SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-07-15
Vásárlást követően, mikor otthon kipakoljuk a zöldséget, gyümölcsöt, első lépésként fontos átválogatni, az esetleges hibás darabokat kidobni, nehogy a tárolás során az egészséges darabok romlását is okozzák.
Semmi esetre se tároljuk más élelmiszerek közvetlen közelében, mint pl. nyers hús, tojás...stb, mert azzal érintkezve komoly ételfertőzést okozhat!
Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fogyasztás, ill. felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagokat!

Első lépés a durva szennyeződések, a szemmel látható idegen anyagok eltávolítása, majd a tisztítás, és az alapanyagok leöblítése. Ezután azoknál a zöldségeknél, gyümölcsöknél, amelyeknél szükséges, következik az áztatás. Pl. száraz hüvelyesek, csipkebogyó, mazsola…. Nem is gondolnánk, hogy a mazsolát beáztatás előtt alaposan meg kell mosni, mert igen koszos! Ez érvényes minden aszalt gyümölcsre.

A tisztítás több módon történhet, az adott zöldség, gyümölcs jellegének megfelelően.
Hámozással távolíthatók el a színes főzelékfélék, a burgonya, és egyes gyümölcsök héja. Ügyeljünk arra, hogy az eltávolított réteg minél vékonyabb legyen, mert a vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mennyiségben a héj alatti rétegekben helyezkednek el. A saját termésű almánál, körténél, ill. olyan gyümölcsöknél, melyeknek ehető és ép a héja, a héj eltávolítása helyett annak alapos mosását javaslom. Így nem csak a vitaminok nem vesznek el, de a héj értékes rostanyagait is elfogyasztjuk, ami hozzájárul a megfelelő napi rostmennyiség biztosításához.

A zsenge, fiatal színes főzelékek és gyümölcsök esetében lekaparást is végezhetünk (újburgonya, sárgarépa…)

A tisztítás után következik a mosás, ami történhet:
- Bő vízben, állandó vízcserével a színes főzelékek, paradicsom, paprika, egyes gyümölcsök esetében


- Meleg vízben, kefével, vízcserével a földesáruk esetében, mint pl. a zellernél.
- Zuhanyozással, hideg, vagy langyos vízzel a leveles zöldségek, mint pl a saláták, spenót, ill. egyes gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, szőlő…) esetében.

A mosáshoz használt víznek minden esetben ivóvíz tisztaságúnak kell lennie.

Az olyan gyümölcsök felületét, melyeknek eldobjuk a héját - mint a dinnyefélék, citrusfélék, banán -, fogyasztás előtt érdemes áttörölni egy nedves ruhával.

A műveletek bármelyikét alkalmazzuk, legalább 30-60 másodpercig tartson.

Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök felületén lévő kórokozókat, nyugodtan élvezhetjük a friss zöldség és gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását!

Fotó:  CaroCynthia: Früchte

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja