A tejzsír nem káros, sőt...
Abból mindig baj van, ha átesünk a ló túlsó oldalára. A legjobb elméletek, a legtudományosabb megállapítások is visszájára fordulhatnak. Ez történt a koleszterin elleni hadjárattal is.
Az ötvenes évek közepén sikerült bizonyítani, hogy a vér koleszterin szintje és az érelmeszesedés között összefüggés van, vagyis a túl sok koleszterin károsítja az ereket, oka lehet a szívinfarktusnak. Mivel a koleszterin főként állati eredetű zsírokkal kerül a szervezetbe, kézenfekvő volt a teória: kevesebb állati zsírt kell fogyasztani, helyette a növényi olajokat kell előtérbe helyezni.
Az ennek érdekében indított világméretű kampány olyan jól sikerült, hogy - ahogy mondani szokták - a fürdővízzel együtt kiöntötték a gyereket is.
Miről is van szó?
A túlzott koleszterin szemlélettel megalapozatlanul egy sor olyan terméket is a vádlottak padjára ültettek, amelyeknek éppen, hogy ott kellene lenni a táplálékaink között. Az is az igazsághoz tartozik, hogy csupán a legújabb kutatások derítették ki egyes élelmiszerekről, hogy méltatlanul mellőzték. Ez történt a természetes vajjal is. Az emberek egészségéért indított kampány ugyanis menet közben olyan irányt vett, hogy nem az állati zsír és növényi olaj került szembe egymással, hanem a margarin a vajjal.
A legfrissebb - alig 1-2 éves - kutatási eredmények azonban azt igazolják, hogy a természetes tejzsírok fogyasztásának csökkentésével fontos bioaktív anyagoktól fosztották meg az emberi szervezetet. Máris számos tudományos közlemény jelent meg erről nyugaton, s Magyarországon is kezdenek erre felfigyelni a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek.
A kutatásokat az indította el, hogy a világon végigsöprő koleszterin elmélet által indított kampány hatásaként azt várták, hogy jelentősen csökken a magas vérkoleszterinnel küzdők száma, kevesebb érrendszeri betegség alakul ki. Nem így történt!
Jogos a kérdés, hogy akkor az eddigi koleszterin elmélet nem volt igaz? Akik betartották az orvosok és táplálkozástudósok tanácsait és megváltoztatták az étkezési szokásaikat, fölöslegesen tették?
Szó sincs róla. Hiszen mindaz igaz, amit az állati eredetű zsírokról megállapított a tudomány. Az is természetesen igaz, hogy összefüggés van a zsírok, és egyes élelmiszerek fogyasztása és a vérzsír szintje között, valamint, hogy a magas vérzsír tartalom érrendszeri betegségeket, ennek szövődményeként szívinfarktust, agyi érelzáródásokat okozhat.
Miért nem jó, hogy kevés tejterméket fogyasztunk?
A tejzsírban 4-5 olyan anyag található, amely külön-külön is, de együtt különösen nagyon fontos védelmet nyújtanak a szervezetnek. Az egyik fontos alkotóelem a konjugált linolsav. Ez olyan esszenciális (az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen) telítetlen zsírsav, amely természetes védőanyag. Kiderült róla, hogy jelentős rákellenes hatása van, a többi alkotóelemmel (foszfolipid, vajsav, A-vitamin, béta karotin) együtt.
A belőlük készült koncentrátummal végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították ezt a hatást: Rákos sejtekkel beoltott állatok közül azokban nem fejlődött ki tumor, amelyeket a tej ezen alkotóelemeinek - különösen a konjugált linolsavnak - a koncentrátumával kezeltek. Laboratóriumi körülmények között mesterségesen létrehozott rákos sejteket is elpusztította. Igaz, a természetben nem fordul elő ekkora koncentrátumban, de mint természetes bioaktív anyag, a rendszeres fogyasztása biztosítja a szervezet számára a védelmet.
Az is kiderült, a tejzsír nem hogy növelné a vér koleszterin szintjét, hanem csökkenti. Sőt! Az is bebizonyosodott, hogy a tejzsírban lévő konjugált linolsav nem csak nem hízlal, hanem a lerakódott zsírpárnákat eltünteti, aki rendszeresen fogyasztja, nem hízik el. A vajsav a gyermekek számára igen fontos növekedési faktort is tartalmaz.
A ló másik oldala
Ezek a margarinok. A szakemberek nem azt mondják, hogy ne együnk margarint, hanem azt, hogy a kettő egyensúlyát kellene helyreállítani, hogy a szervezetünk naponta hozzájusson a természetes védelmet biztosító tejzsírhoz.
A margarinok bár finomak, mesterségesen előállított termékek. A növényi olajok vegyi kezelése során képződnek az ún. transz-zsírsavak. Ebből a keményített zsírból készülnek a margarinok.
A Harvard egyetem kutatói már 1993-ban megjelentettek egy tanulmányt, amelyben kijelentették: a transz-zsírsavak rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása érelmeszesedést okoz. (A transz-zsírsav a természetben nem fordul elő, mesterségesen előállított ipari termék.)
Ezzel szemben a természetes tejzsír a rákellenes bioaktív anyagok leggazdagabb tárháza és az eddigi hiedelmekkel ellentétben az érelmeszesedést is csökkenti.
forrás: www.ma.hu
Közösségi hozzászólások: