SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A feladatok tengerében is figyeljünk egymásra

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2024-08-28
Az augusztus vége és szeptember eleje sok családban a nyárból az őszbe való átmenet időszaka, amely tele van teendőkkel és kihívásokkal. A gyerekeket el kell indítani az óvodába vagy iskolába, a kinőtt ruhákat és cipőket le kell cserélni, a tankönyveket be kell fedni, és mindemellett a munkahelyen is be kell pótolni az elmaradásokat. Nem csoda, hogy ilyenkor a párkapcsolatunk gyakran háttérbe szorul.
A feladatok tengerében is figyeljünk egymásra

Sokan érezhetik úgy, hogy a szeptember eleji zűrzavarban egyszerűen nincs idő magunkra, és pláne nincs idő arra, hogy kettesben töltsünk időt a párunkkal. Az évnek ebben a szakaszában a figyelmünk számtalan irányba oszlik meg, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy a párkapcsolatunkat kissé elhanyagoljuk. De mit tehetünk, hogy ebben a feszített időszakban is figyeljünk egymásra?

Szánjunk időt a kapcsolatunkra!

Bár a teendők listája végtelennek tűnhet, fontos, hogy tudatosan tervezzünk időt a párkapcsolatunkra is. Legyen szó akár egy közös reggeli kávéról, egy esti sétáról vagy egy rövid beszélgetésről lefekvés előtt, ezek az apró pillanatok segíthetnek fenntartani a kapcsolatunk intimitását.

Priorizáljunk

Fontos, hogy ne engedjük, hogy a mindennapi feladatok teljesen eluralják az életünket. Néha szükség van arra, hogy újra gondoljuk a prioritásainkat, és felismerjük, hogy a párkapcsolatunk ápolása legalább olyan fontos, mint a gyerekek ruháinak beszerzése vagy a munkahelyi teendők elvégzése.

Tervezzünk közösen

A szeptember eleje lehetőséget ad arra is, hogy közösen tervezzük meg az elkövetkező hónapokat. Beszéljük át, hogy ki milyen feladatokat vállal, és hogyan oszthatjuk meg a terheket. Így nemcsak a kapcsolatunk erősödik, hanem a közös célok elérése is gördülékenyebbé válik.

Mini-randik

Bár a hosszú, romantikus vacsorák talán nem férnek bele az őszi forgatagba, érdemes bevezetni a mini-randikat. Ezek lehetnek rövidebb, de annál tartalmasabb programok, mint egy közös ebéd, egy gyors kávézás, vagy akár egy pár perces beszélgetés a nap végén.

Ne feledkezzünk meg önmagunkról sem!

Az, hogy időt szánunk magunkra, nem önzőség, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a kapcsolatunkban is. Legyen az egy kis testmozgás, olvasás, vagy egy forró fürdő, ezek az önmagunkra fordított pillanatok segítenek feltöltődni, és jobban helytállni a párkapcsolatunkban is.

Az ősz eleje kihívásokkal teli időszak lehet, de egyben lehetőséget is kínál arra, hogy tudatosan figyeljünk egymásra. Ha odafigyelünk ezekre az apró lépésekre, sikerülhet megőrizni az intimitást és az összhangot, még a legzsúfoltabb napokon is.

Amikor a mindennapok sodrásában elmerülünk a teendőkben, könnyen előfordulhat, hogy a párkapcsolatunk háttérbe szorul. Ez különösen igaz a sűrű időszakokra, mint például az augusztus vége és a szeptember eleje, amikor a gyerekeket el kell indítani az iskolába, a munkahelyi feladatok összeadódnak, és az élet tempója felgyorsul. Mégis, ebben a zűrzavaros időszakban is fontos, hogy tudatosan figyeljünk a párkapcsolatunk minőségére.

Tudatos tervezés

Az első lépés az, hogy felismerjük: ez most egy sűrű időszak, de ez nem jelenti azt, hogy a párkapcsolatunkat elhanyagolhatjuk. Ha tudatosan tervezzük meg napjainkat, akkor apró figyelmességekkel is megmutathatjuk partnerünknek, hogy fontos nekünk. Nem szükséges nagy, időigényes gesztusokban gondolkodni. Inkább apró, mindennapi kedvességeket érdemes beiktatni, amelyek segítenek megőrizni az intimitást és az összhangot.

Mini kedvességek

Ahogyan az egészséges étkezésnél is fontos, hogy gyakran és változatosan együnk, úgy a párkapcsolatunkban is hasonló módon érdemes eljárni. Ha minden nap mutatunk néhány apró figyelmességet a párunk felé, azzal már sokat tehetünk azért, hogy a mindennapok sodrásában ne távolodjunk el egymástól.

Ezek a mini kedvességek lehetnek egyszerű gesztusok, mint egy kedves üzenet, egy váratlan ölelés, vagy egy kis ajándék, amit csak úgy adunk. Az ilyen apróságok emlékeztetik a párunkat arra, hogy még mindig fontosak számunkra, és hogy figyelünk rájuk, még a legzsúfoltabb napokon is.

Az apró figyelmességek beépítése a mindennapokba sokkal könnyebben megvalósítható, ha tudatosan tervezzük meg őket. Írjuk fel a teendők listájára: „A páromat szeretni, és ezt tudatni vele!” Ez a kis emlékeztető segíthet abban, hogy a napi rutin közepette se felejtsük el, mennyire fontos a párkapcsolatunk ápolása.

Az élet hektikus időszakaiban is fontos, hogy figyeljünk egymásra. Az apró figyelmességek, a mindennapi gesztusok segíthetnek abban, hogy megőrizzük az intimitást és az összhangot. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha minden nap teszünk egy kis lépést a kapcsolatunkért. Ha erre figyelünk, a párunk is szeretve érzi majd magát, és a kapcsolatunk is erős marad, bármilyen zűrzavaros is legyen az életünk.


Íme néhány egyszerű, de hatékony módszer, amelyek segíthetnek megőrizni a közelséget és a szeretetet a mindennapokban.

  • Reggeli búcsúzás
    Kezd a napot egy igazán szeretetteljes búcsúval. Reggelente, amikor elindultok a napi feladatokra, szánj időt arra, hogy ne csak futtában köszönj el, hanem adj egy őszinte csókot, öleld meg a párodat úgy, ahogy az valóban kifejezi a szeretetedet. Ez az apró, de jelentős gesztus megerősíti a köztetek lévő kötődést, és pozitív energiát ad a naphoz.
     
  • Kedves üzenetek napközben
    A nap folyamán is tartsd fenn a kapcsolatot apró kedvességekkel. Küldj a párodnak üzeneteket, akár csak egy-egy kedves szmájlit. Ezek az egyszerű figyelmességek emlékeztetik őt arra, hogy gondolsz rá, még akkor is, amikor éppen elfoglalt vagy. Az ilyen kis üzenetek hozzásegítenek ahhoz, hogy a kapcsolatotok folyamatosan friss és szeretetteljes maradjon.
     
  • Ismerd meg a szeretetnyelveteket
    Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a párod és a saját szeretetnyelvetek. Ez lehet elismerő szavak, testi érintés, ajándékozás, minőségi idő eltöltése vagy szívességek. Ha tudod, hogy párod hogyan érzi a legjobban a szeretetet, könnyebben tudsz olyan apró gesztusokat adni, amelyek igazán értékesek számára. Ha nem vagy biztos benne, érdemes megkérdezni vagy egy kis időt szánni a szeretetnyelvetek megismerésére.
     
  • Kérdezd meg milyen napja volt
    A nap végén fordíts figyelmet a párodra. Kérdezd meg, hogyan telt a napja, és kezdeményezz beszélgetést. Ez nemcsak lehetőséget ad arra, hogy megossza veled a napi eseményeket, hanem segít abban is, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz és jobban megértsétek egymást.
     
  • Közös programok
    Az estéket szánjátok közös programokra, mint például fürdőzés, beszélgetés vagy filmnézés. Az intimitás erősítése érdekében fontos, hogy időt töltsetek együtt, amely során az érzelmi kapcsolatotok még szorosabbá válik. Az ilyen közös pillanatok megerősítik a köztetek lévő köteléket és segítenek abban, hogy a kapcsolatotok még szorosabbá váljon.
     
  • Apró, de fontos részletek
    Az intimitás nem mindig időigényes vagy nagy léptékű dolgokban rejlik. A napi apró simogatások, ölelések, csókok és huncutkodások hatalmas hatással lehetnek a kapcsolatotokra. Ezek az apróságok jelentős változást hozhatnak a kapcsolat minőségében és segíthetnek abban, hogy a stresszes időszakok is könnyebben elviselhetők legyenek.
     
  • Stresszlevezetés
    Ha gyermek is van a családban, fontos, hogy a szülők is megfelelő módon kezeljék a stresszt. A szeretkezés nemcsak a párkapcsolatot erősíti, hanem segít a stressz levezetésében is, ami hozzájárul a békés hétköznapokhoz.


A sűrű időszakokban sem kell háttérbe szorítani a párkapcsolatot. A figyelmes, szeretetteljes apróságok – mint a reggeli búcsúcsók, napközbeni üzenetek és közös idő – segíthetnek fenntartani a kapcsolatotokat. Ne feledd, hogy az intimitás és a szeretet megőrzése nem időigényes feladat, hanem apró, napi gesztusokkal is elérhető. Ezek a részletek nemcsak a kapcsolatotokat erősítik, hanem segítenek abban is, hogy a mindennapi stressz könnyebben kezelhető legyen.

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja