SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabad játék, dicséret, együttlét öröme: a dán gyerekek a legboldogabbak a világon

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-10-31
Az OECD adatai szerint Dánia a világ egyik legboldogabb országa - 40 éven keresztül töretlenül vezette a listát. De vajon miért olyan boldogok a dán szülők és a gyermekek, mi a titkuk? A nevelési filozófiájuk eredménye a kiegyensúlyozott gyerekkor, ami boldog felnőttkort hoz magával.
Szabad játék, dicséret, együttlét öröme: a dán gyerekek a legboldogabbak a világon

Miért olyan boldogok a gyerekek? - A dán gyereknevelés titka

A siker titka a nevelésben rejlik

A barátnőm és a testvérem is évekig kint élt Dániában. Folyton faggattam őket: árulják már el, mi lehet az oka annak, hogy a dánok a legboldogabbak a világon? Mégis mit csinálunk másképp, miben kéne nekünk, magyaroknak változnunk?

Hiszen ott még hűvös is van és az eső is szinte folyton esik. Őket azonban ez látszólag nem zavarja, sőt. Rengetegen járnak biciklivel, még öltönyben is, és gyerekülésben viszik magukkal a gyermeküket. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi időtöltésre, amikor nincs telefon, nem szabad olyan témáról beszélni, ami vita tárgya lehet, egyszerűen csak kiülnek a természetbe piknikezni és élvezik az együtt töltött időt. Ezt tudtam meg tőlük. 

De ha még jobban bele szeretnénk ásni magunkat a témába, nagy segítség lehet Jessica Joelie Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés dán módra című könyve, amiből sokat tudhatunk meg a dán boldogság titkáról. 

A siker titka a nevelésben keresendő. A dánok nagy hangsúlyt fektetnek a szabad játékra. Míg itthon gyakran már az óvodás gyerekek ideje is be van osztva különórákkal - az iskola utáni elfoglaltságokról nem is beszélve -, ők ezt egyáltalán nem tartják fontosnak. Sőt. Úgy vélik, hogy a túl sok program és különóra teljesítménykényszerhez vezet, a gyerekek szorongóvá és stesszessé válhatnak. Ráadásul az állandó rohanás, tanulás, különórák és vesenyek mellett elmarad az, ami a dánok szerint a legfontosabb: ez pedig a szabad játék. 
 

A szabad játék csökkenti a stresszt és segít leküzdeni az élet megpróbáltatásait  

A dán szülők úgy vélik, nem az a fontos, hogy a gyerek minél hamarabb megtanuljon írni, olvasni vagy számolni, ráér ezekre később is, amikor iskolaérett lesz és eljön az ideje. Szerintük nem attól lesz sikeres felnőtt valaki, ha minél előbb minél több dolgot megtanul, hanem éppen attól, hogy szabadon játszhatott, ami a gyermeki lélek számára kulcsfontosságú. 

Vagyis

a dán szülők nem az oktatást, a zenét vagy a sportot helyezik előtérbe, hanem a gyermek lelkét. Szerintük a gyerek első és legfontosabb dolga az, hogy játsszon. 

A játéknak ugyanis nagy szerepe van a stressz csökkentésében, és abban, hogy később a mindennapi életükben különféle helyzetekkel meg tudjanak majd bírkózni. Hogyan boldogul egy nagyon jó képességű gyerek, ha nem tud megküzdeni a stresszel?
 

Empátia, önbecsülés, friss levegő

A dán szülők és pedagógusok fontosnak tartják a szocializációs készségek fejlesztését, hogy össze kell tartani egy közösségen belül, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az önbecsülésük fejlesztésére is. 

Szerintük arra kell megtanítani a gyereket, hogy csoportban gondolkozzon, ne pedig egyénileg, másokon átgázolva érje el a célját. Ezért már a kicsi gyerekeket is arra tanítják, hogy osszák meg a másikkal a játékukat, ne legyenek önzők, és kedvesen forduljanak a többiekhez.

Arra nevelik a gyerekeket, hogy vegyék észre a körülöttük lévő embereket és segítsenek azon, aki bajban van - az empátia tanítása a dán nevelés egyik alappillére. 

Dániában így kiegyensúlyozott gyermekek nőnek fel, akikben nyoma sincs megfelelési kényszernek, és egészséges önbecsüléssel rendelkeznek. A kiegyensúlyozott gyerekekből kiegyensúlyozott felnőttek lesznek, így ez a boldogság generációkon átívelő. 

A dán gyermekek egészséges fejlődéséhez az is hozzájárul, hogy sok időt töltenek kint a szabadban, a friss levegőn, egészen pici koruktól kezdve, hiszen nagy divat az országban az is, hogy már a kisbabákat is kint altatják babakocsiban, még a leghidegebb időben is.
 

Így dicsérnek a dán szülők!

A hiteles dicséretre is nagy hangsúlyt fektetnek a dán szülők. Ez pedig azt jelenti, hogy nem az eredményt dicsérik, hanem a bele fektetett energiát és munkát, ami ahhoz kellett, hogy az adott eredményt elérje a gyerek.

Vagyis ha a kicsi egy szép alkotást mutat a szüleinek, akkor nem azt mondják neki, hogy "nagyon szép lett", hanem hogy "látom, mennyi munkát belefektettél, hogy elkészítsd ezt a képet". Ezután egy kicsit kérdezgeti is a szülő a gyermeket, például: melyik részt volt a legnehezebb elkészíteni, miért pont ezeket a színeket használta, stb. Ebből érzi a kicsi, hogy a szüleit tényleg érdekli, amit csinál.

Ha esetleg nem sikerül valami, nem azt mondja a szülő, hogy: "Már megint elrontottad, miért nem figyeltél oda jobban?" Helyette inkább úgy fogalmaz, hogy: "Nem baj, hogy most nem sikerült, tudom, mennyire kitartó vagy, és ha sokat gyakorolsz, akkor meglátod, meg is lesz az eredménye. Nagyon büszke vagyok rád!"

 

Az együttlét öröme a dán kultúrában 

A dán családban fontos a minőségi idő, amit egymással tölthetnek. A hygge egy olyan életfilozófia, amit átszövi a dánok napjait. 

Erre az életstílusra az jellemző, hogy a családok szeretetteljes légkört próbálnak teremteni, vagyis amikor minőségi időt töltenek együtt, akkor: 

  • kikapcsolják a telefonjukat
  • nem panaszkodnak
  • az "én" helyett a "mi"-re összpontosítanak
  • felosztják a munkát egymás között
  • nem szidják egymást, hanem kiemelik egymás pozitív tulajdonságait
  • olyan játékot választanak, amivel mindenki tud játszani
  • gyertyát gyújtanak és élvezik az ételeket, italokat
  • nem foglalkoznak a problémákkal
  • hálát adnak mindenért, amijük van, beleértve a családjukat is

 

Sorozatunk eddigi részei:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja