SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért vonzzuk mindig ugyanazokat a kapcsolatokat, amikben sérülünk?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-06-05
A szerelmet szokás úgy elővezetni, mint egy váratlan villámcsapásszerű érzést vagy sorsszerűséget. Ez a megélés azért is lehet valós, mert a mesésen induló románcok, melyek nagy érzelmi megrendüléssel járnak, gyakran azoknak a filmeknek az első jelenetei, melyeket már leforgattunk a szüleinkkel való kapcsolatunkban.
Miért vonzzuk mindig ugyanazokat a kapcsolatokat, amikben sérülünk?


Megtalálni az igazit annyi, mint ráismerni a forgatókönyvre

A ráismerés és ismerősség érzése valójában vörös zászlóként jelezheti, hogy egy új kapcsolat a boldog kiteljesedés helyett feladatok és traumák elé fog állítani minket. Az is előfordulhat, hogy ugyanazt a kapcsolatot pörgetjük újra meg újra változó szereplőkkel, de változatlan karakterekkel, és ugyanahhoz a végkifejlethez jutunk általuk.

Hogy miért vonzzuk ugyanazokat az embereket és ugyanazokat a kapcsolatokat, az a mintára való ráismerés megélése miatt van.

Lehet az egy szülői gesztus, a nevetésük hangja, hajelsimítás a homlokból, vagy hanglejtés: ráismerünk a szülői mintára és az ismerősség megnyugtató ígérete miatt bekapjuk a horgot.

Villámcsapás, pillangók a gyomorban, bizsergés a hajlatainkban: ezek mind vészjelnek számítanak, amit a szerelem mindent legyőző érzésének tulajdonítunk, holott inkább azt vetítik előre, hogy készülünk újraforgatni a szüleinkkel való kapcsolatunkat és abban ugyanúgy sérülünk majd. Lehet, hogy azt hisszük, ezúttal felnőttként megoldjuk majd a feladatot, de ehhez nem hoztunk otthonról elegendő eszközkészletet.

Mindez a lelkünk előlünk is rejtett, tudattalan hetedik szobánkban játszódik le. Ráismerünk az érzelmileg távol levő, elérhetetlen szülők túlélése után azokra az emberekre, akik ugyanezt a mintát fogják felvésni a velünk való kapcsolatban is. Ráismerünk a zugalkoholistára, aki minden kocsma előtt megszaporázza a lépteit, és öntudatlanul felvesszük az otthonról ismerős megmentő szerepet, miközben a szívünk fibrillál és szinkópát ver a boldogságtól.

  • A megbízhatatlan szülők gyermekei szerelemként azonosítják be azt az érzést, amikor egy házasságban élő, elérhetetlen partnerrel találkoznak, és rábólintanak arra a helyzetre, amiben gyermekként is vergődtek.
  • Ha gyermekkorunkban a szülő állandóan magas elvárásokat támasztott felénk, hajlamosak vagyunk olyan házasságba menekülni, ahol a partner szintén teljesítményekhez fogja kötni a szeretetét.
  • Ha elnyomó jellegű házasságban nőttünk föl gyerekként, könnyen kerülhetünk abba a csapdába, hogy magunk is bántalmazó parnert választunk és évtizedekig tarthat elmenekülni a kapcsolatból, miközben a következő kontrolláló partner már ott vár minket a sarkon túl.

Az ismerősség érzése valójában veszélyes, főleg ha mindkét fél átéli, hogy a gyermekkorából ismert dinamika újra feleleveníthető a kapcsolatban.

Hiába tudjuk, hogy a gyermekkorunkat nem akarjuk újra átélni, mint a lepkék a lámpa felé, repülünk a saját megsemmisülésünk felé… Bármennyire is traumatikus volt a gyerekkorunk, az ismerősség érzése olyan elementáris, hogy mindent elsöprő vonzalomként éljük meg. Azt a bizonyosságot véljük felismerni, hogy Isten is egymásnak teremtett minket, pedig inkább a balszerencsés csillagzatot okolhatjuk érte.

Nem egy önértékelő egészséges felnőtt hoz ilyenkor érett döntést, hanem a bennünk rejtőzködő sebzett gyermeki énünk. Másfél-két év kell hozzá, hogy a séma beinduljon, és ott találjuk magunkat, ahol a gyermekkori part szakadt.

Minél több gyermekkori szükségletünk maradt kielégítetlenül, annál hajlamosabbak vagyunk a hiányokat a partnerünkkel pótolni. Ez az út azért járhatatlan, mert a partnertől remélt tulajdonságokat nem kapjuk meg tőle, hanem az önérvényesítésre képtelenebb fél egyre gyengébb lesz, míg a domináns fél egyre erősebb. Minél kevésbé tudatosan, minél kevesebb önismerettel választunk partnert, annál kisebb az esély arra, hogy ne játsszuk újra azokat a kapcsolatainkat, amelyekben sérültünk. Minél többször döntünk magunk ellen, annál inkább bevéssük agyunk úthálózatába a rossz ösvényt és a kivésett útra térünk újra meg újra.


A csapda lényege az, hogy az ismerőst biztonságosnak érezzük 

Amit gyermekkorunkban megéltünk, azt tekintjük alapnak és normálisnak, hiszen nem is láttunk másféle dinamikákat. Ha akkor éreztünk szülői szeretetet, ha összeszedtük a részeg szülő után a lakást, ez a működésmód fog biztonságosnak tűnni, és amikor találkozunk egy erre hajlamos emberrel, tudatunk mélyén ráismerünk a jelekre. Az otthonosság érzése, mint villámcsapás ér minket, amit elsöprő szerelemként azonosítunk be. Nem a szavak szintjén történik ez, hanem gesztusok, hangsúlyok, fontossági listák szintjén. Mert úgy néz ránk, mert bájosan sérülékeny, mint az édesanyánk, vagy ugyanúgy irányítani kell, mint édesanpánkat.

Ha az otthonosság érzése bántalmazáshoz, határátlépéshez, elhanyagoláshoz kapcsolódik, dolgunk van magunkkal. Ha felnőttkori kötődéseinkben ugyanazt a filmet játsszuk újra, az önismeretünkön, önértékelésünkön kell dolgoznunk, mindaddig, míg a „nagy szikra” helyett felnőtt, kedves, gondoskodó, törődő, elérhető partnert tudunk választani. Képesek vagyunk felülírni a sémáinkat, a rejtett párválasztási mintákat lehetséges tudatos választással felülírni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja