Aprósütemények az ünnepekre 2. rész
Mézeskalács figurák
Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg barnacukor
10 dkg mandula
15 dkg vaj
40 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
2 kiskanál mézeskalácsfűszer
reszelt citromhéj
1 evőkanál kakaó
1 tojás
teáskanál vaj/ ha van hamuzsír/
Elkészítés: A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A hamuzsírral vagy a vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük /kettes fokozat/. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, gyöngyökkel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük /a szirupot lehet színezni szörpökkel/. A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ők is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében. /Nem árt figyelni közben a figurákra, mert csátítóan kacsingatnak a gyerekekre, hogy "kóstolj meg"!/
Minikalács gyümölccsel
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
5 dkg marcipánmassza
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg aszalt gyümölcs
Elkészítés: A mazsolát és a marcipánt felkockázzuk. A lisztet a vajjal, cukorral, tojással sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk 30 percre. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rúdformákra felvagdaljuk /10 cm hosszúra/ a tojássárgáját habosra kikeverjük, és a rudakat megkenjük vele. A rudakat kettesével összefonjuk. A alufóliával bélelt sütőlapra rakjuk őket, és előmelegített sütőben /kb. 180 fokon/ 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük újra a tojássárgájával és megszórjuk a felkockázott gyümölccsel. Vissza tesszük a sütőbe 5-6 percre. A tetejüket még melegen megszórjuk porcukorral. /ha melegen szórjuk meg a porcukorral, akkor szép tartós lesz rajta/. Nagyon finom és dekoratív sütemény.
Anzsel
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: