Diabetikus sütemények
Barackos papucs
Hozzávalók:
1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
35 dkg (20 fél szem) sárgabarack,
5 dkg dió,
1 tojás,
a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán egy centi vastagra nyújtjuk, egyforma négyzetekre vágjuk, és a sarkokat tojással megkenjük. A tésztadarabok közepére diót hintünk, erre borítjuk a megmosott, jól leszárított fél barackot. A tésztát átlósan, papucs alakúra ráhajtjuk, sütőlemezre fektetjük, és a tetejét tojással megkenjük. Közepesen meleg (180 fok) sütőben szép világosra sütjük.
Bécsi kocka
Hozzávalók:
77 dkg diós linzer tészta,
20 dkg darált dió,
10 dkg édesítőszer,
1 dl tejszín,
1 citrom reszelt héja, 1 csipetnyi őrölt fahéj,
1 kiskanál vaníliakivonat,
4 cl rum,
a nyújtáshoz 5 dkg liszt,
a kenéshez 1 tojás.
A tésztát két egyforma négyzetre nyújtjuk. Az egyik tésztát tojással kétszer megkenjük, és közepes meleg (170 fok) sütőben megsütjük, még melegen 20 egyforma négyzetre vágjuk. A másik tésztát is megsütjük, de nem kenjük meg, nem vágjuk fel.
A töltelékhez a tejszínt a glukononnal felforraljuk, a finomra darált diót belekeverjük, majd ízesítjük. Amikor kihűlt, a rumot is hozzáadjuk, és a fel nem vágott kisült tésztára kenjük. A felvágott négyzeteket ráfektetjük, sőt óvatosan rá is nyomkodjuk, és két óra múlva a felső szeletek mentén a tésztát darabokra vágjuk.
Almás tiroli rétes
Hozzávalók:
50 dkg vajastészta,
60 dkg almatöltelék,
3 dkg búzadara,
1 tojás.
a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A tésztát 3 - 4 mm vastagra nyújtjuk, és két egyforma, 8 - 10 cm széles csíkot vágunk belőle. A két hosszanti szélét megkenjük tojással, a búzadarát a tésztacsíkok közepére szórjuk, majd a tölteléket ráhalmozzuk. A tésztát úgy hajtjuk rá, hogy a tölteléket körülölelje, és a tojással megkent részek 1 - 2 cm szélesen takarják egymást. A tészta tetejét tojással kétszer megkenjük, villával megszurkáljuk, és forró sütőben (200 fok) toljuk. 8 - 10 perc múlva a tüzet mérsékeljük, és a tésztát közepesen meleg (160 -170 fok) sütőben aranysárgára sütjük.
Közösségi hozzászólások: