna cukor
  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • Reszelt narancs- és citromhéj
  • 1 narancs leve
  • 0,5 dl brandy vagy rum
  • vaj a kikenéshez

1. Válasszunk valamilyen kuglóf formát, és zsírpapírból vágjunk ki egy korongot, amely illeszkedik az aljába. Ám előtte vajazzuk ki a formánkat!

2. Vágjuk fel apróra az asztalt szilvát, de a többi gyümölcsöt, meghagyhatjuk eredeti méretében is.

3. A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a lisztet és a tojást is. Legvégül fűszerezzük a masszát, és tegyük bele az összes többi hozzávalót is.

4. A formánk tetejére is vágjunk egy korongot, majd tegyünk az egész tetejére sütőpapírt, amit madzaggal rögzítsünk a formához. Legfelül, pedig takarjuk be alufóliával, amelyet szintén rögzítsünk madzaggal, hogy a gőz ne tudjon kiszökni.

5. Válasszunk egy olyan edényt, amibe belefér a formánk, és miután beletettük, töltsük meg forró vízzel, és alacsony hőfokon pároljuk 6 órán át. A víz mindig gyöngyözzön enyhén, ha nem lepi már el félig a formánkat, akkor pótoljuk forró vízzel!

6. Ha elkészült, bontsuk ki a formából, és szedjük le az aljáról a zsírpapírt. Konyharuhába csavarva hűvös helyen tárolhatjuk, sokáig eláll. Ha újra ennénk belőle, akkor az imént leírt módon gőzöljük újra 2 órán át. 



Kép: flickr.com

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja