SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár C –E

Németh Ági [cikkei] - 2006-05-25
Mit jelent a Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel és még sok más kifejezés? A szakács-szótár segítségével megtudjuk a jelentésüket és azt, hogy alkalmazzuk

2. rész

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő vagy gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például az Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel vagy Dúsítás és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ennek hiányában nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Carcasse: a halak, rákok előkészítésekor megmaradt csontok és páncélok neve.

Cayenne bors: a cayenne pirospaprika őrleménye, melyet mártások, raguk és főzelékek készítésénél használunk.

Canelle: a tészták cakkozott bevágása vagy recés szúróval való formázása.

Chiffonde: a fejes salátának metéltre vágása.

Chaud- Froid: bevonó zománcmártás: hideg ételek bevonása mártással zselatin (kocsonyásító anyag ) hozzáadásával.

Csorba: balkáni országokban közkedvelt leves: pikáns, savanyú ragú

Csontozás: a csontok szakszerű eltávolítása a húsból.

Csevapcsicsa: fele-fele sertés és birkahúsból készült vagdalt hús, melyet roston sütnek.

Csörögefánk: gyúrt tészta melyet kinyújtva rombusz alakúra vágunk, és bő olajban kisütünk.

Chili: erős paprika őrlemény melyet: mártások, raguk ízesítésére használunk.



Cumberland mártás: ribiszkelekvár, narancs és citromhéj vörösborban főzve. Vadételekhez kínáljuk.

Csontlé: többféle csontból készült húsleves lé.

Dermesztés: zselatint (kocsonyásító anyag) tartalmazó ételek hűtése.

Dinsztelés: párolás, a zöldség vagy a hús kevés olajon való megfuttatása (párolása), ha igényli egy kevés vizet adhatunk hozzá.

Dresszing: olaj, fűszerek, ecet vagy citrom keverékéből készült öntet.

Dúsítás: tojássárgája, tejszín, vagy vaj hozzáadása az ételhez.

Előfőzés: egyes zöldségek rövid ideig való főzése. Pl. kelkáposzta (akinek érzékeny a gyomra, annak a részére ajánlott az előfőzés (ezt az első levet leszűrjük és új lében, főzzük tovább)

Elősütés: egyes húsok készítésénél alkalmazzuk: magas hőmérsékleten hírtelen megsütjük a húst, hogy vékony kérget kapjon és azután közepes hőmérsékleten folytatjuk a sütést.

Etamin: vászonruha: levesek leszűrésénél használjuk.




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár

Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.

Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya

Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.

Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit

A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja