Gyógynövényekkel felvértezve a betegségek ellen - A kakukkfű
A kakukkfű csodálatos gyógyító erővel rendelkező növény és a legismertebb fűszernövényünk.
A kakukkfüvet, már a görögök idejében jól ismerték, és náluk az elegancia, a kecsesség jelképe volt. A neve, a Thymus a görög Thymon szóból ered, mely bátorságot jelent. A sok hagyomány, amely körüllengi a kakukkfüvet, éppen a nevéből adódik. A római katonák, mielőtt a csatába mentek kakukkfüves fürdőt vettek, hogy növeljék bátorságukat, erejüket a harcban. Az egyiptomiak is jól ismerték, ők a balzsamozásnál használták. /a balzsamos folyadékoknak ma is alkotó része a kakukkfű / A kerti kakukkfű /Thymus vulgaris/ hazánkba a XI. században került, a Földközi tenger vidékéről. Előfordul számos helyen, de leginkább a száraz gyepeket, meszes talajt kedveli, ahová sok napfény jut. Napjainkban, nagyon sok kiskertben, erkélyeken cserépben vagy dézsába ültetve előfordul. Lila-tarka virágzata a déli órákban nagyon finom aromás illata áthatja a környezetét, és odacsalogatja a méheket. Innen ered a mézfű elnevezése.
Hatóanyaga: thymol, carvacrol, oleum, thymi aether, sók
Használják: köhögésre, gyomorerősítőnek, tüdőasztma, megfázás, torokgyulladás,másnaposság ellen
Olaját használják: bénulás, szélütés, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma
Teakészítés: egy púpozott teáskanálnyi teafüvet, 2 dl forró vízzel leforrázunk és 5 percnyi állás után leszűrjük. A teába tehetünk mézet is és egy kiskanál Svéd-cseppet.
Megfázás
Teakészítés: Bodza, hársfa, kamilla, és kakukkfű egyenlő arányú keverékéből
Egy evőkanál tea füvet leforrázunk 0.5 dl forró vízzel és öt perces állás után leszűrjük. A teához még adhatunk mézet. Melegen kell fogyasztani. Érdemes nagyobb mennyiségű teát készíteni, mert naponta többször kell inni.
Légutak megbetegedésére: kakukkfű és lándzsás útifű egyenlő keveréke
Teakészítés: A teafű-keverékekből egy kávéskanál teafüvet leforrázunk 2dl forró vízzel és rövid állás után leszűrjük. A teába citromkarikát teszünk, és még jó melegen kell kortyolgatni.
Kakukkfű-olaj készítése: egy szélesebb szájú üveget megtöltünk kakukkfű virággal és levéllel. Jól belenyomkodjuk az üvegbe, úgy hogy még három ujjnyi hely maradjon az üveg szájáig. Két ujjnyi magasságig feltöltjük olívaolajjal. Kéthétig melegen tarjuk, és utána leszűrjük és használható.
A kakukkfűnek nem csak csodálatos gyógyító ereje van, hanem a konya számára is nélkülözhetetlen fűszer. A vadhúsokat el sem lehet a kakukkfű nélkül készíteni, mert az adja meg az igazi aromáját az ételnek. Használhatjuk még különböző sültekhez, grillhúsokhoz. Minden nehezen emészthető ételt fűszerezhetünk vele.
Aromás illatát is kitudjuk használni , mert aki egy kicsit kreatív, az készíthet belőle illatos párnát, amit pl. ruhák közé lehet tenni, vagy a többi illatos virággal együtt leveleit potpourriba rakja.
Kertünknek nemcsak fűszernövénye, de dísze is, most virágzik, és illata betölti a környezetét.
Közösségi hozzászólások: