SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerelem laborban - 36 kérdés, amiknek a végére érve idegenek estek szerelembe egymással

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-06-26
Sok hasznos felfedezést köszönhetünk annak, hogy tudósaink a laboratórium homályában ki tudtak kotyvasztani valami számunkra hasznos szert. Ki gondolta volna azonban, hogy a szigorúan ellenőrzött kísérleti feltételek között akár a szerelem is előállítható? Valóban azoknak van igazuk, akik azt gondolják, hogy bizonyos határokon belül a szerelem bárkivel kialakulhat, ha elég sok figyelmet és intimitást biztosítunk a kapcsolatnak? A kísérlet a jelek szerint ezt erősíti meg.
Szerelem laborban - 36 kérdés, amiknek a végére érve idegenek estek szerelembe egymással

Szerelem létrehozása 36 kérdéssel

Egy izgalmas kísérlet: vadidegen emberekből párok alakultak, és házasság is született

Arthur Aron és munkatársai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy kísérleti módszerekkel vizsgálják meg, ahogy két ember közel kerül egymáshoz.

A vizsgálathoz 36 érdeklődő kérdést találtak ki, melyeket három blokkba rendeztek. A megosztások mélysége blokkonként haladt egyre beljebb a személyiség rejtettebb tájai felé.

A következő fázisban véletlenszerűen összesorsolt párokat ültettek le egymással szemben, hogy a kérdések kölcsönös megválaszolása során egyre közelebb kerüljenek egymáshoz. A heteroszexuális férfiak és nők különböző ajtókon át léptek a terembe, és az utasításnak megfelelően szemtől szemben ültek le egymással.  

A kérdésekre bőségesen kaptak időt. Végül a harmadik fázisban utánkövették a párok további sorsát, és azt találták, hogy a kísérlet kezdetén még vadidegen emberek később is kapcsolatban maradtak egymással, sőt, olyan pár is akadt, akik párkapcsolati szintre léptek. Akadt egy olyan pár is, aki mindenki örömére később házasságot kötött.

Úgy tűnik, a szerelem receptje mindössze annyi, hogy az egyre mélyebb szintű megosztások az emberekből kapcsolódási igényt váltanak ki, vagyis egyszerűbben fogalmazva: a mély beszélgetések váltják ki belőlünk a szerelmet. Nem a szem színe, nem a járás, vagy a derékméret, hanem az egymásra való odafigyelés a titok nyitja. Az egyszerű beszélgetés többre képes, mint a drága bájital, vagy egy fájdalmas plasztikai műtét.

Mikor a kísérlet kiegészült azzal, hogy a kérdéssor végen a párnak négy percen át egymás szemébe kellett néznie további szavak nélkül, a kapcsolatok beindulásának száma tovább nőtt. Az oxitocin nevű kötődési hormon a szemkontaktus közben felhalmozódik a vérben, szívünk kalapálni kezd, szájunk kiszárad, ebből pedig azt szűrjük le, hogy Ámor nyila betalált a szívünkbe.


Mitől lobban be a szerelem két ember között?

Aronék arra voltak kíváncsiak, hogyan jön létre két ember között az érzelmi közelség, hogyan lobban be a szerelem.

Az első blokk még felszínesebb témákat hoz be a társalgásba. Ilyen kérdések vezetik a sort, mint például, hogy szeretne-e a másik híres ember lenni, illetve mivel lenne ismert? A második blokk már a családdal való viszonyokról, kapcsolatokról puhatolózik, nehéz emlékek, élmények és vágyak szintjén mozog. A harmadik blokkban már magára a létrejövő kapcsolatra is visszajelzést kérnek a kérdések, egymásra adnak megerősítéseket a kísérleti alanyok. Az egyre mélyülő felépítés segíti, hogy folyamatosan, a visszajelzések mentén elköteleződés jöjjön létre a kísérleti partnerek között. Az egymás előtti kölcsönös megnyílás beindítja a kapcsolatok elkezdéséhez szükséges kötődést. Ez az egyveleg a szerelem gyújtózsinórja…

A szociálpszichológia egyébként „ajtóba tett láb technikának” is hívja azt a lelki folyamatot, hogy ha egy kis gesztust teszünk valaki felé, akkor hajlandóak vagyunk ebben egyre tovább lépni, egyre nagyobb szívességeket tenni, mert szabályos elköteleződési spirálba kerülünk. Ha például egyszer önkénteskedünk egy civil szervezet rendezvényén, már nagyobb eséllyel vállalunk jelentősebb szerepet a szervezet feladataiban, mint ha rögtön arra kérnének bennünket, hogy szervezzük meg egy felvonulás útvonalát. 

Ha felszínesebb információkat osztunk meg valakivel, lassan hajlamosabbá válunk beavatni őt a mélyebb szféráinkba is, ezért a párkapcsolat létrehozásánál nem elhanyagolható szempont a kölcsönösség. Ahol csak az egyik fél oszt meg magáról emlékeket, vágyakat, félelmeket, az természetesen nem szerelem, inkább manipulatív játszma. Artur Aron kísérletében a pár mindkét tagja választ adott ugyanazokra a kérdésekre és a vonzalom kialakult.

Úgy tűnik, a varázsszó, amit keresünk: a közelség megteremtése. A kérdéssor a közelség megteremtéséhez teremt lehetőséget, ezért is van az, hogy olyan nagy az érdeklődés iránta, még társkereső portálok is használják személyes rendezvényeiken.

Az érdeklődés hatására kölcsönösen meg merjük mutatni a sebezhetőségünket, ami elfogadást eredményez. Ez pedig az a közeg, amiben szabadon tudunk szárnyalni. Ha meg tudjuk mutatni magunkat, ha alkalmat kapunk erre egymástól, kiderül, hogy mindannyian szépek vagyunk, szépek tudunk lenni valaki szemében. Mindenki lehet izgalmas és figyelemre méltó, ha megadjuk neki az esélyt.

Arthur Aronnak sikerült az interjúalanyainak több mint 50%-át tartós kapcsolatba hozni a kísérleti partnerével. Az egész labor részt vett az egyik pár esküvői ceremóniáján.

Ám a szerelem beindítása még nem lehet elég a boldogsághoz, és a fenntartására eddig nem kaptuk meg tudósainktól a receptet.


A kérdéssor, aminek a végére szerelmbe estek egymással a párok
 

Első blokk:

  1. Ha bárkit választhatnál, kivel mennél el egy vacsorára?
  2. Szeretnél híres lenni? Milyen módon?
  3. Volt már olyan, hogy mielőtt felhívtál valakit, elpróbáltad, amit mondani akartál? Miért?
  4. Miből állna számodra egy „tökéletes” nap?
  5. Mikor fordult elő utoljára, hogy énekeltél magadnak? És valaki másnak?
  6. Ha 90 évig élhetnél, és az utolsó 60 évben megőrizhetnéd egy 30 éves testét vagy szellemi képességeit, melyiket választanád?
  7. Van-e egy titkos megérzésed arról, hogy hogyan fogsz meghalni?
  8. Nevezz meg 3 olyan dolgot, ami közös bennetek a partnereddel.
  9. Miért vagy a leghálásabb az életedben?
  10. Ha megváltoztathatnál bármit abban, ahogy felneveltek, mi lenne az?
  11. 4 perc alatt mondd el az élettörténetedet a párodnak, olyan részletesen, ahogy csak tudod.
  12. Ha holnap úgy kelhetnél fel, hogy szereztél egy képességet vagy tulajdonságot, mi lenne az?

Második blokk:

  1. Ha egy kristálygömbben megláthatnád az igazságot magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mit szeretnél megtudni?
  2. Van valami, aminek megtételéről régóta álmodozol? Miért nem tetted még meg?
  3. Mi a legnagyobb dolog, amit eddig elértél?
  4. Mit értékelsz a legnagyobbra egy barátságban / párkapcsolatban?
  5. Mi életed legszebb emléke?
  6. Mi életed legrosszabb emléke?
  7. Ha tudnád, hogy egy éven belül meg fogsz halni, megváltoztatnál valamit azon, ahogy most élsz? Miért?
  8. Mit jelent számodra a barátság / szerelem?
  9. Milyen szerepet játszik az életedben a szeretet és az érzelmek?
  10. Felváltva osszatok meg egy-egy tulajdonságot a másikról, amit pozitívnak gondoltok a másikban. Mondjatok összesen 5-5 dolgot.
  11. Mennyire szerető és közeli hozzád a családod? Úgy érzed, hogy boldogabb gyerekkorod volt a legtöbb embernél?
  12. Milyen a kapcsolatod az édesanyáddal?

Harmadik blokk:

  1. Tégy három állítást, ami igaz mindkettőtökre. Például, „mi mindketten úgy érezzük, hogy…”
  2. Egészítsd ki a mondatot: „Bárcsak lenne valaki, akivel megoszthatnám …”
  3. Ha közeli barátokká válnátok a partnereddel, mi az, amiről feltétlenül tudnia kellene?
  4. Mondd el a párodnak, hogy mit kedvelsz benne. Légy őszinte, mondj el olyan dolgokat is, amit nem biztos hogy elmondanál valakinek, akivel épp most találkoztál.
  5. Ossz meg egy kínos élményt az életedből.
  6. Mikor sírtál utoljára valaki más előtt? És egyedül?
  7. Mondj valamit a partnerednek, amit már most kedvelsz benne.
  8. Mi az, ami túl komoly ahhoz, hogy viccelődj vele, ha van ilyen?
  9. Ha ma este meghalnál úgy, hogy már nem beszélhetsz senkivel, mi lenne az, amit a legjobban bánsz, hogy nem mondtad el? Miért nem?
  10. Tűz üt ki a házadban. Miután kimentetted a szeretteidet, kisállatodat, még van idő egyetlen tárgy megmentésére. Mi lenne az. Miért?
  11. A családtagjaid közül kinek a halála érintene a legmélyebben? Miért?
  12. Oszd meg egy problémádat, s kérd a partnered tanácsát. Kérj visszajelzést arra is, hogy partnered hogy látja, hogyan érzel az általad választott problémával kapcsolatban.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja