17 sokáig elálló élelmiszer, ami mindig legyen a kamrádban!
Az idősek még tudták ezt. A háborús nemzedék számára később már természetes volt, hogy mindig van otthon sok liszt, száraztészta, élesztő, konzervek. A vidéki porták kamrái és pincéi az ínséges idők kivételével mindig tele voltak élelmiszerrel.
A modern lakásokban azonban nincs kamra, és a hűtőszekrény fagyasztórészének a kapacitása is minimális. Egyre több az olyan – akár gyerekes – háztartás, ahol nem tartanak otthon egy-két napnál tovább elegendő élelmiszert. Miért is tennék? Senki nem eszik otthon, ritkán főznek, ha pedig kell valami, leugranak a szupermarketbe, ahol úgyis mindig minden kapható.
Az elmúlt időszak azonban bebizonyította, hogy mindez nem tekinthető evidenciának. A koronavírus-járvány hatására először az élelmiszerek tűntek el az üzletekből, utána pedig a vásárlók – senki sem akart megfertőződni, ezért igyekezett olyan ritkán lemenni a boltba, amennyire csak ez lehetséges volt.
Ha nem szeretnél újra hasonló helyzetbe kerülni, az alábbi tartós élelmiszerekből mindenképpen tarts otthon eleget:
1. Teljes kiőrlésű extrudált kenyerek
Ezek a tartós kenyérpótlók kiváló reggeliző alapanyagok, és akár finom szendvics is készíthető belőlük. Sokáig elállnak és egészségesek is.
2. Száraz- és konzervbab
Mindkét típusból érdemes bespájzolnod. Tarkabab, vörösbab, fehérbab – mindegyikből másfajta étel készíthető, de közös tulajdonságuk, hogy táplálóak és nagyon sokáig elállnak: a konzervek szavatossági ideje a tartási hőmérséklet függvényében 2-5, a szárazbabé pedig 10 év.
3. Müzliszelet
Egészséges és finom nassolnivaló, amit nyugodt szívvel adhatsz a gyereknek is tízóraira. Ha feltankolsz belőle, nem kell naponta a pékségbe járnod friss pogácsáért.
4. Olajos magvak
Pisztácia, kesudió, mogyoró – vásárolhatod őket külön-külön vagy keverten csomagolva. Magas energiatartalmú, egészséges, sokáig eltartható rágcsálnivalók.
Kép: ExplorerBob / pixabay
5. Aszalt gyümölcsök
Az aszalt szilva, mazsola, aszalt sárgabarack rostban és tápanyagokban gazdag, sokáig eltartható vitaminforrás, amelyek értéke különösen akkor magas, ha nincs lehetőséged naponta friss gyümölcsöt vásárolni.
6. Cukor
Helyesen tárolva a cukor korlátlan ideig megőrzi a minőségét. A titok annyi, hogy légmentesen lezárva, bogaraktól és párától védve kell tartani.
7. Konzerv hal
A konzerv tonhal és szardínia rendkívül finom, egészséges, és szobahőmérsékleten akár öt évig is eltartható. Érdemes belőle sokat vásárolni, mert nyersen és főtt ételhez adva is fogyaszthatóak.
8. Májkrém konzerv
Jó, ha van otthon belőle, ha esetleg nem juthatunk húshoz hosszabb ideig, a májkrém kiváló állati eredetű fehérje- és vasforrás.
9. Tartós tej
A friss változattól eltérően a tartós tej szobahőmérsékleten akár 9 hónapig is eltartható. A mindennapokban is jó, ha kéznél van vésztartaléknak, kijárási korlátozások esetén pedig egyenesen életmentő.
10. Konzerv zöldségek, gyümölcsök
Ha a friss változat nem elérhető, a konzerv zöldség kiváló vitamin- és tápanyagforrás. Levesek, saláták vagy köret is bármikor készíthető belőlük. Édes levének köszönhetően pedig a konzerv gyümölcs még a legnyugodtabb nyárban is a gyümölcssaláta alapvető összetevője.
11. Méz
A méz tényleg akármeddig eláll – tudtad, hogy a legrégebbi üveg méz 5500 éves? Egy idő után ugyan besűrűsödik, majd kikristályosodik, ez azonban a minőségén semmit sem ront, felmelegítve visszanyeri az eredeti állagát.
12. Fagyasztott élelmiszerek
Legyen a mélyhűtődben mindig elegendő nyers és félkész hús, zöldség, gyümölcs, hasábburgonya, és lehetőleg valamennyi készétel is. Ezek tűzoltásnak megfelelőek, ha éppen nem volt időd vacsorát készíteni, ha pedig üresek a boltok polcai, bármikor nyúlhatsz az otthoni készlethez.
13. Száraztészta
Az elfoglalt családanyák életének megmentője, hiszen sokféle étel készíthető belőle, és szinte biztos, hogy a gyerekek is megeszik. Soha ne hagyd, hogy kifogyjon!
Kép: JESHOOTS-com / pixabay
14. Üveges szószok
Tészták vagy húsételek kísérőjeként elmaradhatatlanok.
15. Alapporok
Lehet, hogy Te sem vagy nagy véleménnyel az alapporokról, mégis érdemes sokfélét tartani belőlük otthon. Sokáig elállnak, felhasználásuk egyszerű és gyors.
16. Rizs
Rizsből is nyugodtan feltankolhatunk otthon, hiszen a fehér rizs légmentesen tárolva akár 30 évig megőrzi a szavatosságát.
17. Porélesztő és liszt
Pizza, kenyér, zsömle, péksütemények - rengeteg finomságot készíthetsz magadnak otthon is, ha épp nem tudsz lemenni a boltba.
Kapcsolódó cikkeink:
Közösségi hozzászólások: