SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Korai öregedés jelei mutatkoztak a kamaszok agyán a koronavírus-járvány alatt - az egyik nemnél sokkal drámaibb a változás

Családinet [cikkei] - 2024-09-12
A közelmúltban végzett tanulmányok arra világítottak rá, hogy a COVID-19 járvány jelentős hatást gyakorolt a serdülők agyfejlődésére, különösen a lányok körében. MRI-vizsgálatok alapján kimutatták, hogy mind a fiúk, mind a lányok agya korai öregedés jeleit mutatta a lezárások alatt, ám a lányoknál ez a változás sokkal drámaibb volt.
Korai öregedés jelei mutatkoztak a kamaszok agyán a koronavírus-járvány alatt - az egyik nemnél sokkal drámaibb a változás

 

Így változott meg a serdülők agya a COVID-időszak alatt

Patricia K. Kuhl agykutató 2018-ban 160 gyerek bevonásával kezdett bele kutatásába: 9 és 17 év közötti gyerekek és serdülők agyáról készített MRI-felvételeket. Azt vizsgálták, hogyan vékonyodik az agykérgük az iskolában töltött éveik során (ez egyébként egy természetes folyamat).

2021-ben és 2022-ben újra megvizsgálták ugyanazokat a gyerekeket - és kiderült, hogy a világjárvány és lezárások alatti-utáni időszakban a vizsgált gyerekek agyában felgyorsult a kéreg vékonyodásának folyamata.

A kutatás eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban publikálták.
 


 

Kiderült, hogy a lányok agya akár 4,2 évvel is idősebbé vált a járvány ideje alatt, a fiúké pedig átlagosan 1,4 évet "öregedett".

A kutatók szerint ez a különbség elsősorban a kortikális elvékonyodás miatt jelentkezett, amely természetes folyamat az agy fejlődése során, de a stressz és a társadalmi elszigeteltség ezt felgyorsíthatja - írja a The Guardian.

A lányoknál különösen azok a területek vékonyodtak, amelyek az érzelmek feldolgozásában és a szociális interakciókban fontosak, például az arcfelismerésben és a nyelvi megértésben érintett agyterületek. Ezek a készségek a kommunikáció alapjai.

A kutatók azt feltételezik, hogy a lányok agya azért reagált érzékenyebben a társas érintkezések hiányára, mert ők jellemzően jobban függnek a társadalmi kapcsolatoktól, ami fokozta az érzelmi stresszt.

Ezek a változások hosszú távon is hatással lehetnek a mentális egészségre, különösen a lányok körében, akiknél a kortikális vékonyodás a depresszió és a szorongás kockázatát tovább növeli. Az agyi érettség felgyorsulása miatt a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a serdülőkorban tapasztalható stresszhatások növelhetik a neuropszichiátriai rendellenességek kialakulásának esélyét is. Jelenleg még nem tudni, hogy ezek a változások visszafordíthatók-e, további kutatások szükségesek a lehetséges következmények feltárásához.

Az agy szerkezete valószínűleg már nem tér vissza az eredeti állapotába, de a kutatók további vizsgálatokat terveznek annak megértésére, hogy a társadalmi normalizációval lassulhat-e az agy további öregedése.

Egyes szakértők - például Dr. Max Wiznitzer gyermekneurológiai professzor - azt is megjegyzik, hogy noha a kutatás fontos, a mintaméret és a módszertani korlátok miatt szükség lehet további vizsgálatokra is a megbízható következtetések levonásához.


Ezek a változások akár mentális problémákat is okozhatnak a jövőben

Az ilyen típusú agyi elváltozások összefügghetnek a későbbi mentális problémákkal, mint a szorongás és a depresszió, ezért kulcsfontosságú a fiatalok mentális egészségének támogatása a járvány utáni időszakban is, különösen a lányok esetében, akik érzékenyebbek lehetnek a társadalmi stresszre.

Kamasz gyerekeinknek tehát most sokkal nagyobb szükségük van a támogatásunkra, mint azt gondolnánk.
 

Így csökkentheted a stresszt a kamaszodban

Többféle módszer is segíthet csökkenteni ezt a stresszt és támogatni a mentális egészségüket. A következőket érdemes kipróbálni:

1. Érzelmi támogatás és nyílt kommunikáció - legyél JELEN az életében!

A kamaszok számára létfontosságú, hogy érezzék: érzelmi szükségleteik meghallgatásra találnak. A szülőknek érdemes nyitottan beszélgetni velük érzéseikről és tapasztalataikról. Fontos, hogy ne csak megértsék, hanem biztosítsák a fiatalokat arról, hogy normális, ha szoronganak vagy stresszt élnek át a jelenlegi helyzetben.

2. Társas kapcsolatok támogatása

A lányoknál a kutatások szerint nagyobb szerepe van a társas kapcsolatoknak az érzelmi stabilitásban. A baráti kapcsolatok ápolása, akár online vagy kis csoportos találkozások révén, segíthet enyhíteni az elszigeteltség és a stressz érzését. A szociális támogatás a stresszkezelés egyik legfontosabb eszköze.

Szervezz közös programokat a barátnőivel, ha a szülők megengedik, vidd magatokkal a barátait a kisebb utazásokra, bátorítsd, hogy hívja át őket hozzátok, keress izgalmas programokat, amikre önállóan is elmehetnek a barátaikkal.

3. Rendszeres mozgás

A fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a stresszt, javítja a hangulatot és növeli az önbizalmat. Különösen a lányok esetében fontos lehet olyan sportok, táncok vagy mozgásformák bevezetése, amelyek örömet okoznak és közösségépítő hatással is bírnak. Különleges hobbit is kereshettek neki, ha azokat találja érdekesnek: mint például hastánc vagy néptánc, szinkronúszás, stb.

4. Relaxációs technikák és mindfulness gyakorlatok

A meditáció, mélylégzés és más relaxációs technikák, mint például a mindfulness, bizonyítottan csökkentik a szorongást és a stresszt. A fiatalok megtanítása ezekre a technikákra hosszú távú előnyökkel járhat, mivel segít az érzelmek szabályozásában és a mentális ellenálló képesség fejlesztésében.

Olvasd el ezt is: Meditációs gyakorlatok gyerekeknek

5. Figyelj rá, hogy eleget aludjon

Az alvás minősége és mennyisége döntő szerepet játszik a stressz kezelésében. A serdülők, különösen a lányok, hajlamosak későn lefeküdni, ami súlyosbíthatja a mentális egészségüket. Az alvási rutin és a kiegyensúlyozott életmód segít a stressz csökkentésében és az agy egészségének megőrzésében.

Kapcsolódó cikkünk: Ennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek - táblázat életkor szerint

6. Hobbi és kreatív tevékenységek

A művészeti vagy kreatív elfoglaltságok, mint a festés, írás vagy zene, lehetőséget adnak a kamaszoknak arra, hogy kifejezzék érzelmeiket és oldják a belső feszültségeiket. Ezek az aktivitások nemcsak elvonják a figyelmet a stressztől, hanem pozitívan hatnak az önértékelésre is.

7. Terápia és szakmai támogatás

Ha a stressz súlyosabb, érdemes szakmai segítséget kérni. A pszichológusok vagy más mentálhigiénés szakemberek segíthetnek az érzelmek feldolgozásában, és hatékony technikákat taníthatnak meg a stressz kezelésére.

Olvasd el ezt is: 101 módszer a stressz csökkentésére - egy középiskolai tanár kincset érő ajándéka a diákok számára

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja