SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldségnövények vetése

Herold Ferenc [cikkei] - 2013-04-05
Egy-egy napra már beköszöntött a tavasz, de a tél még nem adja meg magát. Erre a hétre még sajnos hideg várható, de aztán már bizakodhatunk. Tyúkocskáim már jelzik a jó időt, igaz azt nem tudom, hogy végleg beköszönt-e a tavasz, vagy csak átmenetileg.

Akinek vannak tyúkjai az biztos megfigyelte már, hogy a tojás mennyisége mennyire hasonló görbét ír le az időjárással, egy hét eltolódásnál. Nekem 10 tyúkom van és a melegedés előtt kb. egy héttel 1/3-al többet tojnak. Ez igaz fordítva is,  a hideg idő beköszönte előtt egy héttel visszaesik a tojásmennyiség. De nem akarok nagyon elkalandozni.
 

Időjelző tyúkocskák


Visszatérve a növényvilágba. Érdeklődve figyelem, hogy a növények hogyan reagálna erre a nem szokványos időjárásra. A hagymás virágok mindent elkövetnek, hogy mielőbb virágozhassanak. A császárkorona pl. szinte bonszáj méretű az előző évekhez képest. Alig éri el a 10 centimétert és már pattanásra kész bimbó van a tetején. Tavaly ilyenkor már 20 centi fölött volt, és még mindig nem láttam rajta a virágot. Mért teszik ezt? Érzik, hogy kedvezőtlen az idő, és mielőbb biztosítani akarják a magképzést, magérést azért, hogy fajukat fenn tudják tartani.
 

kisebb nutellás üveggel jeleztem a virág méretét ezen a képen jól látni, hogy már nyílik is a bimbó

Többen biztos megmosolyogtok a fentiek miatt, pedig a természet közeli, vagy biokertészkedésben nagyon fontos, hogy együtt éljünk a termesztett növényekkel, ismerjük azt, hogy mit miért tesznek, így tudjuk igazán segíteni őket. A témánk azonban most nem ez, hanem a tavaszi vetés.

Március eleji jó időben sokan már nemcsak a téli romokat takarították el a kertből, hanem a metszés után ásót, gereblyét ragadva a vetésig is elmerészkedtek. Talán igazuk volt, talán nem. Ezt majd a termés fogja igazolni. De, hogy mi is lehet a háttérben, ami miatt kétséget fogalmaztam meg, az a következő.

Az biztos, hogy vannak hidegtűrő növények, amik alacsony hőfokon is jól fejlődnek, hidegben is egyenletesen csíráznak, kelnek, de a túlzott hideg nekik sem kedvez. A túl korai vetéssel a kertész mindig kockázatot vállal. Lehet, hogy a kelésig enyhe marad az idő, de ha a pici csírát éri egy sokk, ami a korai vetés esetén többnyire hidegsokk, akkor elpusztul. Ekkor hiába való volt a vetés. A kelés hiányos, melynek okát hajlamosak vagyunk a rossz minőségű vetőmagban keresni, pedig az esetek túlnyomó részében mi vagyunk a vétkesek, a vetés során elkövetett technológia hibával.

Egy picit megállok a vetőmagnál. Nem akarom védeni a vetőmag előállítók becsületét, de szerencsére ritka az átverés. A turpisságot többnyire a kereskedők követik el azzal, hogy lejárt, vagy lejárati időhöz közeli vetőmagot adnak el. A bajt tovább tetézik azzal, hogy a vetőmagokat olyan körülmények között tárolják, ami önmagában is rontja a csírázóképességet. Túl nedves, túl hideg, esetleg túl meleg tűző napos körülmények, még a jól csomagolt magokra is komoly hatással van. A nagyon olcsó magok csomagolása is sokkal gyengébb, mint a drágább magoké.

Mit tehetünk, hogy jó magot vegyünk?

  • Először is azt tanácsolnám, hogy kerüljük a gyanúsan olcsó magokat. Az olcsó önmagában nem jelent rosszat. Olcsó lehet attól is, hogy hazai előállítású, de legfőképp a mennyiség, a csomagolás, és a magkezelés számít azonos fajtájú vetőmagok esetén. Vannak nagyon extra fajtájú vetőmagok, de ezek többnyire csak kiemelt szakkereskedésekben kaphatók. Ezek a magok többnyire ellenállók betegségekre, kártevőknek, sokkal nagyobb termésmennyiségre képesek, termésük valamiben kitűnik a többitől, kevésbé érzékenyek a külső környezeti tényezőkre. Sok esetben érdemes ilyen magokra áldozni. Egyszóval hasonlítsuk össze az árakat, és ne vegyük meg azt, ami először az utunkba akad.
  • Nézzük meg alaposan a csomagolást. Legyen sértetlen, ne látszódjanak rajta ázási nyomok. A csomagoláson fel van tüntetve a csomagolás ideje, és a szavatossági idő. Ebből láthatjuk, hogy friss-e a mag, vagy éppen tavalyi, de még szavatossági időn belüli.
  • Próbáljunk tájékozódni arról, hogy milyen körülmények között tárolta a kereskedő az előző évi magot. Ha nagyon extra hideg körülmények között, akkor tartózkodjunk a tavalyi, de még érvényes idejű magok vásárlásától.
  • Próbáljunk megbízható helyen magot vásárolni, ott, ahol még hasznos tanáccsal is el tudnak látni bennünket.

Ha megfelelő körültekintéssel vásárolunk magot, akkor már csak a vetésre kell nagyon odafigyelnünk az eredményes keléshez. Kis kitérő után vissza a vetéshez.

A túl korai vetés másik rejtett hibája a csírázás, és a kezdeti növekedés biológiájában keresendő. A mag a növényeknél nem más, mint a túlélés záloga, ezért mindent elkövetnek, hogy magjukat felvértezzék a hosszú túlélésre, és a kezdeti növekedés sikerére. A pici magba belezsúfolnak apait-anyait. Olyan ez, mint az atomreaktor, egy pici térben hatalmas energia. (Nem véletlen, hogy a növényi magok kiválóak emberi fogyasztásra, de vajon mi az, ami még a magoktól is egészségesebb? Igen. Mindenki egy emberként vágta rá a helyes választ: "A csírák". Pont azért, mert a csírában már visszaalakulnak a raktározott anyagok, az ember számára azonnal felvehető és hasznosítható energiává.) De, hogy tudja ezt megtenni a növény? Úgy, hogy olyan vegyületekké alakítja át az energiát, információt, ami kis helyen nagy mennyiséget képes tárolni. keményítők, vitaminok, egyes fehérjék stb. formájában.

Csírázáskor, vagy már előtte ezeknek az anyagoknak vissza kell alakulniuk olyan formára, ami a pici növényeket táplálja mindaddig, amíg ki nem alakul annyi levél és gyökér, hogy fedezni tudja a növekedés energiaigényét. Ez az átalakulás bonyolult biokémia folyamatok láncolata, amibe most részletesen elmerülünk. Látom sokan a szívetekhez nyúltatok ijedtségetekben. Nem kell félni, csak vicc volt. :) Viszont azt még egy hobbikertésznek is tudnia kell, hogy ezek a folyamtok, csak megfelelő külső körülmények hatására indulnak be és maradnak fenn.

Mik ezek a külső körülmények?

  • víz,
  • fény,
  • oxigén,
  • hőmérséklet,
  • és amit a könyvek ritkán hoznak, de attól még nagyon fontos, a mag környezetében lévő egyéb vegyi anyagok, amik a csírázást segítik, vagy gátolják. Ezek az anyagok származhatnak az ember által előállított szintetikus vegyületekből, mint pl. csírázást gátló gyomirtó szerektől, de származhatnak növényi anyagok lebomlásának végtermékéből is. Ki mire gondol most? Igen, nagyon helyes, mindenki jól tudja, pl. a dió levelének bomlása során talajba került vegyület. De származhatnak élő növény által kibocsátott vegyületekből is. Ezek a növények rossz szomszédjai egymásnak.

Innen folytatom hamarosan.

Herold Ferenc


Herold Ferenc
Kertészmérnök

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/384-29-82
E-mail: kertember@gmail.com
Honlap: http://www.kertember.hu/
Blog: www.kertember-kerteszkedj.blogspot.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja