SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Leugrott egy 14 éves fiú egy kormányablak tetejéről

Németh Noémi [cikkei] - 2024-09-13
A gyerek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
Leugrott egy 14 éves fiú egy kormányablak tetejéről

Egy kormányablak épületéről ugrott le a 14 éves fiú

Csütörtökön ugrott le a nagyhalászi kormányablak épületének tetejéről egy 14 éves fiú - írja a 24.hu.

A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit - mondta el a lapnak Laczják István, a város jegyzője.

Hrenkó Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pedig arról tájékoztatott, hogy idegenkezűség gyanúja nem merült fel az üggyel kapcsolatban.

Őszinte részvétünk a család számára!


A gyerekek mentális állapota aggasztóan romlik

A gyerekek mentális állapota aggasztóan romlik. "A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancia a Covid-járvány kezdete óta folyamatosan telt házzal működik. A 40 akut ágyas kórházi osztályuk leterheltsége az utóbbi két évben soha nem tapasztalt szintet ért el, a szorongásos és depressziós eseteik száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi megkeresések száma pedig 40%-kal emelkedett. A drámai helyzet azóta sem változott, a mentő napi több alkalommal szállít ide azonnali ellátást igénylő, súlyos állapotban lévő gyerekeket, akik között kiemelkedően sok az önsértő fiatal" - írtuk egy korábbi cikkünkben. 

Nemrég pedig egy kutatás során arra derült fény, hogy drámai változást figyeltek meg a kamaszok agyán a koronavírus-járvány időszakában: a 160 vizsgált gyerek agyán a korai öregedés jelei mutatkoztak, ennek okaként pedig a stresszt és a társadalmi elszigeteltséget állapították meg a kutatók.

Sok gyerek számára a tanévkezdés is hatalmas stresszel jár, és nagyon súlyos probléma a bullying és kiközösítés is.
 

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy egy kamasz öngyilkosságra készül?


Viselkedésbeli változások:

A kamaszok viselkedésében bekövetkező radikális változások, mint például a hirtelen visszahúzódás a családi és baráti kapcsolatokból, figyelmeztető jelek lehetnek. Gyakran előfordulhat, hogy a tinédzserek elhanyagolják a személyes higiéniát, és nem reagálnak a dicséretre vagy pozitív visszajelzésekre​.

Nem könnyű azonban megállapítani, mikor jelez bajt ez a fajta a viselkedés, hiszen a legtöbb kamaszra jellemzőek a fentiek, fontos azonban a mérték. Ha bizonytalan vagy, kérd egy szakértő segítségét!

Ugyanígy gyanús lehet az is, ha egy depressziós időszak után hirtelen megnyugszik, jó kedvű lesz, boldognak tűnik - ez arra is utalhat, hogy már meghozta a legsúlyosabb döntést és ez nyugalommal tölti el.

Hangulatingadozások jellemzik

Az állandó szomorúság, ingerlékenység vagy hosszan tartó sírógörcsök a depresszió vagy öngyilkossági gondolatok jelei lehetnek. Gyakran kíséri mindezt az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt tevékenységek iránt​.

Ha céltalanná válik, teljesen kilátástalannak érzi az életét, mindenképp beszélgessünk vele és ha szükséges, vonjunk be szakértőt is.

Megváltoznak az alvási vagy evési szokásai

A kamaszoknál jelentkező alvásproblémák vagy étkezési zavarok (például túl sok vagy túl kevés alvás, drasztikus fogyás vagy hízás) szintén komoly figyelmeztető jelek lehetnek.

Beszélget a halálról

Az öngyilkossággal kapcsolatos beszélgetés vagy az erre utaló megjegyzések, mint például "Bárcsak ne lennék itt" vagy "Jobb lenne mindenkinek nélkülem" nagyon komoly figyelmeztető jelek, még akkor is, ha a környezet esetleg nem érzi ezt fenyegetőnek​, ha például úgy tűnik, hogy csak viccelődik a kamasz.

Elköszön az ismerőseitől

Ha úgy érzed, hogy úgy beszél, mintha már nem találkoznátok többet, ha felkeresi a régi ismerőseit, végiglátogatja őket, nagyon figyelj rá, mert ez a viselkedés is nagy bajra utalhat!

Elajándékozza a tárgyait

Ha elkezdi elajándékozni a holmijait, ha hirtelen megprobálja elintézni az összes lezáratlan ügyét, ha például arra tanítja a családtagjait, hogy viseljék gondját a háziállatának - ez mind bajt jelezhet!

Ha gyűlöli magát

Az önbizalomhiány a kamaszkor egyik jellezője, ám ha ez átcsap öngyűlöletbe, ha úgy érzi, "jobb lenne nélküle a világ", az nagy bajt jelezhet. Ha bántja is magát - például vagdossa a combját, karját -, mindenképp kérj segítséget! 

Olvasd el a témában szakértőnk cikkét a falcolásról: Ne legyél benne biztos, hogy a te gyereked nem csinálja!

Kockázatos viselkedés és veszélyes eszközök

A kamaszok öngyilkossági kockázatát növeli a veszélyes vagy önpusztító magatartás, például a drog- vagy alkoholfogyasztás, valamint a balesetekkel kapcsolatos kockázatvállalás​. Az is aggodalomra adhat okot, ha veszélyes eszközöket próbál beszerezni, például kést vagy gyógyszereket.
 

A gyerekek mentális állapota romlik, és egyre több olyan problémával szembesülhetnek, amikkel nem tudnak egyedül megbirkózni. Ne hagyjuk őket magukra és figyeljük a bajra utaló jeleket! Ha szükséges, kérjünk minél előbb szakértői segítséget!
 

Nem vagy egyedül! Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, hívd 
a nap 24 órájában bármikor 
az elsősegély-szolgálatot a 116-123 vagy a 06-80-810-600-as telefonszámon!

Indexkép: Google Maps

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja