SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szakács-szótár C –E

Németh Ági [cikkei] - 2006-05-25
Mit jelent a Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel és még sok más kifejezés? A szakács-szótár segítségével megtudjuk a jelentésüket és azt, hogy alkalmazzuk

2. rész

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő vagy gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például az Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel vagy Dúsítás és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ennek hiányában nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Carcasse: a halak, rákok előkészítésekor megmaradt csontok és páncélok neve.

Cayenne bors: a cayenne pirospaprika őrleménye, melyet mártások, raguk és főzelékek készítésénél használunk.

Canelle: a tészták cakkozott bevágása vagy recés szúróval való formázása.

Chiffonde: a fejes salátának metéltre vágása.

Chaud- Froid: bevonó zománcmártás: hideg ételek bevonása mártással zselatin (kocsonyásító anyag ) hozzáadásával.

Csorba: balkáni országokban közkedvelt leves: pikáns, savanyú ragú

Csontozás: a csontok szakszerű eltávolítása a húsból.

Csevapcsicsa: fele-fele sertés és birkahúsból készült vagdalt hús, melyet roston sütnek.

Csörögefánk: gyúrt tészta melyet kinyújtva rombusz alakúra vágunk, és bő olajban kisütünk.

Chili: erős paprika őrlemény melyet: mártások, raguk ízesítésére használunk.



Cumberland mártás: ribiszkelekvár, narancs és citromhéj vörösborban főzve. Vadételekhez kínáljuk.

Csontlé: többféle csontból készült húsleves lé.

Dermesztés: zselatint (kocsonyásító anyag) tartalmazó ételek hűtése.

Dinsztelés: párolás, a zöldség vagy a hús kevés olajon való megfuttatása (párolása), ha igényli egy kevés vizet adhatunk hozzá.

Dresszing: olaj, fűszerek, ecet vagy citrom keverékéből készült öntet.

Dúsítás: tojássárgája, tejszín, vagy vaj hozzáadása az ételhez.

Előfőzés: egyes zöldségek rövid ideig való főzése. Pl. kelkáposzta (akinek érzékeny a gyomra, annak a részére ajánlott az előfőzés (ezt az első levet leszűrjük és új lében, főzzük tovább)

Elősütés: egyes húsok készítésénél alkalmazzuk: magas hőmérsékleten hírtelen megsütjük a húst, hogy vékony kérget kapjon és azután közepes hőmérsékleten folytatjuk a sütést.

Etamin: vászonruha: levesek leszűrésénél használjuk.




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja