Szegény konyha gazdagon (Cikkíró pályázatra beküldött írás)
- Kérek 2 kiló csirkelábat. - Kaján vigyorral néz rám vissza a hentes úr - Sütve vagy rántva lesz?
A szégyen pírja önti el az arcomat, majd egy mély lélegzetvétel után csattan a válasz.
- Nem tudom, de behozom a kutyámat, kérdezze meg tőle!
Szégyen vagy nem szégyen, ha valaki olcsó alapanyagot vásárol? Kivel ne fordult volna elő, hogy megcsappant a konyhapénze? No, nem azt mondom, hogy csirkelábat főzzünk, bár aki szereti finom pörköltet készíthet belőle. Régen azt mondták, hogy a csirke lába azért jó mert, mert azon van az összes hús.
De ha kevés a konyhapénz, akkor is lehet finom ételeket készíteni. Ilyenkor számomra a fantázia tárháza a konyha.
Ha olcsón és jót szeretnénk főzni, először is vegyük elő a jó öreg matematikát. Ha olcsó csontos húst veszek, bár jó ízűt lehet belőle főzni, de nem gazdaságos. A csont nélküli húsból, különösen a darált húsból lényegesen több adagot tudunk kihozni.
Az ezer ízű darált hús. A hagyományos fasírt is olcsóbbá és különlegessebbé válik, ha több féle módón készítjük el. Lehet egyharmad részben dúsítani darált főtt karfiollal, vagy zöldségekkel. Nyers (vagy fagyasztott) darált patisszon, cukkini, párolt káposzta, paprika stb. segítségével egyéni ízeket varázsolhatunk elő, nem beszélve arról, hogy kevesebb húst használunk.
Az olasz konyha egyszerűsége. Figyeljük meg az olaszokat, igazán olcsó ételeket tudnak készíteni. Mi megpróbálhatjuk „magyarosítani”, és fillérekből egyedi olaszos jellegű ételeket főzni. Finom, friss alapanyagokból, gyorsan finomat, és olcsón!
Apróra vagdalt hagymát, zsiradékon pirítunk, úgyhogy rögtön sózzuk, borsozzuk, így finom krémessé válik. A darált húst rádobjuk, és megbolondítjuk egy kis paradicsompürével, egy csipet oregánóval, kevés vízzel felengedjük, ha besűrűsödött belekeverjük a főtt spagetti tésztát, ha magunk készítettük akkor az igazán isteni!. Ha nincs otthon sajt, akkor egy kis tejföllel helyettesíthetjük. Ugye milyen egyszerű?
Kimaradt az ebédből. A töltött káposzta újra melegítve jó. De a maradék nem mindig arat osztatlan siker, ha csak..
A kimaradt tört krumpli igazi kincs, vacsorára nálunk mindig osztatlan sikert arat a belőle készült krumplis burritó. Egyszerűen csak liszttel, sóval, kevés zsírral (erre nem igazán jó az olaj) összegyúrom. Kerekre nyújtva palacsintasütőben megsütöm. Magában is finom, de kimaradt sült hús, kolbász, vagy bármilyen húsmaradék, hagyma (lehetőleg lila), uborka, paradicsom stb. Rárakjuk a burritónkra, meglocsoljuk fokhagymás joghurttal, feltekerjük és kész. De ha nincs töltelék, elég ha fokhagymás joghurttal, vagy tejföllel megkenjük.
Ezerféle praktika van, pusztán csak a fantáziánkat kell használni, és ne szégyelljük, ha kevés a pénzünk!
Közösségi hozzászólások: