SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-21
Gasztronómiai élmény fokozása.Igyunk, főzzünk vele vagy mindkettőt?


Egy jó bor kibontása hangulatos estét jelenthet sokak számára. Ami nem feltétlenül a mennyiségről, inkább a minőségről és a bor kulináris élvezetéről szól. Jó nedű kiválasztása kiegyensúlyozhatja ételeinket. Harmóniával töltheti meg. Minden ételhez van megfelelő bor is. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk rossz minőségű bort a főzéshez. Odafigyeléssel  csodákra lehetünk képesek a konyhában. Biztos sokaknak volt már olyan érzése, hogy kipróbálná, de nem tudja, merje-e. Bele kell vágni. Gyakorlat teszi a mestert.  Akár a konyhában, mikor magunknak főzünk vagy mikor vendégeket várunk egy kerti partihoz a lehetőség a kezünkben van. Hát bátran használjuk ki. Minden jó bor felfedi kilétét amint megérezzük az illatát,ízét. Elmeséli eredetét akaratlanul. Ezt  párosítva az étellel csak elismerő szavakat kaphatunk.  Főzésnél az étel a test, a bor, amit hozzá használunk a láb. Olyan akár egy nagy keringő az ízek világában. A tánc, amit soha nem felejtünk el. Megtanulható és  kiváló élményt is nyújt egyben. Nem csak ízletessé teszi ételeinket, kis mennyiségben az orvostudomány megállapítása szerint  egészséges is. Nem kell félnünk, ha gyermekeink is enni akarnak az ételből, hiszen a borban lévő alkoholtartalom magas hőmérsékleten elpárolog. Sajnos hazánkban még nem nyerte el méltó helyét a bor, pedig más kultúrák már évszázadok óta használják az ételekhez. Hazánk igen gazdag jó borvidékekben. A lehetőségeink tehát adottak. Már csak azt kell tudni melyik bor mihez illik. Nyilván szakértelem kell hozzá, de mint minden más ez is elsajátítható. Pár szóban említeném csak meg, milyen étel mellé mit ajánlatos inni. Amit  az étel mellé iszunk természetesen a főzéséhez is használhatjuk. Érdemes tudni, hogy a sült  és vörös húsokhoz testes Kékfrankos dukál. Zöldséges, illetve fehér húsokhoz Chardonnay passzol nagyon jól. Halételekhez a Sauvignon Blanc lehet a tökéletes választás. Vad-ételekhez, sztékekhez a Merlot kölcsönöz kiváló eleganciát. Szárnyasokhoz, akár galamb, akár liba, tökéletes a Pinot Noir. Nem maradhat el természetesen a desszert-bor sem, amit  hazánkban a Tokaji édes borok képviselnek. Tökéletes bennük a cukor és a sav egyensúlya. Mindenféleképpen figyelni kell a bor savasságára és aszerint használni, ne legyen édesebb a bor, mint a desszert, mert elronthatja az összhatást. Ha a tudás birtokában vagyunk, és bátran merjük azt alkalmazni, akkor  sokat nyerünk, és az íz-világunk is kiteljesedik.

Fotó:Ilagam

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja