SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Péksütemény receptek a húsvéti reggelihez

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-24
Hamarosan itt a húsvét, és bár minden családnak megvannak az ekkor tájt elkészített hagyományos receptjei, talán szívesen fogadtok néhány újat a húsvéti asztalra.
Péksütemény receptek a húsvéti reggelihez

Brokkoli, póréhagyma és mandula torta

Nos, ez igazából nem torta, csak az angol „tart” kifejezésre nincs igazán jó magyar szó. Talán a lepény lenne rá a legjobb megfelelő.

Hozzávalók:
- 1 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 póréhagyma finomra vágva
- 50 dkg leveles tészta
- 1 teáskanál kukoricadara
- 1 kis fej brokkoli felvagdosva
- 150 ml zsíros tejföl (még jobb, ha egy dl tejfölhöz öntünk fél dl tejszínt)
- 5 dkg reszeld parmezán
- 2 tojássárgája
- 3 dkg vágott mandula

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, süssük benne a póréhagymát, míg puha nem lesz. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre a hagymát. Egy kissé belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát (vagy görgessük ki a papírból, ha előre nyújtottat kaptunk), vágjunk belőle két egyforma nagyságű kört, nagyjából 25 cm átmérőjűeket. Egy sütőpapírral bélelt tepsit szórjunk meg a kukoricadarával, helyezzük rá az egyik tésztát, majd kés hegyével karcoljuk meg körben úgy nagyjából 2 cm-re a tészta szélétől. A póréhagymát egyenletesen terítsük el a belső körben, majd süssük a tésztát 200 fokon 10 percig, míg a széle fel nem púposodik. Vegyük ki a sütőből, melynek hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra. Közben egy percig főzzük lobogva forró vízben a brokkolit, majd szűrjük le, tartsuk hideg víz alá, hogy kihűljön. Helyezzük a brokkoli rózsákat a hagyma tetejére. Keverjük a tejfölbe a sajtot, a tojások sárgáját, némi sót, majd öntsük nyakon ezzel a keverékkel a zöldségeket. Szórjuk meg a mandulával, és süssük a tésztát 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.

Gyors húsvéti kalácska

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj (ne használjunk margarint)
- 2 teáskanál kristálycukor
- 7 gr szárított élesztő
- 3 tojás
- 2 felvert tojás a kenéshez
- ha van otthon, egy teáskanál szórócukor

Tegyük a lisztet késes robotgépbe, adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, míg zsemlemorzsa szerű keveréket nem kapunk. Adjuk hozzá a kristálycukrot, egy csipet sót és az élesztőt. Adjuk a keverékhez a tojásokat, járassuk a gépet 2 percig. Öntsd a tésztát vajazott munkafelületre, majd lisztes kézzel rövid idő alatt alaposan gyúrd át, formálj belőle labdát. Tedd a tésztát egy tálba, takard le műanyag fóliával, és langyos helyen hagyd kétszeresére kelni. Ha megkelt, helyezd kivajazott sütőformába, tetejét kend le a felvert tojássárgájával, ha van kéznél, szórd meg a süthető szórócukorral. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 25 percig, míg a teteje szép barna nem lesz. Akkor jó, ha kiemelve a formából, megkocogtatva a kalács alját, kongó hangot hallasz.  Természetesen robotgép nélkül is el lehet készíteni.

Bagel

Üdítő változatosság a bagel megszokott péksüteményeink között.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 4 gr porélesztő
- 1,5 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 dl meleg víz
- 1 tojássárgája a kenéshez

A hozzávalókból gyúrjunk tésztát. A porélesztőt nem kell feloldani vagy felfuttatni, mehet bele a tésztába egyenest a zacskóból. Ha jól kidolgoztuk, 30 percig letakarva kelesszük meleg helyen. Utána nyújtsuk ki, vágjuk négy darabba a tésztát, és a darabokból nyújtsunk téglalapot, melynek hosszanti oldala legyen kb. kétszer olyan hosszú, mint a rövidebbik. A téglalapból sodorjunk hurkát, majd gyűrűszerűen illesszük őket össze.
Hagyjuk ismét kelni úgy tíz percet, ez idő alatt forraljunk egy nagy lábasban vizet, tegyünk bele egy marék kristálycukrot, és ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben főzzük 30-30 másodpercig a sütemények mindkét oldalát. Ezután emeljük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojássárgájával, megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal is. 180 fokos sütőben kb. 20 percig sülnek. 

Forrás: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja