Sütés nélküli édességek II.
Szalámi háztartási kekszből
Hozzávalók: 1,5 kg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 1 csomag mazsola, 5 dkg vagdalt dió, 10 dkg zselés cukorka.
A kekszet hosszúkás csíkokra vágjuk, a diót és a zselés cukorkát szintén összevágjuk. A mazsolát megtisztítva langyos vízben megáztatjuk. Vízgőz felett habosra keverjük a tejet a margarinnal és a porcukorral (kb. 20 perc). Ráöntjük az összevágott kekszre, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, diót és a zselés cukorkát. Hagyjuk kihűlni. Egy kiterített fólián vagy zsírpapíron szalámi formát készítünk belőle, majd hűtőbe tesszük. Később szeletelhetjük.
Gesztenyés keksztekercs
50 dkg darált kekszet, 5 evőkanál kakaóport, 2 dl tejet, 2 evőkanál rumot és 25 dkg Rama margarint 15 dkg porcukorral jól összekeverünk. 15 dkg Rama margarint, 15 dkg porcukrot és 25 dkg gesztenyemasszát 1 kanál kakaóporral keverünk alaposan össze. A deszkát meghintjük kókuszreszelékkel, a kekszes tésztát fél cm-re sodorjuk, rákenjük a gesztenyés krémet, feltekerjük. Legalább fél órát hidegen tartjuk, mert így könnyebb szép vékonyra szeletelni.
Albert kekszes süti
Hozzávalók: 25 dkg Rama, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1/2 dl fekete kávé, 1/2 l tej, 2 csomag csokipuding, 2 csomag nagy, vagy 4 kis csomag Albert keksz.
A pudingot, kakaót, cukrot szárazon összekeverjük. A Ráma-t felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukor, a kakaó és a puding keverékét. Besűrűsödésig főzzük. A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk őket (mint a méteres süteménynél), majd a rudat kókusszal megszórt alufóliába csavarva a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. fél nap múlva fogyasztható. Ferdén szeletelve tálaljuk.
Gabi-csemege
Hozzávalók: 10 dkg keksz, 1/2 dl rum, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 6 dkg liszt, 1 l tej, 1/4 vaníliarúd, 5 dkg dió.
Vízbe mártunk egy tálat, majd a vizet kicsorgatjuk belőle. Az előtördelt kekszet sorbarakjuk a tálon és meglocsoljuk rummal. Elkészítjük a krémet: a 4 tojás sárgáját elkeverjük a porcukorral, keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Felmelegítjük a tejet a vaníliával, apránként beleöntjük a tojásos masszát és krém-sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni; hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját és a durvára tört diót. Még langyosan a tálba öntjük, amelyben kocsonyásra fagy. Még finomabb, ha a krémbe kakaót is teszünk ízlés szerint (kb. 2 evőkanállal), vagy dúsítjuk rumba áztatott mazsolával.
Majomkenyér / Kekszcsemege
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 4-5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg ehelyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.
A kekszet kézzel összetördeljük, meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerinc formába öntjük, majd kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és ferdére szeleteljük.
Kakaós keksztekercs / Omnia-tekercs
Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált, és egy kevés apróra vágott dió, 1 dl feketekávé, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tej.
A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.
A darált kekszet az előírt anyagokkal összegyúrjuk, Porcukorral meghintett zsírpapírra kitesszük és négyszög alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét apróra vágott dióba forgatjuk, és fóliába csomagolva kifagyasztjuk. Ferde szeletekre vágjuk.
Mandulás kekszgolyók
Darált kekszet mandula-esszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrunk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.
Réteges kekszes
Az első réteghez keverjük össze 20 dkg darált kekszet 5 dkg margarinnal, 1/2 dl rummal, és lapítsuk tepsibe.
A második réteghez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg és keverjünk össze 25 dkg túróval és 1 csomag vaníliás cukorral, majd öntsük az első rétegre.
A harmadik réteg apróra vágott gyümölcs.
A negyedik réteg zselatin.
Gyümölcsös rakott keksz Nelly módra
Üvegtálba rakunk egy sor kekszet, rárakunk bármilyen gyümölcsöt (epret, meggyet, sárgadinnyét, őszi- vagy sárgabarackot), majd megint kekszet, és így folytatjuk, míg a tál megtelik. A tetejére is gyümölcsöt teszünk, majd az egészet meglocsoljuk rummal. Ízben a gyümölcshöz való pudingot készítünk, ezzel leöntjük a rakott gyümölcsös kekszet. Hűtőbe tesszük, egy óra múlva tálalhatjuk, tetejére gyümölcsös tejszínhabot teszünk. Hamar elkészíthető és nagyon finom.
Kekszes krémes
1 evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük két kisebb darabban is.
Citromos keksz
Hozzávalók: 1/2 kg háztartási keksz, kb. 1,5 dl citromlé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor.
A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy evőkanálnyi citromlevet habosra keverünk. A tálcára rakott kekszet citromlével öntözzük, a krémmel bekenjük; újra keksszel majd krémmel folytatjuk, míg el nem fogy. A tetejére befőttet teszünk.
Méteres keksz
Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz, 1-1 csomag főzős pudingpor (csokoládé és vanília, de lehet azonos is), 15 dkg margarin, 8 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál kávépótló, feketekávé, (a tetejére tortabevonó és kevés kókuszreszelék).
Megfőzzük a pudingot, ha kihűlt, összekeverjük a cukorral előzőleg már habosra kevert margarinnal. A kekszeket a megfőzött kávés lével kicsit meglocsoljuk egy tálcán, majd egyenként megkenjük krémmel és összeragasztgatjuk, sorba rakva, mint a dominót, vagy váltogatva (egy csokis, egy vaníliás). Ha készen van, fóliával letakarjuk, hűtőbe tesszük. Ferdére szeleteljük. Bevonhatjuk csokimázzal, és kókuszreszelékkel beszórhatjuk.
Ha érdekelnek még további Sütés nélküli édességek, olvasd el cikkünk I. és III. részét is, mely kipróbált receptekből kínál édes csábítást!
Közösségi hozzászólások: