Apró sütemények az ünnepekre 1. rész
Ezek az apró sütemények szinte magukat kínálják, és nem érhet meglepetés minket, ha hirtelen vendég érkezik, hiszen mindig van belőle, mert jó előre elkészíthető.
Ezeket a finom apró sütiket, már karácsony előtt érdemes megsütni, mert minél tovább áll annál finomabb, és több időnk marad az ünnepi előkészületekre.
Lekváros virágok
Hozzávalók:
5 dkg liszt
15 dkg mandula
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg Ráma margarin
1 db tojás
20-25 dkg baracklekvár
Elkészítés: egy tálban összegyúrjuk a liszttel a vajat, beletesszük a tojást, a mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot és összegyúrjuk. Egy órát a hűtőben pihentetjük. A sütőt felmelegítjük közben. A tésztát kinyújtjuk a gyúródeszkán, és virágformával kiszaggatjuk.
Vigyázzunk, mert párosnak kell lenni a formák számának, mert a felét még középen is kivágjuk. A formákat alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük, és aranysárgára sütjük. A lukas formákat porcukorban megforgatjuk, a másik formát megkenjük lekvárral, és egymásra tesszük, úgy hogy jól összeragadjon. A virágos sütiket egymás mellé rakjuk egy tálcán, és ha kihűlt betakarjuk alufóliával. Pár nap múlva nagyon finom. Hűvös helyen tároljuk.
Kókuszos bomba
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
25 dkg cukor
30 dkg kókuszreszelék
1 tasak őrölt fahéj
citromlé
25 dkg fehércsokoládé
Elkészítés: a tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, citromot és a fahéjat. Óvatosan összekeverjük. A sütőt előmelegítjük kb. 150 fokra. A sütőlemezt alufóliával betakarjuk. A masszából kis halmokat /vagy nyomózsák segítségével formázunk/ rakunk a sütőlemezre. Körülbelül 15 percig sütjük. Közben a csokoládét felolvasztjuk, és ha kihűltek a kókuszbombák, csokoládéval bevonjuk. /bele is lehet mártogatni, vagy rácsurgatni/. Hagyjuk megszáradni, és utána rakjuk tálcára. Hűvös helyen tároljuk. /Lehet jól záródó dobozba is tenni./
Anzsel
Közösségi hozzászólások: