Őszibarackos finomságok és a zselatinkészítés fortélya
Zselatinkészítés
Még a gyakorlott háziasszonyok is félve készítenek zselatinos receptekből süteményeket, pedig csak a zselatin készítés szabályait kell betartani, amit a leírásban találunk. Pontosan kövessük az útmutatásokat. A zselatinlapot 4-5 percig hideg vízbe áztassuk, annyi vízben amennyi éppen ellepi. Ezután kinyomkodjuk, utána lecsepegtetjük és alacsony hőmérsékleten egy edényben felolvasztjuk. A felolvasztott zselatint 2-3 evőkanál langyos /nem hideg, mert megcsomósodik/ krémbe keverjük. Ezután habverő segítségével a többi krémhez keverjük. Zselatint készíthetünk zselatinporból is. /1 evőkanál zselatinpor 2 lap zselatinnak felel meg./ A használati utasításban megadott vízben áztatjuk és kis hőmérsékleten feloldjuk. Ezután a zselatin lap készítésénél írtak alapján járunk el.
Barackos koszorú
Hozzávalók: 6 db őszibarack *6 dl szőlőlé * 2 evőkanál cukor * 2 csomag tortazselé por / lehet színes/
A rizskoszorúhoz: 25 dkg rizs *
Elkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. A szőlőlét kis edénybe öntjük, felforraljuk és beletesszük a barackot. 4-5 percig főzzük majd szűrőkanál segítségével kiemeljük a barackot a főző léből. A lébe belekeverjük a zselatinport, és kislángon elkészítjük. Langyosra hűtjük, mintázott tortaformába öntjük, és a barackokat szépen beletesszük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. A rizsből tejberizst készítünk, és ha kész a cukorral és a csokoládéval ízesítjük. A joghurtot a zselatinnal addig kevergetjük kishőmérsékleten, amíg fel nem olvad. Ezután a rizsbe keverjük és a masszát a megkocsonyásodott barackra töltjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt a tortaformát forró vízbe állítjuk és kiborítjuk a tortát egy tálra. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A tetejét dúsan tejszínhabbal díszítjük. Nagyon dekoratív és finom.
Őszibarackos saláta
Hozzávalók: 8 evőkanál majonéz * citromlé * késhegynyi só * őrölt fehérbors * mokkáskanál curry por * kiskanál cukor * 25 dkg szójababcsíra / nagyobb élelmiszer üzletekben kapható/ * 4 db őszibarack, * 10-15 dkg rákhús /rákszirom/ * vaj * 2 gerezd fokhagyma * mentalevél
Elkészítés: a majonézt ízesítjük a sóval, borssal, citromlével, curryporral cukorral. A szójababcsírát felaprítjuk, a barackot megmossuk, kimagozzuk, és kis cikkekre vágjuk. A rákot vajon a zúzott foghagymával megfuttatjuk. Ha kihűlt, a búzacsírával, a barackkal a majonézbe forgatjuk, és óvatosan összekeverjük. Tálaláskor a salátát menta levéllel díszítjük. Tálalás előtt tegyük hűtőbe!
Töltött őszibarack
Hozzávalók: 3 db barack * pirított mandula * pirított sótlan pisztácia * 6 kiskanál sárgabarack lekvár * főzőtejszín * cukor /lehet barnacukor is, ha valaki azt szereti jobban/
Elkészítés: A barackot mossuk meg, felezzük és magozzuk ki. A mandulát és a pisztáciát késsel aprítsuk fel. Tegyük egy tálba és adjuk hozzá a baracklekvárt, a tejszínt, és keverjük össze. Ezzel töltjük meg a felezett barackokat. Tegyük sütőlemezre a barackokat, tetejüket szórjuk meg barnacukorral és előmelegített sütőben 4-5 percig süssük. Biztosan a gyermekek kedvence lesz. A felnőttek egy kis baracklikőrrel is meglocsolhatják.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: