Kedvenc fűszernövényeink
Minden háziasszonynak vannak kedvenc fűszerei. Fűszereink nélkül az ételeink ízetlenek, szinte ehetetlenek. Nem tudom, hogy azok a társaim, akik szeretnek főzni (azért nem mondtam, hogy asszonytársaim, mert egyre több férfi szeret a konyhában tüsténkedni) mit szeretnek jobban használni: a frissen szedett fűszernövényeket, vagy a szárítottat.
Én nagyon szeretem, a friss bazsalikomot, kakukkfüvet, és még sorolhatnám. Csak télen használok szárított fűszert. Ezeknek a növényeknek csodálatos aromájuk mellett, ami kulinális élvezetet nyújt, gyógyhatásuk is van. Ráadául szemet gyönyörködtetően pompáznak és illatoznak kiskertjeinkben. A teraszokon is jól érzik magukat, szépek, és csodálatos illatuk betölti a környezetüket. Itt a tavasz, és elkezdhetjük a fűszernövények veteményezését, ültetését. Tehetjük ezt cserépben, dézsában és a kertben. Szeretnék egypár igen hasznos fűszernövényt bemutatni:
Citromfű Méz illatú növény, a méhecskék szeretnek legelészni rajta. Csirke, hal, kagyló és a kínai ételek jellegzetes fűszere. Nagyon jó idegnyugtató és bőrnyugtató a gyógyteája. Kozmetikumok készítésénél is, használják Levele darázscsípésre is jó.
Nagyon finom illatú fűszer, egyben dekoratív növény is. Elterjedt és közkedvelt, az olaszos ételek elengedhetetlen ízesítője. Szerintem nincs finomabb, ha a frissen szedett bazsalikomból készítjük az olaszos mártást, vagy csak a sima pesztót. Íze egy kicsit fanyarkás. Használhatjuk húsokhoz, sültekhez, mártásokhoz, salátákhoz. Gyógyteája jó hatással van a fejfájásra.
Bazsalikom
Manapság nagyon kedvelt a különböző koktélok ízesítésére, sütemények készítésénél és díszítésére is használják. Évelő növény, és ha egyszer elvetettük a magját, nincs rá gondunk a következő évben. Gyógyteája meghűlésre és emésztési problémákra jó. Aki kreatív az készíthet potpourritott belőle (a levelekből), kellemes illata van.
Fodormenta
Kakukkfű Évelő növény, télen, nyáron mindig friss marad, még a hó alatt is. Mindig használhatjuk. Kitűnő ízt ad vadhúsoknak, mártásoknak, vadasoknak, paradicsomos ételeknek. Kicsit kámforos az illata. Kitűnő gyógynövény is egyben, teáját megfázásra és gyulladás-csökkentésre használják. Nagyon hatásosan használható tüdőgyulladás kezelésére.
Rozmaring Vigyázzunk, mert intenzív aromája van, csak kis mértékben fűszerezzünk vele. Használjuk, húsokhoz, bárányhoz, pástétomokhoz, kolbász töltelékbe, pácok készítéséhez (zsálya és hagyma együttes használata pácléhez). Jó hatással van az emésztésre. Nagyon dekoratív, évelő növény, ültethetjük kertbe is és cserépbe.
Tárkony Kissé kesernyésen csípős fűszer. Nagyon finomaz ízesíti a leveseket, húsokat, mártásokat. A bárány és birka hús fűszere de a szárnyasokból készült ételeket és a burgonyafőzeléket is szokták ízesíteni vele. Nagyon finom a tárkonyos bárányleves (aki nem szereti a bárányhúst, készítheti akár csirke vagy pulyka húsból is). |
Jellemző rá a kesernyés aromás illat. Fűszerezhetünk vele vadhúsokat, szárnyasokat (kacsát, libát, pulykát). Nagyon szép erős, terebélyes növény, kékes lila virágjával szépen mutat a kertekben. Évelő növény. Csodálatos gyógyereje van, a mandulák megmentője. Használata a mandula-gyulladást teljesen rendbe hozza, és megmenti a kisbetegeket a mandula műtéttől.
Zsálya
Mindenkinek ajánlom, ha szereti a friss ízeket, ültessen akár cserepekbe is fűszernövényeket. Jó érzés, ha főzés közben csak odanyúlhatunk a fűszerért az ablakba, vagy kimegyünk a teraszra, a kertbe, és csipegethetünk belőlük.
Közösségi hozzászólások: