SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Október 2024-ben is a látás hónapja

Családinet [cikkei] - 2024-10-07
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Október 2024-ben is a látás hónapja

A fénytörési hibák javítása

A fénytörési hibák javítása (korrekciója) az egész világot tekintve a legfontosabb látásjavító tevékenység. Érdekes módon, a szegény és nagy népességű régiók miatt, a súlyos látáscsökkenés világszerte leggyakoribb oka a nem megfelelően kijavított fénytörési hiba. Hazánkban a látás ilyen értelmű javításának minden lehetősége adott: szemüveget optometristáktól optikai üzletekben rendelhetünk, minőségi kontaktlencse-rendelések is rendelkezésre állnak, és a jelentősebb fénytörési hibák egy része a szaruhártya alakformáló lézeres műtétjeivel javítható. A világszerte második leggyakoribb látáskárosodást okozó állapot a szürkehályog, melynek műtétje Magyarországon széles körben elérhető. Igaz, az állami rendszerben viszonylag hosszabb várakozási idő után. Így tehát azt a fejlett országokra jellemző megállapítást tehetjük, hogy a világszerte leggyakoribb látáscsökkenéséhez vezető állapotokat, azaz a nem megfelelően kijavított fénytörési hibát és a szürkehályogot a hazai ellátórendszer teljes mértékben menedzselni képes. Emiatt a mi viszonyaink között az egyéb betegségekre kell figyelmünket fókuszálni.

A rövidlátás, mely a látás egészét megronthatja

A rövidlátás (miópia) nem pusztán azt jelenti, hogy mínusz dioptria fénytörésű szemüveglencsét kell viselni az éleslátáshoz. A rövidlátás lényegében a szemgolyó kóros megnyúlásából ered. Leginkább a korai kiskamaszkorban kezdődik, és károsító környezeti hatások tartós fennállása miatt egészen a felnőttkor elejéig fokozódhat. A rövidlátás nem abból a szempontból veszélyezteti a látást elsősorban, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét kell viselni, vagy hogy a szaruhártyán végzett műtéttel lehet csökkenteni a rövidlátás mértékét nagyfokú rövidlátásban. A komoly veszély a szemgolyóra biológiailag gyakorolt káros hatásokban mutatkozik meg. A kórosan megnyúló szemgolyóban az ideghártya (retina), valamint az érhártya a megnyúlás során károsodásokat szenved el, az ideghártya vérkeringése csökkenhet. A rövidlátás nagyon jelentősen hajlamosít a hazánkban szintén gyakori és vissza nem fordítható látásromlással járó glaukómára (zöldhályogra) valamint a rövidlátás-eredetű vérzéses, nedves makuladegenerációra. Ezért a rövidlátás szempontjából elsősorban a megelőzés lehetőségeivel kell tisztában lenni. A rövidlátás, mint említettem, a korai tizenéves korban kezdődik. Hátterében részben örökletes, részben környezeti okok állnak. Az örökletes okokon nem tudunk változtatni. A rövidlátás kialakulását és fokozódását elősegítő környezeti tényezőkön azonban életmódunkkal igen. A tartós, közeli nézés (nagyon sok olvasás) a rövidlátást provokáló tényezők egyike. Az utóbbi évtizedekben emellé felzárkózott a huzamos számítógép-, monitor- és mobiltelefon-használat is. Ennek elsősorban az elektronikai eszközökben alkalmazott megvilágító fény hullámhossza az oka. Számos bizonyító erejű tanulmány mutatott már rá arra, hogy amennyiben a fiatal, serdülőkorú személyek napközben jelentős mennyiségű időt töltenek a szabadban (és azt nem mobiltelefon nézésével töltik), akkor a rövidlátásuk kialakulása kisebb valószínűségű, és a rövidlátás romlása, azaz a nagyobb dioptriák kialakulása is sokkal kevésbé jön létre. Ennek az az oka, hogy a napfény széles fényspektruma védő hatású a szemgolyó növekedése ellen, míg a tartós mobilhasználat, számítógépmonitor-figyelés rontja azt. Természetesen a korszerű elektronikai eszközöket használni kell, az életet manapság másképp már nem lehet élni. De hangsúlyozottan figyelmet kell fordítani a tartós, szabadban végzett tevékenységek végzésére (futásra, kirándulásra, úszásra, focizásra), melyek a tizenéves életkorban jelentősen védenek a rövidlátás, és ennek megfelelően a rövidlátás későbbi, súlyos látásrontó következményei ellen. Ezek a védő hatások később, a felnőttkor elérésével már nem érvényesülnek. Így valaki vagy kihasználja ezt a tudást a tizenéves korban, vagy ez a lehetőség rövidlátás kialakulása szempontjából számára elveszett.

Makuladegeneráció és látásromlás

A makula degenerációja elsősorban az idősebb életkor gyakori betegsége a fejlett világban, ám amint említettem, a nagyobb fokú rövidlátók fiatalabb életkorban is fokozott kockázatnak vannak kitéve e nehezen kezelhető és a központi látást veszélyeztető betegség tekintetében. Noha a makuladegenerációnak számos formája létezik, melyek legnagyobb része közvetlenül nem rontja meg az éleslátást, ezek idővel a legsúlyosabb, úgynevezett nedves vagy vérzéses makuladegeneráció-formához vezethetnek. Ez utóbbi esetben az ideghártya központi éleslátást biztosító területén, az ideghártyát kívülről körülölelő érhártyából kóros erek nőnek az ideghártyába. Ezekből folyadék (ödéma), vér és néhány hét után kötőszövet lép ki. A kötőszövet véglegesen meggátolja a látást az adott területen, emiatt az éleslátás elveszhet. Mivel a súlyos makuladegenerációra való hajlam az egész szervezet vonatkozásában fennáll, megfelelő kezelés nélkül előbb-utóbb a másik szemen is kialakulhat az állapot. Ilyen esetben a beteg ugyan nem lesz biológiai értelemben vak, de azt, amire ránéz, nem látja már. Nem tudja felismerni a vele beszélgető személy arcát, nem tud olvasni, és a közlekedésben is súlyos nehézségei keletkeznek. A súlyos makuladegeneráció nem a semmiből lép föl. Az enyhe tüneteket okozó, korai állapotát jelentő „előszobában” már megmutatkoznak korai jelei. Így a rendszeres, célzott és kellően magas minőségű szemorvosi vizsgálat (OCT, OCT-angiográfia alkalmazása mellett) elengedhetetlen azoknál, akiknek a közeli vérrokonai között súlyos kimenetelű makuladegeneráció előfordult, illetve akik nagyobb fokban rövidlátók. A korai állapotok észlelése esetén részben táplálékkiegészítők adásával, részben a szembe adott érújdonképződést gátló injekciók alkalmazásával a súlyos látásromlás megelőzhető. A súlyos látásromlás kialakulásának kezdetén, amikor a centrális látás területén a kép eltorzul az ödéma és a vérzések miatt, és olyanná válik, mint a vidámpark elvarázsolt kastélyában a homorú és domború tükrökben a saját képünk, a kezelés megkezdésével az állapot visszafordítható lehet, és a további romlás kellő gondozás mellett megelőzhető lehet. Azonban, ha a hegesedés már létrejött, a már kialakult hegek soha többé nem tüntethetők el. Nagy felelőssége van tehát az idősebb személyeknek, a rövidlátóknak és családtagjaiknak abban, hogy a kezdeti bizonytalan éleslátás csökkenés vagy torzulás észlelésekor sürgősen szemorvoshoz forduljanak. Ha ez az állami ellátásban nem érhető el a hosszú várakozási idők miatt, mindenképpen célszerű kellően felszerelt magán szemorvosi rendelést felkeresni. Mire ugyanis néhány hónap után sorra kerülnének az állami ellátásban, a hegesedéses állapot már általában kialakul.

A zöldhályog (glaukóma) mint az éleslátást megrontó állapot

A mai beszélgetésünk utolsó nagy témája a zöldhályog, melyről korábban számos alkalommal beszélgettünk már. A zöldhályog egyáltalán nem hályog, hanem a látóideget alkotó idegrostok és a hozzájuk kapcsolódó idegsejtek kórosan felgyorsult ütemű, vissza nem fordítható pusztulásából kialakuló látáskárosodás. Ez a mi európai népességünkben a 40 év felettiek mintegy 3 százalékát érinti, de ahogy idősödünk, a gyakorisága jelentősen, exponenciális jelleggel nő. Így a 80 év körüliek csoportjában már 10 százalék e betegség gyakorisága. A glaukómának számos formája van, melyek a klinikai gyakorlatban eltérő megjelenésűek és eltérő kezelést igényelhetnek. Azonban szinte mindegyikre jellemző az, hogy viszonylag hosszú ideig (5-10 évig) az éleslátás helyét még nem károsítják. Elsősorban a látótér károsodik visszafordíthatatlanul, és a látótérkárosodás döntően a széli és középső területekre terjed ki. Ahogy a betegség súlyosbodik, a látótérkárosodás egyre inkább eléri a központi éleslátást és annak környezetét. Ilyenkor a beteg azt észlelheti, hogy amire ránéz, azt csak részlegesen láthatja, bizonyos területek hiányoznak a látásból. Ha ilyenkor orvoshoz fordul, bár a maximális gyógyszeres, lézeres és műtéti kezelést megkaphatja, állapota már nagyon súlyos, hiszen a központi éleslátás károsodása az utolsó előtti stádium ebben a betegségben. Nehezíti az önfelismerést az, hogy a két szemen eltérő mértékű lehet a glaukómás látáskárosodás, és a romlás üteme is eltérhet a szemek között. Emiatt szép lassan hozzá lehet szokni ahhoz, hogy a két szemet együtt használva, a kevésbé károsodott szem látására támaszkodva éljük az életet. Amikor a probléma már nyilvánvalóvá válik, akkor a helyzet nagyon súlyos. Az, hogy a látáskárosodásra nem derül fény egészen addig, míg az a centrális területet el nem éri, annak az eredménye, hogy a hiányzó látási információt az agy információ morzsákkal kitölti, ezért marad észrevétlen a hiány. Nagyon fontos megérteni, hogy a glaukómás károsodás, mely hazánkban is nagyon gyakori, és az egész életet végig kísérő, sokszor az életminőséget súlyosan rontó betegség, nem akkor fedezendő fel egy korszerű egészségügyi ellátású országokban, amikor már panaszt okoz. Minőségi szűrővizsgálattal 40 éves kor felett már jóval azelőtt észlelhető, hogy súlyos látásromláshoz vezetne. Ha ilyenkor kezdjük meg a hatékony kezelést, akkor az idegrost- és idegsejt-mennyiség nagy része az egész életre megtartható, így életminőséget megrontó látáskárosodás nem alakul ki. Aki tehát egészségtudatos, és különösen, aki rövidlátó, és akinek a vérségi rokonai között zöldhályog előfordult, mindenképpen keressen fel 40 éves kora után a kérdéssel foglalkozó specialistát, mert korai állapotban nem könnyű észlelni a betegséget. Nem nagy kunszt a végstádiumú glaukóma diagnosztizálása, csakhogy ilyenkor már nem lehet a helyzetet visszafordítani.

Összességében – mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ vezetője, glaukóma specialista, a látás hónapja alkalmából fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a látás nem egyenlő a szemüveggel vagy a kontaktlencsével. A biológiai okokat, az orvosi módon észlelendő és kezelendő betegségeket is aktívan kell keresni a látás megváltozása, romlása során. Ha valaki kizárólag szemüvegben gondolkodik, és egyik szemüvegét csináltatja a másik után, mert egyik sem megfelelő, hónapokat veszíthet a korrekt diagnosztikáig és a kezelés megkezdéséig. Ha viszont későn kerül szemorvosi ellátásra, akkor sajnos sokszor már olyan visszafordíthatatlan eltéréseket szenvedett el, melyek az időbeli, korai szemorvosi kezelésbe vétellel még megelőzhetők lettek volna. A mai beszélgetés fő üzenete az, hogy látásromlás esetén elsősorban szemorvost kell felkeresni. Ha nincs más oka a látásromlásnak mint optikailag korrigálható, szemüveg dioptriával javítható állapot, akkor jön szóba az optometrista és a szemüvegkészítés. Fordított sorrend esetén az elkerülhető változások késői észlelése már vissza nem fordítható állapotot eredményezhet.

Forrás: Szemészeti Központ (www.szemeszetikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja