SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Érzelmileg elérhetetlen a kamasz fiam - Mit tegyek?

Családinet [cikkei] - 2024-09-04
A serdülőkor minden családban nehéz időszak, hiszen a tinédzserek érzelmi elérhetetlenségével nehéz megbirkózni szülőként. A kamaszok gyakran zárkózottabbá válnak, kevésbé osztják meg érzéseiket, és a korábban megszokott szoros kapcsolat a szülőkkel meglazulhat. Ez a jelenség nem ritka, és a pszichológusok szerint természetes része annak a folyamatnak, amelyben a gyermekek leválnak a szüleikről és függetlenedni kezdenek. De mit tehetünk, ha úgy érezzük, hogy a gyermekünk érzelmileg teljesen elérhetetlen számunkra? Nézzük a pszichológusok tanácsait.
Érzelmileg elérhetetlen a kamasz fiam - Mit tegyek?


Érzelmileg elérhetetlen kamaszok

A kamaszkor nemcsak a fizikai változások időszaka, hanem az érzelmi fejlődésé is. A tinédzserek agyában zajló neurológiai változások – különösen a limbikus rendszer és a prefrontális kéreg fejlődése – jelentős hatással vannak az érzelmek feldolgozására és kifejezésére. Ezért a kamaszok hajlamosak impulzív döntéseket hozni, és nehezen kezelik az érzelmi viharokat​.

Olvasd el ezt is: Így működik a kamaszok agya - 5 dolog, amit te sem tudtál róluk

Az érzelmi elérhetetlenség mögött számos tényező húzódhat meg. Lehet, hogy a gyermeknek nehézségei vannak az érzelmei kifejezésében, esetleg azért, mert fél az érzelmi kitárulkozástól vagy attól, hogy sebezhetőnek mutatkozik. Ez sok esetben a gyermekkori tapasztalatokból eredhet: ha valaki kiskorában nem kapott elegendő érzelmi támogatást, később is nehezen bízik meg másokban, és zárkózottabbá válhat. 
 

1. Türelem és empátia

Szülőként az első és legfontosabb lépés, hogy türelemmel és empátiával forduljunk kamaszunk felé. A túlzott szigor vagy az erőszakos közeledés csak még nagyobb távolságot szülhet. Fontos, hogy ne kényszerítsük őt arra, hogy megnyíljon, hanem inkább biztosítsuk arról, hogy mindig itt vagyunk, ha beszélni szeretne​.

A pszichológusok szerint ebben az időszakban az a legjobb hozzáállás, ha szülőként megértjük, hogy a kamaszok leválási folyamata normális, és elengedhetetlen része a felnőtté válásnak. Bár ezt szülőként nehéz feldolgozni - úgy érezzük, hogy gyermekünk eltávolodik tőlünk, azonban fontos tudni, hogy ez nem azt jelenti, hogy már nem szeret minket​.
 

2. Az érzelmi biztonság megteremtése - ha megértő vagy, előbb-utóbb nyitni fog feléd

Az érzelmileg elérhetetlen kamasz számára rendkívül fontos a biztonságos környezet. Ez azt jelenti, hogy tudatni kell vele: bármilyen érzéssel, problémával fordulhat hozzánk, anélkül, hogy ítélkezéstől vagy büntetéstől kellene tartania. A szülői normák továbbra is meghatározóak, de az érzelmi támogatás még fontosabb. Ha a gyermek érzi, hogy a szülő megértő, akkor előbb-utóbb nyitni fog​.

A gyermekkori kötődés mintázata nagyban befolyásolja a kamaszkorban tapasztalható érzelmi elérhetőséget. Ha a szülő már kiskorától kezdve odafigyelt a gyermek érzelmi szükségleteire, az pozitív hatással lehet a kamaszkorra is. Az anyai szenzitivitás, azaz a szülő válaszkészsége, különösen fontos ebben a szakaszban.

 

3. Kapcsolódj hozzá valahogy

Az érzelmi kapcsolat fenntartásának egyik módja, ha közös érdeklődési pontokat találunk. Ha gyermekünk rajong egy sportért, zenei irányzatért vagy más hobbiért, érdemes ezzel foglalkozni, hogy közös témáink legyenek. Ez segíthet abban, hogy a kamasz ne érezze magát annyira távolinak tőlünk és könnyebben megnyíljon​.

A közösségi média és a technológia nagy szerepet játszik a kamaszok életében, és néha ez az eszköz is lehetőséget nyújthat a kapcsolódásra. Azonban fontos a képernyő előtt töltött idő tudatos szabályozása, hogy az ne vegye át az érzelmi kapcsolatok helyét​.

 

4. Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Ha úgy érzed, hogy minden erőfeszítésed ellenére gyermeked továbbra is érzelmileg elérhetetlen marad, vagy ha olyan jeleket észlelsz, amelyek komolyabb problémákra utalhatnak (például depresszió, szorongás, káros szokások kialakulása), érdemes pszichológus segítségét kérni. A szakember képes lehet olyan perspektívát nyújtani, amely segít a kamasznak a saját érzelmeit jobban megérteni és kezelni​.


A kamaszkor kihívásokkal teli időszak, különösen, amikor a gyermek érzelmileg elérhetetlenné válik. Azonban a türelem, a megértés és az érzelmi biztonság megteremtése kulcsfontosságú lépések lehetnek a szülő-gyermek kapcsolat megőrzésében. Ha pedig szükséges, a szakértők bevonása további segítséget nyújthat a kamasz érzelmi fejlődésének támogatásában.


A szakértő tanácsai

A témáról szakértőnket, Jánosi Valéria párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakembert kérdeztük. A következőket javasolja a szülőknek:

Rendkívül nehéz a szülőnek elviselni, hogy a beszédes, korábban titkokat megosztó gyereke egyszer csak befelé fordul, bezárja a szobája ajtaját, és napokig nem szól a család tagjaihoz. Normális, hogy a szülő aggódni kezd, és legszívesebben keresne egy vallatóeszközt, amivel legalább néhány mondatot kicsalogat a gyerekéből.

Vallatóeszköz híján mit tud tenni?

Első körben is önmérsékletet, önfegyelmet gyakorol, és kibírja, hogy a gyerek nem kommunikál vele. Nem keres kínzóeszközöket, nem vallat, nem kérdez, nem piszkál. Egyszerűen csak békén hagyja a kamasz gyerekét, és tudatosítja magában, hogy minden erőszakos próbálkozás után újabb és újabb lakat kerül a gyereke lelkére és szájára.

Tehát a szülő vár, figyel és jelen van. Ha a kamasz úgy gondolja, hogy szeretné megosztani az élményeit, majd szól.

Ha a szülő mégis szeretné jelezni, hogy tűrhetetlen számára ez a helyzet, akkor próbáljon megfogalmazni az asszertív (erőszakmentes) kommunikáció szabályai szerint egy ehhez hasonló mondatot.

  1. Mi zavar?

Amikor azt tapasztalom, hogy napok óta nem szólsz hozzám… Fontos, hogy amikor ezt próbáljuk megfogalmazni, kerüljünk minden ítéletet. Az tehát nem egy jó mondat, hogy „Napok óta kukán ülsz a szobádban, és bömbölteted ezt a hörgő zenét…”

  1. Mit érzek?

A szülő próbálja megfogalmazni, hogy milyen érzések vannak benne. Ebben az esetben előfordulhat, hogy tehetetlennek érzi magát, kétségbeesett, magányos, elhagyatott.

  1. Mire lenne szükségem?

Például szeretnék kapcsolódni hozzád, beszélgetni veled, információkra lenne szükségem az életeddel kapcsolatban.

  1. Mit kérek?

Például szeretném, ha naponta legalább pár mondatban elmondanád, mi történt veled, hogy érzed magad. Csak azt, amit te szeretnél, és ígérem, nem fogok faggatózni.

Ha ezt a négy lépést végiggondolja a szülő, megszülethet ez a mondat: „Napok óta nem meséltél magadról semmit. Ettől nagyon elbizonytalanodtam, tehetetlennek érzem magam. Szeretnék veled továbbra is kapcsolatot, örülnék, ha mesélnél magadról. Szuper lenne, ha minden nap mesélnél magadról, a napodról néhány mondatot."

Egy jó érzésű kamasz ebből megérti, hogy a szülőnek sem könnyű ez az időszak, ő is emberből van, szenved a kapcsolat lazulása miatt. Lehet ez esetleg egy nyitómondat, amivel elkezdődhet egy beszélgetés.
 

Jánosi Valéria

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja