SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sült zöldségek

Családinet [cikkei] - 2006-06-08
Ha nyár, akkor grillezés és roston sütés jut mindannyiunk eszébe. De mindenképp sütés. S, hogy mit? Gombát, padlizsánt, paradicsomot és paprikát! A sült zöldségek nemcsak ízletesek, de egészségesek és laktatóak is anélkül, hogy hízlalnának.
Sült zöldségek

Juhtúróval töltött gomba

Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tejföl, 1/2 kg nagy fejű csiperke gomba, 4-5 vékony szelet kolozsvári szalonna, só, bors
Elkészítés: A túrókat a tejföllel és a fűszerekkel összekeverem. A gombákat alaposan megtisztítom és a szárakat kivágom (valami más ételbe majd jó lesz). A gombafejeket bőségesen megtöltöm a túrókrémmel, ráhelyezek egy kicsi darab szalonnát, és szorosan egymás mellé helyezem egy sütőtálba. Kb. 30 perc alatt közepesen meleg sütőben megsül.

Burgonyás cukkínirakottas 

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg cukkíni, 4 evőkanál olívaolaj, só, 30 dkg lágy sajt
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, és a héjas cukkínival együtt olyan vékonyan (kb. 2 milliméter) fölszeleteljük, mint a chipshez szokás. A zöldségkarikákat felváltva egy mikrohullámú edénybe tesszük úgy, hogy a közepén egy kis kört üresen hagyunk, ugyanis a mikróban az étel a tál közepén kevésbé puhul. Olajjal meglocsoljuk, kissé megsózzuk. Lefedve, 750 wattal kb. 15 percig vagy 500 wattal kb. 23 percig sütjük. Közben kétszer-háromszor óvatosan átforgatjuk, de ügyeljünk rá, hogy a zöldség mindvégig a tál szélén legyen, a közepére ne kerüljön! Végül a lágy sajtot fölszeleteljük, a zöldségrakottas tetejére fektetjük, és a legnagyobb teljesítménnyel 1-2 perc alatt ráolvasztjuk, de forró grillsütőbe vagy sütőbe is betehetjük e célból.

Cukkíni vegetáriánus módra töltve

Hozzávalók 4 személyre: 4 db cukkíni,  1 hagyma, 10 dkg friss sajt, 1 csipet só, 1 csipet bors, 1 doboz tejföl, 1 csipet piros paprika
Elkészítés: Bő sós vízben az egész cukkíniket kb. 15 percig főzzük. Kivesszük őket, egy kicsit lehűtjük, majd hosszában kettévágjuk őket. A közepükből óvatosan kikaparunk egy kevés cukkínihúst. Míg a cukkínik főnek, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk a hagymát. A kikapart cukkiníhúst, az apróra vágott hagymával és a sajttal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A masszával megtöltjük a cukkíniket, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk őket, meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk egy kis pirospaprikával a tetejüket. 200ºC fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. 

Mozzarellával rakott padlizsán 

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg padlizsán, 40 dkg paradicsom, 4 szál újhagyma, 2 csomag mozzarella (á 12,5 dkg), 1 evőkanál vágott bazsalikom, 1 dl olívaolaj
Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A padlizsánt 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Karikákra vágjuk a sajtot és a paradicsomot is.
Elkészítés: A padlizsánt, amikor letelt az idő, kivesszük a hűtőből, és forró teflonserpenyőben, szárazon, mindkét oldalát megsütjük. Hőálló tálba teszünk 8 karika padlizsánt, rá paradicsomot, sót, őrölt borsot, pici bazsalikomot, sajtot, és ismét padlizsánt. Addig építjük, amíg a sajt elfogy. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A maradék paradicsomot, padlizsánt és az újhagymát apróra összevágjuk, szintén sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a maradék bazsalikommal. A keveréket a rakottasra szórjuk, meglocsoljuk az olajjal, és 10-15 percig sütjük a sütőben. Amikor a sajt szépen ráolvadt, kivesszük, és azonnal tálaljuk. 

Roston sült töltött paradicsom

Hozzávalók: 8 kemény paradicsom, só, bors, 4 szelet sonka, 10 dkg emmentáli sajt, 1-3 evőkanál túró, 1 tojás sárgája, 1/2 csokor bazsalikom, olaj a kenéshez
Elkészítés: A paradicsomok szárcsonkját eltávolitjuk, kalapját éles késsel levágjuk és félretesszük, belsejét kikaparjuk, a megmaradt paradicsomot sózzuk, borsozzuk, húsát finomra vágjuk. A sonkát csíkokra vágjuk, az emmentálit lereszeljük, a bazsalikomot durvára aprítjuk. A túrót összekeverjük a tojássargával, sóval, borssal, majd a paradicsom húsával, a sonkával, a sajttal és a bazsalikommal. A masszát a paradicsomokba töltjük, visszatesszük a tetejére a kalapkát. A paradicsomokat bekenjük olajjal, rostélyon kb. 20 percig sütjük, míg puha lesz és héja kissé megbarnul.

Grillezett burgonya 

Hozzávalók 8 személyre: 1 kg (24 db) kisebb újburgonya, 2 teáskanál olaj/ margarin, 8 db hideg vízbe mártott fanyárs
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, alaposan megtisztítjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
Elkészítés: A burgonyákat rászúrjuk a nyársakra, bekenjük olvasztott margarinnal/olajjal, és ízlés szerint megsózzuk. A nyársakat grillen vagy a sütőben grillprogramon megsütjük. 

Grillezett zöldségek 

Hozzávalók 4 személyre: 4 csokor újhagyma, 2 közepes cukkini (kb. 30 dkg), 2 alma, 4 paradicsom, 6 evőkanál olaj, 3 evőkanál citromlé, 6 evőkanál szójaszósz, 2 teáskanál kakukkfű
Előkészítés: A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A vastagabb újhagymát hosszában kettévágjuk, a cukkinit kb. fél cm vastagon felkarikázzuk. Az almát negyedeljük, magházát kiemeljük, minden negyedet még három gerezdre vágjuk. A paradicsom alját keresztben bemetsszük.
Elkészítés: A zöldségeket nagyobb tálba rakjuk, és megcsepegtetjük az olaj felével. A citromlevet kikeverjük a szójaszósszal, a maradék olajjal, és borssal fűszerezzük. A kakukkfüvet beleszórjuk. A zöldségek mindkét oldalát 4-4 percig pirítjuk a grillrácson. A szósszal kínáljuk.

Olajos hagyma

Hozzávalók: 50 dkg hagyma, olaj, 2 zöldpaprika, babérlevél
Elkészítés: Fél kiló apró vöröshagymát megtisztítunk.3 deci olajat egy edénybe öntünk, a hagymát 2 kis zöldpaprikával és 2 babérlevéllel együtt beledobjuk, megborsozzuk, megsózzuk, és lefödve a tűzre tesszük. Kis lángon 25 percig sütjük-pároljuk. Ezalatt a hagyma kellemesen megpuhul, de nem fő szét. Üvegekbe töltjük, de csak akkor zárjuk le, ha kihűlt. Mindenféle frissen sült pecsenyéhez, de főképpen grillezett halakhoz és zöldségekhez illik.

Sült cukkini sajttal töltve 

Hozzávalók 4 személyre: 8 kicsi cukkini (kb. 45 dkg), 10 dkg kecskesajt, 1 kis csokor friss menta, 1 evőkanál olívaolaj+a kenéshez
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és a cukkiniket hosszában vékonyan behasítjuk. A kecskesajtot csíkokra vágjuk. A mentát leöblítjük, felaprítjuk. Alufóliából kivágunk nyolc, az egyes cukkinik becsomagolásához elegendő téglalapot, és mindegyiket beolajozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A cukkini hasítékaikba helyezzük a kecskesajtból vágott csíkokat. Hozzáadunk egy kis mentát, és meghintjük olajjal és fekete borssal. Mindegyik cukkinit becsomagoljuk egy-egy fóliadarabba, sütőlemezre helyezzük, és kb. 25 perc alatt puhára sütjük.

Sült paprika saláta

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy, sárga és piros húsú paprika, 2+2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kis chilipaprika
Előkészítés: A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). Alufóliával kibéleljük a sütőtepsit. A paprikákat megmossuk, szárazra törölgetjük, és a tepsibe rakosgatjuk. A fokhagymát meghámozzuk.
Elkészítés: A paprikákat a forró sütőben 30 percig sütjük, félidőben megfordítjuk őket. Kivesszük a tepsit a sütőből, és gondosan letakarjuk alufóliával, vagy egy azonos méretű tepsivel (hogy ne tudjon megszökni a gőz). Letakarva 15 percig pihentetjük, aztán játszi könnyedséggel, lehúzzuk a paprikák héját. Húsukat hosszában bevágjuk, csumájukat, ereiket-magjaikat óvatosan eltávolítjuk. Az öntethez a paprikák sütés-tisztítás közben keletkezett levét tálkába szűrjük, alaposan elkeverjük benne a borecetet, 1/4 kávéskanál sót, hozzáadunk 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, végül apránként az olajat. Lapos, jól záródó műanyag dobozba lerakunk egy sor paprikát, meglocsoljuk egy kevés öntettel, aztán ismét paprika és öntet következik, amíg a hozzávalók elfogynak. A dobozt gondosan lefedjük, és 1 napra hidegre tesszük. Tálalás előtt fél órával kivesszük a paprikasalátát a hűtőszekrényből, hogy a kissé dermedt olaj felengedjen. Eredeti formájuk épségére-szépségére ügyelve lecsepegtetjük a paprikákat, csillag alakzatban lapos tálra rendezzük őket, majd a tetejükre gyaluljuk a maradék 2 fokhagymagerezdet, és chilipaprikával díszítve kínáljuk. Roston és hirtelensült, erősen fűszeres húsok, halak mellé illik.

 

www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Megváltoztathatod a szemed színét?

Megváltoztathatod a szemed színét?

Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
A szerkesztő ajánlja